14/10/2024 14/10/2024 Στις 14 Οκτωβρίου τιμάται ο Άγιος Ιγνάτιος Αγαλιανός, ο οποίος γεννήθηκε το 1492 στο χωριό Φάραγγα, που δεν υπάρχει σήμερα, κοντά στην Καλλονή της Λέσβου. Ο πατέρας του Εμμανουήλ και ο παππούς του Γεώργιος, απόγονοι της οικογένειας των Αγα(λ)λιανών της Κωνσταντινούπολης, ήταν ιερείς και οφφικιούχοι της Μητροπόλεως Μηθύμνης και ο ίδιος ο Άγιος ακολούθησε τα...
14 Οκτωβρίου, 2024 - 14:23
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2024 - 13:37

Αφιέρωμα στον Άγιο Ιγνάτιο Αγαλιανό στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στον Άγιο Ιγνάτιο Αγαλιανό στην Pemptousia TV

Στις 14 Οκτωβρίου τιμάται ο Άγιος Ιγνάτιος Αγαλιανός, ο οποίος γεννήθηκε το 1492 στο χωριό Φάραγγα, που δεν υπάρχει σήμερα, κοντά στην Καλλονή της Λέσβου. Ο πατέρας του Εμμανουήλ και ο παππούς του Γεώργιος, απόγονοι της οικογένειας των Αγα(λ)λιανών της Κωνσταντινούπολης, ήταν ιερείς και οφφικιούχοι της Μητροπόλεως Μηθύμνης και ο ίδιος ο Άγιος ακολούθησε τα βήματά τους και έγινε ιερέας. Ο Άγιος επανίδρυσε τα δύο παλαιά Βυζαντινά Μοναστήρια, το 1523 το γυναικείο της Μυρσινιώτισσας και το 1526 το ανδρικό του Λειμώνος, επίσης, ίδρυσε βιβλιοθήκη – η οποία σήμερα είναι η μεγαλύτερη της Λέσβου – και δύο εκπαιδευτήρια, ένα αρρένων και ένα θηλέων. Το 1531 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μηθύμνης.

Στην τηλεόραση της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε το αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Λειμώνος στην Καλλονή Λέσβου. Πρόκειται για ένα μοναστήρι με μεγάλη θρησκευτική, πνευματική και εθνική ιστορία, το οποίο ανακαίνισε ο Άγιος Ιγνάτιος Αγαλιανός. Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κουτσαμπάσης, μας ξεναγεί στην ιστορική Ιερά Μονή και μας μιλάει για την ιστορία της.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Επίσης παρακολουθήστε την εκπομπή Μες στο μουσείο με θέμα το Μουσείο Ιεράς Μονής Λειμώνος Λέσβου. Το μουσείο περιλαμβάνει θρησκευτικά κειμήλια, σπάνιες εικόνες, χειρόγραφα και πατριαρχικά σιγγίλια καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Ιγνατίου Αγαλιανού. Την ξενάγηση κάνει ο Ερμόλαος Ρούσιας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων