01/09/2024 01/09/2024 Το νέο Εκκλησιαστικό Έτος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει καθιερώσει ως ημέρα προσευχής για το περιβάλλον. Το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησαν στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη, οι εργασίες της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία έχει καθιερωθεί να συγκαλείται ανά τριετία από τον Παναγιώτατο...
01 Σεπτεμβρίου, 2024 - 17:05
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2024 - 19:59

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη

Διαδώστε:
Ξεκίνησαν οι εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη

Το νέο Εκκλησιαστικό Έτος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει καθιερώσει ως ημέρα προσευχής για το περιβάλλον. Το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησαν στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη, οι εργασίες της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία έχει καθιερωθεί να συγκαλείται ανά τριετία από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στην Σύναξη μετέχουν οι Ιεράρχες του Θρόνου από όλον τον κόσμο, αλλά και οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος που υπάγονται στην πνευματική του δικαιοδοσία (των λεγόμενων «νέων χωρών») και συνάμα είναι μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024.

Η τελευταία Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο τριήμερο του Σεπτεμβρίου του 2021 όπου, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των ομιλιών είχε βρεθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η έναρξη της Σύναξης έγινε με εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθησε αντιφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Τη Δευτέρα και Τρίτη 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2024 θα ομιλήσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ: «Το Ουκρανικόν ζήτημα και η Ορθοδοξία εις τας Βαλτικάς χώρας», ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος: «Αι Διορθόδοξοι Σχέσεις εις την ούτω καλουμένην ‘Διασποράν’ από της ενάρξεως του πολέμου εις την Ουκρανίαν», ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ: «Εξελίξεις εις τον Θεολογικόν Διάλογον μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – Το κείμενον της Αλεξανδρείας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας θα αναπτύξει το θέμα: «Η μαρτυρία της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας εις το Συμβούλιον Ευρωπαικών Εκκλησιών (CEC) και εις το Forum Διαλόγου μεταξύ των εν Ευρώπη Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Συμβουλίου των εν Ευρώπη Επισκοπικών Συνόδων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (CCEE)».

Ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος θα ομιλήσει με θέμα: «Το Τυπικόν και η Λειτουργική παράδοσις της Μεγάλης Εκκλησίας και αι εξ αυτών παρατηρούμεναι αποκλίσεις». Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος: «Κανονική εισπήδησις διά των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως;». Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος: «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Εκκλησία». Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος: «Νεολαία και Εκκλησία».

Επίσης, θα ομιλήσουν ο καθηγητής κ. Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης: «Ο ‘Ρωσικός Κόσμος’, επίκεντρον και όργανον της ρωσικής γεωπολιτικής στρατηγικής». Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων: «Η Ορθόδοξος ιεραποστολή εις τους Αντίποδας». Ο Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Ηγούμενος Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Essex: «Ο μοναχισμός εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία εις τον 21ον αιώνα». Ο Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Ηγούμενος Ι. Μονής Διονυσίου: «Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και το Αγιώνυμον Όρος». Η Μοναχή Θεολογία, Ηγουμένη Ι. Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου: «Η δυναμική του γυναικείου μοναχισμού εις τον 21ον αιώνα».

Την Σύναξη θα κλείσει ο Πατριάρχης με σχετική ομιλία.

(Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου )

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων