11/09/2024 11/09/2024 Με το παράσημο ‘Α Τάξης “Άγιος Ιωάννης της Ρίλας” τίμησε η Βουλγαρική Εκκλησία τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο (Παπαθωμά), Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και Καθηγητή Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, κατόπιν απόφασης της Ιεράς Συνόδου.  Την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Σόφια ο Μακαριώτατος...
11 Σεπτεμβρίου, 2024 - 7:48

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας παρασημοφόρησε τον Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγόριο

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Βουλγαρίας παρασημοφόρησε τον Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγόριο

Με το παράσημο ‘Α Τάξης “Άγιος Ιωάννης της Ρίλας” τίμησε η Βουλγαρική Εκκλησία τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο (Παπαθωμά), Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και Καθηγητή Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, κατόπιν απόφασης της Ιεράς Συνόδου. 

Την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Σόφια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ επέδωσε την τιμητική αυτή διάκριση στον Σεβασμιώτατο.

Το παράσημο του “Αγίου Ιωάννη της Ρίλας” απονεμήθηκε στον Μητροπολίτη κ. Γρηγόριο ως ένδειξη τιμής για τις υπηρεσίες στην Βουλγαρική Εκκλησία. Ο Σεβασμιώτατος το 2009, ως  Αρχιμανδρίτης τότε, παρείχε στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία κανονική πραγματογνωμοσύνη σχετικά με το σχίσμα στη Βουλγαρία, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του μακαριστού  Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου κατόπιν πρωτοβουλίας του μακαριστού Μητροπολίτη Νευροκόπιου κυρού Ναθαναήλ. Αυτή η πραγματογνωμοσύνη, που εστάλη με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), συνέβαλε καθοριστικά στη δικαίωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη δίκη που οργάνωσαν οι τότε σχισματικοί στο βουλγαρικό κράτος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε για την τιμή και τόνισε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει και να συνεργαστεί και στο μέλλον για τις ανάγκες της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Στην τελετή βράβευσης στην αίθουσα δεξιώσεων του Συνοδικού Μεγάρου παρέστησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λόβετς κ. Γαβριήλ, Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Στάρα Ζαγοράς κ. Κυπριανός, ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος, Αναπληρωτής Αρχιγραμματέας.

Ο Μητροπολίτης Περιστέρου κ. Γρηγόριος επισκέπτεται το Πατριαρχείο Βουλγαρίας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Αστική Κατάσταση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» της Καθηγήτριας Μαρίας Κιόσεβα, η παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Φωτογραφίες: bg-patriarshia.bg

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων