10/09/2024 10/09/2024 Την μνήμη του Αγίου Μαξίμου Gorlicki τιμήθηκε στην πόλη Γκόρλιτσε της νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αφορμή την 110η επέτειο από το Μαρτύριο του Αγίου στο Thalerhof και την κοίμησή του, καθώς και την 30ή επέτειο της ένταξής του στις αγιολογικές δέλτους. Στις Ακολουθίες συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, οι Αρχιεπίσκοποι Λούμπλιν και...
10 Σεπτεμβρίου, 2024 - 9:07
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2024 - 9:10

Πολωνίας Σάββας: Να ομολογούμε την πίστη μας παρά τις αντιξοότητες του σύγχρονου κόσμου

Διαδώστε:
Πολωνίας Σάββας: Να ομολογούμε την πίστη μας παρά τις αντιξοότητες του σύγχρονου κόσμου

Την μνήμη του Αγίου Μαξίμου Gorlicki τιμήθηκε στην πόλη Γκόρλιτσε της νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αφορμή την 110η επέτειο από το Μαρτύριο του Αγίου στο Thalerhof και την κοίμησή του, καθώς και την 30ή επέτειο της ένταξής του στις αγιολογικές δέλτους.

Στις Ακολουθίες συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, οι Αρχιεπίσκοποι Λούμπλιν και Χελμ κ. Άβελ,  Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιος, Πσέμυσλ και Γκορλίτσε κ. Παΐσιος, και οι Επίσκοποι Λούτζ και Πόζναν κ. Αθανάσιος, Χαϊνούβκα κ. Παύλος, Σούπρασλ κ. Ανδρέας και Σιεμιατίτσε κ. Βαρσανούφιος.

Κατά την κατανυκτική αγρυπνία, την παραμονή της εορτής, έψαλλε η χορωδία «Κλήρος» του Επισκοπικού Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού στο Γκόρλιτσε, υπό τη διεύθυνση του π. πρωτ. Jarosław Grycz.

Ανήμερα της εορτής, ο Δήμαρχος Γκόρλιτσε Rafał Kukla και ο Ιερέας της Ενορίας Γκόρλιτσε π. mitrate Roman Dubec, υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο. Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας καθαγίασε μια αναμνηστική πλάκα για την 100η επέτειο από την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Πολωνίας. Έψαλλε η χορωδία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας Anatol Hetha.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Πολωνία, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εκκλησία, και στο μαρτύριο του Αγίου. Όπως ανέφερε το αίμα του Αγίου δεν χύθηκε μάταια, καθώς σήμερα είμαστε μάρτυρες αυτού εορτάζοντας το Ιωβηλαίο της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Πολωνίας. Ο Μητροπολίτης, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο κ. Παΐσιο, τους ιερείς και τους πιστούς της Μητρόπολης για τη μαρτυρία της πίστεως, ζήτησε να συνεχιστεί η πίστη στην Ορθοδοξία και να ομολογούμε την πίστη μας παρά τις αντιξοότητες του σύγχρονου κόσμου.

Με την ευκαιρία της 100ής επετείου της αυτοκεφαλίας, ο Μακαριώτατος απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Παΐσιο αναμνηστική εικόνα της Θεοτόκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Παΐσιος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ.κ Σάββα. “Είθε οι προσευχές του Αγίου Μαξίμου να σας στηρίζουν στο έργο σας”, είπε.

Στο τέλος παρατάθηκε μικρό γεύμα.

Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να δουν έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Πολωνίας και στα 30 χρόνια από την ένταξη του Αγίου Μαξίμου στις αγιολογικές δέλτους. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από το Επισκοπικό Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού «Ελπίς» στο Γκόρλιτσε.

 

 

Πηγή: orthodox.pl Κείμενο: Fr. mitrat Andrzej Grycz – Φωτογραφία: λέκτορας Jakub Antonowicz; Michał Szewczyk.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων