20/08/2024 20/08/2024 Το Σταυροδρόμι είναι ένα μικρό χωριό της κακοτράχαλης Γορτυνίας, που οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περί τους 60, εκ των οποίων 18-20, είναι παιδιά από βρέφη έως έφηβοι. Αυτό πιστεύω αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ στους χαλεπούς καιρούς μας. Με το χωριό αυτό, που είναι η γενέτειρά μου, ουδείς ποτέ ασχολήθηκε, ούτε η Πολιτεία, ούτε η Εκκλησία,...
20 Αυγούστου, 2024 - 18:50
Τελευταία ενημέρωση: 20/08/2024 - 18:17

Ιερείς εν ανεπαρκεία! – Του Μιχάλη Μιχαλακόπουλου

Διαδώστε:
Ιερείς εν ανεπαρκεία! – Του Μιχάλη Μιχαλακόπουλου

Το Σταυροδρόμι είναι ένα μικρό χωριό της κακοτράχαλης Γορτυνίας, που οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περί τους 60, εκ των οποίων 18-20, είναι παιδιά από βρέφη έως έφηβοι. Αυτό πιστεύω αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ στους χαλεπούς καιρούς μας. Με το χωριό αυτό, που είναι η γενέτειρά μου, ουδείς ποτέ ασχολήθηκε, ούτε η Πολιτεία, ούτε η Εκκλησία, ούτε η Αυτοδιοίκηση!

Στις 11-8-2024, κατέβηκα στο Σταυροδρόμι για να συνεορτάσω με τους ανθρώπους του χωριού μου τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένος ο Καθεδρικός Ενοριακός Ναός.

Δύο πράγματα με εξέπληξαν τα οποία παραθέτω:

Το πρώτο είναι ότι ο Ναός χτίστηκε σε διάστημα πέντε ετών, (1898-1903), από χρυσοχέρηδες ντόπιους μαστόρους και αποτελεί μνημείο αρμονίας, συμμετρίας και αισθητικής, επί προϋπάρχοντος μικρού καμαροσκέπαστου Ναού, υφισταμένου τουλάχιστον από τα μέσα του 17ου αιώνα. Επί τουρκοκρατίας εφημέρευαν δυό μοναχοί οι Παφνούτιος και Ακάκιος, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ορμώμενοι από την περιοχή της ιστορικής Καρύταινας.

Μετά 120 χρόνια από την ανέγερσή του, ο Ναός είχε ανάγκη από εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης. Τις εργασίες αυτές ανέλαβε να εκτελέσει με δαπάνες του ο Ισάγιος των ημερών μας Αθανάσιος Μαρτίνος και ευρίσκονται ήδη εν εξελίξει.

Σε εντοιχισμένη στο Ναό πλάκα αναγράφεται: Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ ΕΠΙ ΠΑΛΑΙΑΣ ΘΟΛΩΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1898 ΚΑΙ ΕΓΚΑΝΙΑΣΘΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 1903 ΥΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ…..

Είμαι βέβαιος ότι ο σύγχρονος Μεγάλος Ευεργέτης του Γένους, δεν γνωρίζει την ύπαρξη της εντοιχισμένης πλάκας με αυτό το περιεχόμενο.

Είναι σύμπτωση, τυχαίο, συγκυριακό ότι το ίδιο όνομα εγκαινιάζει και μετά 120 χρόνια το ίδιο όνομα ανακαινίζει; Ή είναι κάτι άλλο βαθύτερο και υπεραισθητό;

Το δεύτερο πράγμα, που με έθλιψε, ήταν ότι ελλείψει ιερέως δεν έγινε λειτουργία στον εορτάζοντα Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, ύστερα από 350 χρόνια κατά την παράδοση!

Και είχαν έρθει «εκ περάτων» για να προσκυνήσουν ο Παναγιώτης Παπαηλίου από το Όρεγκον των ΗΠΑ και η Νίκη Παπασπύρου-Σπηλιοπούλου από την Κόνιτσα! Και πολλοί άλλοι από μακρινά μέρη!

Πόση απογοήτευση νοιώσαμε όλοι! Στο μυαλό μου στριφογύριζε συνέχεια εκείνο το Ρωμαϊκό …… vae victis, (ουαί τοις ηττημένοις)!…

Σταυροδρόμι 18-8-2024

Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων