12/08/2024 12/08/2024 Στα πλαίσια της πανηγύρεως του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου το απόγευμα της 11ης του μηνός Αυγούστου 2024, μετά την Παράκληση, πραγματοποιήθηκε φιλολογική Εσπερίδα, εντός του Ιερού Ναού, με θέμα την συμβολή της μεταβυζαντινής αυτής εκκλησίας στην ιστορική εξέλιξη της πόλης του Διδυμοτείχου, στον πολιτισμό και στην κοινωνική πρόνοια – χθές και σήμερα.  ...
12 Αυγούστου, 2024 - 18:17
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2024 - 17:14

Μητρόπολη Διδυμοτείχου: Φιλολογική βραδιά στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Μητρόπολη Διδυμοτείχου: Φιλολογική βραδιά στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στα πλαίσια της πανηγύρεως του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου το απόγευμα της 11ης του μηνός Αυγούστου 2024, μετά την Παράκληση, πραγματοποιήθηκε φιλολογική Εσπερίδα, εντός του Ιερού Ναού, με θέμα την συμβολή της μεταβυζαντινής αυτής εκκλησίας στην ιστορική εξέλιξη της πόλης του Διδυμοτείχου, στον πολιτισμό και στην κοινωνική πρόνοια – χθές και σήμερα.

 

Ο φιλογενής και φιλίστωρ Δρ. Αθανάσιος Γουρίδης Πολιτικός μηχανικός και αρχαιολόγος, ανέπτυξε αρχικά τα ιστορικά στοιχεία και περιέγραψε την αρχιτεκτονική δομή του μνημείου και την αξία των κειμηλίων, που φυλάσσονται σε αυτό (τέμπλο, άμβωνας, δεσποτικός θρόνος, κιβώριο, εικόνες κ.α.).

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το πόνημα της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Κεσσούδη, με τίτλο: «Στην αγκαλιά της Παναγιάς», που απευθύνεται στους νέους και τις νέες της πόλεως του Διδυμοτείχου, για να γνωρίσουν την πλούσια κληρονομιά του τόπου τους και να εκτιμήσουν την αξία της. Την όμορφη αυτή έκδοση στόλισε καλλιτεχνικά η δόκιμη ζωγράφος Αθηνά Χατζηπεντίδου.

Ο Σεβασμιώτατος, προλογίζοντας την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Καθώς συμπληρώθηκαν πρόσφατα εκατόν ογδόντα (1843-2023) χρόνια απο της ανοικοδομήσεως του ιστορικού μεταβυζαντινού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Καστροπολιτείας μας, που κτίσθηκε πάνω στα ερείπια παλαιοτέρου Ναού, µε ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά προλογίζω την παρούσα εκδήλωση πού είναι καρπός βαθειάς ευλάβειας προς την Παναγία µας και εκδήλωση σεβασμού στην ιστορία της πόλης µας.

»Είναι αλήθεια ότι ο τόπος µας είναι ιερός και άγιος και οι εκκλησίες του, όπως και τα υπόλοιπά σωζόμενα χριστιανικά μνημεία του, μαρτυρούν µέχρι σήµερα ότι είναι ποτισµένος από το αίμα ομολογητών, από τα δάκρυα οσίων και απο τον ιδρώτα δικαίων και τιµίων ανθρώπων. Όλοι αυτοί ανά τους αιώνες είχαν Οδηγό και Προστάτιδα τήν Παναγία µας, στήν οποία και αφιέρωσαν µε ευλάβεια, παρά τις ποικίλες αντιξοότητες στα δύσκολα χρόνια των διωγμών και του κατατρεγμού, ό, τι πολυτιµώτερο, ό, τι ὁμορφότερο καί ό,τι αγιώτερο κουβαλούσαν στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς τους.

»Παράλληλα, η όμορφη και ανακαινισμένη σήµερα εκκλησία της Παναγίας μας σε κάθε Θεία Λειτουργία γίνεται τόπος συνάντησης του Θεού µε τόν ἀνθρωπο καί του ανθρώπου µέ τόν Θεό. Γίνεται η “κλίμακα” για να κατέβη ο Θεός στον κόσµο και να ανέβει ο άνθρωπος στον Ουρανό. Είναι το απάνεμο λιμάνι στο οποίο βρίσκουν παρηγοριά και ελπίδα οι ταλαιπωρηµένες ψυχές µας καί οι εμπερίστατοι αδελφοί μας.

»Με την ευκαιρία αυτή επευλογώ την όμορφη αυτή εκδήλωση καί συγχαίρω τόν άξιο καί δραστήριο προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Κύριλλο Κολτσίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Διδυμοτείχου, που µε το ήθος και το φρόνηµά του εμπνέει τους πιστούς µας στην πίστη και στα έργα της ευποιίας και της αγάπης αλλά και όλους όσους συνέπραξαν για την υλοποίηση της παρούσης εκδηλώσεως».

 

Συμβολή στην ιστορία και τον πολιτισμό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων