08/10/2019 08/10/2019 Την μνήμη του Αγίας Πελαγίας τίμησαν σήμερα 8 Οκτωβρίου στο Μαλεβίζι. Νωρίς το πρωί της Τρίτης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Πελαγίας, ενώ ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με κατάληξη το γραφικό, μικρό εκκλησάκι στην παραλία. Ναός της Ενετικής περιόδου Ο ιερός ναός Αγίας Πελαγίας βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό πάνω από την διάσημη...
08 Οκτωβρίου, 2019 - 13:46
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2019 - 13:27

Η μνήμη της Αγίας Πελαγίας στο γραφικό Μαλεβίζι

Διαδώστε:
Η μνήμη της Αγίας Πελαγίας στο γραφικό Μαλεβίζι

Την μνήμη του Αγίας Πελαγίας τίμησαν σήμερα 8 Οκτωβρίου στο Μαλεβίζι.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Πελαγίας, ενώ ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με κατάληξη το γραφικό, μικρό εκκλησάκι στην παραλία.

Ναός της Ενετικής περιόδου

Ο ιερός ναός Αγίας Πελαγίας βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό πάνω από την διάσημη παραλία, στον οποίο και έδωσε το όνομα του. Η εκκλησία εορτάζει στις 8 Οκτωβρίου και πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ναούς που σώζονται στο νησί από την ενετική εποχή.

Ο ιερός ναός άνηκε κάποτε στην ομώνυμη μονή του 13ου αιώνα, η οποία είχε ιδρυθεί, χάρη στην εύρεση της εικόνας της Αγίας Πελαγίας σε μία σπηλιά στα βόρεια της παραλίας η οποία και ονομάστηκε Εύρεση. Σήμερα η μονή δεν υπάρχει και ο ναός λειτουργεί σαν παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών.

Το 1412, στο έργο του “Περιγραφή της νήσου Κρήτης”, ο Cristoforo Buondelmonti αναφέρεται στην μονή, και στο γεγονός ότι πλήθος προσκυνητών, κατά την διάρκεια της εορτής του ναού έθαβαν στην άμμο της παραλίας τα μέλη του σώματος τους τα οποία πονούσαν για να θεραπευτούν, Η ημέρα εορτής του ναού, σύμφωνα με διάταγμα του 1519, κηρύχθηκε επίσημη αργία.

Πηγή: maleviziotis.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων