28/10/2024 28/10/2024 Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με τίτλο: «Το έπος του 1940 στην ποίηση και το τραγούδι». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος...
28 Οκτωβρίου, 2024 - 19:35
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2024 - 19:31

Μητρόπολη Ναυπάκτου: Το έπος του 1940 στην ποίηση και το τραγούδι

Διαδώστε:
Μητρόπολη Ναυπάκτου: Το έπος του 1940 στην ποίηση και το τραγούδι

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με τίτλο: «Το έπος του 1940 στην ποίηση και το τραγούδι».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και την παρακολούθησαν κληρικοί της Μητροπόλεώς μας καθώς και πλήθος κόσμου.

Το κοινό καλωσόρισε ο π. Θωμάς Βαμβίνης, παρουσιάζοντας και την δομή της εκδήλωσης. Η αρχή έγινε με το απολυτίκιο της Αγίας Σκέπης, που έψαλε η κα Αργυρή Χριστοδουλοπούλου, ενώ στην συνέχεια η χορωδία απέδωσε γνωστά τραγούδια για το έπος του 1940, δημοτικά, τραγούδια συγχρόνων ελλήνων συνθετών, τραγούδια της Σοφίας Βέμπο και εμβατήρια. Η μουσική πλαισιώθηκε με απαγγελία ποιημάτων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών από τα μέλη της χορωδίας.

Την χορωδία διεύθυνε ο χοράρχης της, πρωτοψάλτης του Μητροπολιτκού Ναού της Ναυπάκτου, κ. Παντελής Αναστασόπουλος, ενώ την ορχήστρα αποτέλεσαν οι κκ Παντελής Αναστασόπουλος στο κανονάκι, Φωτεινή Παπακώτση στο πιάνο, Γιάννης Μπέκος στην κιθάρα, Γιάννης Αναστασόπουλος στο νταούλι και Αλίκη Σταυρογιαννοπούλου στα κρουστά. Τα κείμενα της εκδήλωσης και την επιλογή των ποιημάτων επιμελήθηκε η φιλόλογος κα Έφη Σταυρογιαννοπούλου.

Την όμορφη και πολύ καλά συγκροτημένη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το έργο της Χορωδίας, την οποία η Μητρόπολη ίδρυσε και στηρίζει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια. Ανέφερε ότι το έπος του 1940, ενώ μπορεί να ιδωθή, όπως κάθε ιστορικό γεγονός, από ιστορική, διπλωματική, στρατιωτική και θρησκευτική πλευρά, αποκτά ξεχωριστή σημασία, γιατί μέσα από αυτό αναδεικνύεται η ψυχή και το φρόνημά του Ελληνικού λαού. Την ψυχή και το φρόνημα του λαού συνέλαβαν και εξέφρασαν οι ποιητές, οι συγγραφείς, οι μουσικοί, οι άνθρωποι γενικά του λόγου και της τέχνης. Το φρόνημα του ελληνικού λαού, επεσήμανε, τροφοδοτήθηκε από την αγάπη στην πατρίδα και από την πίστη στο Χριστό και στην Παναγία, κρατήθηκε υψηλό και είναι και σήμερα παρόν, στην Ελλάδα και τον ελληνισμό, κόντρα στις δυνάμεις του διεθνισμού, του αμοραλισμού και της λήθης, που τείνουν να επικρατήσουν. Εξέφρασε την συγκίνηση και την χαρά του που η εκδήλωση κατάφερε να μεταδώσει το πνεύμα αυτό μέσα από τα τραγούδια και τα ποιήματα και έκλεισε με το μήνυμα ότι, όπως λέει και το τραγούδι, «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», όσο ο Έλληνας μπορεί και διατηρεί το φρόνημα αυτό μέσα στην ψυχή του.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων