16/10/2024 16/10/2024 Το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2024, 16η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, με θέμα: «Πλανώντες καί… πλανώμενοι». Ο π. Εφραίμ, ξεκίνησε την ομιλία του, θέλοντας...
Ενορίες : Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής
16 Οκτωβρίου, 2024 - 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2024 - 19:07

Ομιλία του π. Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στα «Δημήτρια 2024»

Διαδώστε:
Ομιλία του π. Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στα «Δημήτρια 2024»

Το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2024, 16η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, με θέμα: «Πλανώντες καί… πλανώμενοι».

Ο π. Εφραίμ, ξεκίνησε την ομιλία του, θέλοντας να διαχωρίσει τη διαφορά της πλάνη από την αλήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι το Φως και η πλάνη το σκοτάδι, ποτέ δεν μπορούν να έλθουν αυτά τα δύο σε κοινωνία μεταξύ τους» και συνέχισε: «όλη η ζωή του ανθρώπου περιπλέκεται γύρω από αυτές τις δύο θεμελιώδεις πραγματικότητας, την πλάνη και την αλήθεια».

Παρακολουθήστε την ομιλία του π. Εφραίμ:

Σε άλλο σημείο, προκειμένου να γίνει κατανοητή η αιτία της πλάνης, είπε: «Η έννοια της πλάνης, έγκειται στην εμμονή στο εγωιστικό και αλαζονικό μας φρόνημα. Η έπαρση και η οίηση ότι εμείς είμαστε κάτι το καλύτερο και το σπουδαίο» και πρόσθεσε: «δεύτερη αιτία της πλάνης είναι φθόνος των δαιμόνων που προκαλείται από την κατά Θεόν προκοπή του ανθρώπου και η τρίτη αιτία, είναι η παιδευτική παραχώρηση του Θεού που προκαλείται από την αμαρτωλότητα των ανθρώπων».

Συνέχισε την επεξήγηση της πλάνης με τον διαχωρισμό των ειδών της στον πνευματικό χώρο και συγκεκριμένα διέκρινε: «α. την αθεΐα-απιστία, β. την αίρεση και γ. την αμαρτία».

Έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Η Εκκλησία μας, μέσα στη μεγάλη και αγωνιώδη της μέριμνα, φροντίζει να διαφυλάττει τα τέκνα της από ποικίλες πλάνες, αλλά εύχεται και παρακαλεί και για την επιστροφή όλων των πλανεμένων αδελφών, γι’ αυτό και όλοι να προσπαθούμε να βρισκόμαστε εντός της ορθής και ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» όπου ο π. Εφραίμ απάντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο.

Παρακολουθήστε το «Ενοριακό Αρχονταρίκι» με τον π. Εφραίμ:

Η 16η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Κεντικελένης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Αργυρόπουλος Διαμαντής και Ταγαράκης Χρήστος.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

'’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024'' 16η μέρα - Ομιλία π. Εφραίμ Αγ. Διονυσίου εν Ολύμπω.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων