25/09/2024 26/09/2024 Αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στον Ποντιακό Ελληνισμό, πληρωμένο από την Τουρκία ταξιδιωτικό αφιέρωμα για την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα που δημοσιεύτηκε στο CNN Travel, ανήμερα της 14ης Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο αφιέρωμα, ο...
25 Σεπτεμβρίου, 2024 - 9:33
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2024 - 2:37

Προσβολή για τον Ποντιακό Ελληνισμό πληρωμένο ταξιδιωτικό «αφιέρωμα» με ιστορικές ανακρίβειες για την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά

Διαδώστε:
Προσβολή για τον Ποντιακό Ελληνισμό πληρωμένο ταξιδιωτικό «αφιέρωμα» με ιστορικές ανακρίβειες για την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά

Αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στον Ποντιακό Ελληνισμό, πληρωμένο από την Τουρκία ταξιδιωτικό αφιέρωμα για την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα που δημοσιεύτηκε στο CNN Travel, ανήμερα της 14ης Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στο αφιέρωμα, ο αναγνώστης, μεταξύ άλλων, μαθαίνει ότι οι Έλληνες έφυγαν μόνοι τους από τον Πόντο, μόνοι τους ακολούθησαν τις λευκές πορείες και μόνοι τους έγιναν Κρυπτοχριστιανοί!

Η αντίδραση για τα παραποιημένα ιστορικά στοιχεία και την έλλειψη έρευνας και τεκμηρίωσης προήλθε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, η οποία σε ανακοίνωση της καταγγέλλει επίσης ότι το αφιέρωμα παραπλανά τους αναγνώστες «να πιστεύουν ότι το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχει τουρκικές ρίζες ή θεωρείται αγιασμένο από Τούρκους αξιωματούχους».

Στην ανακοίνωση της η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«CNN, παρακαλούμε κάντε την έρευνά σας προτού δημοσιεύσετε κρατική προπαγάνδα σε ένα ταξιδιωτικό άρθρο του Joe Yogerst εμποτισμένο στη Wikipedia. Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο ότι το CNN δημοσίευσε αυτό το άρθρο στις 14 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά την 102η επέτειο από την πυρπόληση της Σμύρνης όπου οι τουρκικές δυνάμεις πυρπόλησαν εσκεμμένα τις ελληνικές και αρμενικές συνοικίες σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες Χριστιανούς.

Η δήλωση αποποίησης ευθύνης του συντάκτη, “Αυτή η σειρά ταξιδιών του CNN χρηματοδοτήθηκε ή χρηματοδοτείται από τη χώρα που προβάλλεται”, είναι αληθινή με μισές αλήθειες ενσωματωμένες σε μεγάλο μέρος του άρθρου. CNN, αυτό παραπλανά τους αναγνώστες σας να πιστεύουν ότι το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχει τουρκικές ρίζες ή θεωρείται αγιασμένο από Τούρκους αξιωματούχους. Οι Έλληνες, οι οποίοι είχαν βαθιά θετική επίδραση σε όλους τους πολιτισμούς της Μικράς Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Πόντου, κατοικούσαν στην περιοχή από το 700 π.Χ., ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 1299 μ.Χ., 2000 χρόνια αργότερα. Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ιδρύθηκε από Αθηναίους Ορθόδοξους μοναχούς υπό τον Έλληνα αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ και όχι από τους Οθωμανούς. Ήταν η Δυναστεία των Κομνηνών που προστάτεψε και πλούτισε την ιερή γη, όχι οι Οθωμανοί. Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας στεγάστηκε στην Παναγία Σουμελά το 1682, τη χρονιά που ιδρύθηκε από και για τις τοπικές ελληνικές κοινότητες και όχι τους Οθωμανούς.

Οι Οθωμανοί δεν επέτρεψαν στους Χριστιανούς να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αντιθέτως ώθησαν χιλιάδες Έλληνες να γίνουν Κρυπτοχριστιανοί ώστε να αποφύγουν τις διώξεις. Οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης εναντίον όλων των μη Οθωμανών για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Οι μοναχοί της Παναγίας Σουμελά και οι Έλληνες του Πόντου δεν επέλεξαν να μετακομίσουν από την πατρική τους γη, ούτε και φοβούνταν ότι θα τους ληστέψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι Οθωμανοί τους εξαπάτησαν και τους οδήγησαν σε πορείες θανάτου και στρατόπεδα εργασίας, διαπράττοντας θηριωδίες και δολοφονώντας από ένα εκατομμύριο Έλληνες.»

Στο ταξιδιωτικό άρθρο αναφέρεται πως στις 15 Αύγουστου 2010 η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε να τελεστεί στην Ιερά Μονή η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1923, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και έκτοτε το ίδιο γίνεται κάθε χρόνο.

Στην ανακοίνωση της η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά υπογραμμίζει ότι «αυτή η τελετή ΔΕΝ επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αυτήν την ημερομηνία, καθώς οι Λειτουργίες απαγορεύτηκαν από την τρέχουσα τουρκική κυβέρνηση το 2016, το 2017, το 2018, το 2019, το 2023 και φέτος. Επιπλέον η Παναγία Σουμελά άνοιξε ξανά το 2020 λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος άνοιξε ξανά τη χριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά σημειώνει ότι «λειτουργούσε υπό το Πατριαρχείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το 1844, έκλεισε από την τουρκική κυβέρνηση το 1971 παρά την κατακραυγή οργανισμών όπως η UNESCO και άλλα διεθνή ιδρύματα για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών».

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μουσουλμανικά τεμένη που λειτουργούν κανονικά, «στη σύγχρονη Τουρκία όλες οι Ορθόδοξες εκκλησίες είτε έχουν κλείσει, είτε έχουν καταστραφεί, έχουν μετατραπεί σε τζαμιά ή μουσεία που χρεώνουν όλους τους μη Τούρκους πολίτες με εισιτήριο εισόδου 10πλάσιου κόστους από το κανονικό. Όλοι οι σταυροί έχουν καλυφθεί ή απομακρυνθεί ενώ οι αγιογραφίες έχουν καταστραφεί».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται:

«Η ιστορία δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται σε εκούσια αλλοίωση με διαστρέβλωση της αλήθειας, ειδικά σε ένα ταξιδιωτικό άρθρο. Τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την πρακτική της Τουρκίας να αρνείται τις θηριωδίες που έχει διαπράξει στο παρελθόν, μαζεύοντας παράλληλα εκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενη τον Χριστιανικό πολιτισμό που συστηματικά κατέστρεψε».

Η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά κλείνει με τη φράση: «CNN μπορείς καλύτερα. Απέσυρε αυτό το ασεβές άρθρο με τις μισές αλήθειες αμέσως.»

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι απόσπασμα του «αφιερώματος», που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία κατά γραπτή δήλωση του συντάκτη του, αναδημοσιεύτηκε και από την ελληνική έκδοση του CNN, την ίδια μέρα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, χωρίς τα επίμαχα σημεία που έχουν εξοργίσει τον Ποντιακό Ελληνισμό και με παραπομπή στο πρωτότυπο άρθρο του συντάκτη Joe Yogerst.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων