12/08/2024 12/08/2024 Σοβαρές ζημιές υπέστη η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Λευκών Ορέων στο χωριό Γκορνάλ της εκκλησιαστικής επαρχίας Κουρσκ, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Όπως υποστηρίζει ο Καθηγούμενος της Μονής π. Πιτιρίμ Πλάξιν, το πρωί της Τρίτης 6ης Αυγούστου 2024 στοχευμένα πυρά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς το νέο Καθολικό...
12 Αυγούστου, 2024 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2024 - 11:34

Ζημιές υπέστη μοναστήρι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας λόγω των εχθροπραξιών

Διαδώστε:
Ζημιές υπέστη μοναστήρι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας λόγω των εχθροπραξιών

Σοβαρές ζημιές υπέστη η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Λευκών Ορέων στο χωριό Γκορνάλ της εκκλησιαστικής επαρχίας Κουρσκ, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Όπως υποστηρίζει ο Καθηγούμενος της Μονής π. Πιτιρίμ Πλάξιν, το πρωί της Τρίτης 6ης Αυγούστου 2024 στοχευμένα πυρά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς το νέο Καθολικό της Μονής, που ετοιμαζόταν να εγκαινιαστεί. Από τον ναό διασώθηκαν μόνον οι καμένοι τοίχοι. Επίσης, έπιασε φωτιά και υπέστη σοβαρές ζημιές και ένας άλλος ναός, της Αγίας Σκέπης της Παναγίας, καθώς και τα κελιά των μοναχών.

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας, την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 η πλειονότητα των αδελφών κατάφερε να απομακρυνθεί. Κατά τη διαδικασία της εκκένωσης διέφυγαν 17 άτομα και σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος της Μονής. Άλλα δύο μέλη της αδελφότητας της Μονής εξακολουθούν να παραμένουν στους χώρους της, αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία μαζί τους.

Η κατάσταση πέριξ της Μονής επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, η Μονή ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφόρηση για την κατάσταση αυτών που παραμένουν στη Μονή και των κτηρίων, εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται στην περιοχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων