20/08/2024 20/08/2024 Μέσα σ’ ένα όμορφο και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Αυγούστου οι εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο, με τις οποίες συμμετέχει ο φορέας στους θερινούς εορτασμούς «ΙΜΒΡΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2024» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολης Ίμβρου και Τενέδου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος...
20 Αυγούστου, 2024 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 20/08/2024 - 10:34

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας στην Ίμβρο

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας στην Ίμβρο

Μέσα σ’ ένα όμορφο και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Αυγούστου οι εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο, με τις οποίες συμμετέχει ο φορέας στους θερινούς εορτασμούς «ΙΜΒΡΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2024» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολης Ίμβρου και Τενέδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος, ο Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός, ο Ιερομόναχος Φιλήμων Σταυρονικητιανός, ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος, ο Γραμματέας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Χριστοφορίδης και πολλοί κάτοικοι του νησιού.

Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεργασία της Μητρόπολης με την Αγιορειτική Εστία και στις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μίλησε για την παρουσία του Ιερομονάχου Λουκά Ξενοφωντινού και ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ίμβρο η παρουσίαση των υδατογραφιών του στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων. Ακολούθως αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ιερή Τέχνη» του Πάνου Καρκανεβάτου, τον οποίο και ευχαρίστησε για την παρουσία του στο νησί.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ιερή Τέχνη» και μετά την ολοκλήρωση του όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν με ενθουσιασμό καθώς τα οικεία πρόσωπα που εμφανίστηκαν στην οθόνη, δημιούργησαν κλίμα συγκίνησης και χαράς.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Αναστάσιος Ντούρος, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου του Δ.Σ., Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη καθώς και των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας, αναφέρθηκε επίσης στην χαρά της συνεργασίας με τον Μητροπολίτη Ίμβρου η οποία έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς και στην πρώτη παρουσία του φορέα στην Ίμβρο πριν από είκοσι χρόνια. Τέλος, μίλησε για το έργο του Ιερομονάχου Λουκά Ξενοφωντινού και τις είκοσι υδατογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ενώ αναφέρθηκε και στο ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου και το θέμα της Ιερής Τέχνης που διαπραγματεύεται.

Στη συνέχεια, ο Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός αναφέρθηκε στον λόγο του σε θέματα της βυζαντινής τέχνης και μίλησε για την βαθιά πνευματική και καλλιτεχνική αξία της βυζαντινής εικονογραφίας ενώ στο τέλος ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος μίλησε για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ του και ανέφερε συγκινημένος, ότι είναι για τον ίδιο μεγάλη τιμή η προβολή της δουλειάς του ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου και μάλιστα στο τόπο καταγωγή του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την σύντομη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που κοπίασαν για την υλοποίηση της και ότι χαίρεται ιδιαίτερα κάθε φορά που πραγματοποιούνται ποιοτικές εκδηλώσεις στο νησί της Ίμβρου ενώ ακολούθως ξεναγήθηκε στα έργα του Ιερομονάχου Λουκά Ξενοφωντινού.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου 

Διαβάστε επίσης: 

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μεγάλη ευλογία για την Ίμβρο η έλευση του ιερού λειψάνου του Αγίου Γερβασίου των Πατρών (ΦΩΤΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψάλλει το “Φως ιλαρόν” μέσα στην φύση της Ίμβρου (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων