23/12/2019 23/12/2019 Νότες, ψαλμωδίες, χρώματα, παιδικές φωνές, αλλά και λόγια πνευματικά, συνέθεσαν την ατμόσφαιρα του σαββατοκύριακου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πολυούχου Χαλκίδας. Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παραβρέθηκε στον εν λόγω Ιερό Ναό όπου πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ενορίας, η οποία περιελάμβανε παρουσίαση επίκαιρων εκκλησιαστικών ύμνων από...
23 Δεκεμβρίου, 2019 - 15:13
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2019 - 15:14

Έμπλεο εορταστικού πνεύματος το διήμερο που πέρασε

Διαδώστε:
Έμπλεο εορταστικού πνεύματος το διήμερο που πέρασε

Νότες, ψαλμωδίες, χρώματα, παιδικές φωνές, αλλά και λόγια πνευματικά, συνέθεσαν την ατμόσφαιρα του σαββατοκύριακου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πολυούχου Χαλκίδας.

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παραβρέθηκε στον εν λόγω Ιερό Ναό όπου πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ενορίας, η οποία περιελάμβανε παρουσίαση επίκαιρων εκκλησιαστικών ύμνων από την παιδική Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου και υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι, Μητροπόλεως κ. Μαρίας Καψάλη και παραδοσιακών καλάντων και τραγούδιών, που απέδωσαν εξαιρετικά, πολυμελής ορχήστρα και χορωδία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες» σε συνεργασία με μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Δοκού «Άνοιξη», υπό τη διεύθυνση του κ. Ελευθερίου Πνευματικού Διευθυντού της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες» και του συνεργάτη του, κ. Ανδρέα Σκάνδαλου.

Ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας την εορτή, συνεχάρη τους καθηγητές και μαθητές της Σχολής όλους όσοι συνέτρεξαν τον δραστήριο προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και το περί αυτόν εκκλησιαστικό συμβούλιο και έβγαλαν αυτό το άρτιο αποτέλεσμα.

Το πρωί της προ Χριστού γεννήσεως Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Φύλλων, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, τον Εφημέριο της Ενορίας, Οικόν. Αναστάσιο Αναστασίου και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

Λίγο πριν την απόλυση δε, ο Σεβασμιότατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, αναλύοντας τις προτυπώσεις της γεννήσεως του Χριστού, όπως την προανήγγειλαν οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και προσκάλεσε όλους να μετάσχουν ευχαριστιακά στις Μεγάλες εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Το απόγευμα της Κυριακής, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στη Μεγάλη Εορτή της Γέννησης του Χριστού.

Παρόντες στην Εκδήλωση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Βουλευτής Κ. Σπυρίδων Πνευματικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού, Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Λιόντος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη και άλλοι Αντιδήμαρχοι και Δημ. Σύμβουλοι, καθως και πολλοί εκπρόσωποι Συλλογων και φορέων της Πόλης.

Στην φετινή Συναυλία, την οποία παρουσίασε η φοιτήτρια Παρασκευή Καλαφάτη και συμμετείχαν περισσότερα από 200 παιδιά, παρουσιάσθηκαν γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες Ελλήνων και ξένων συνθετών, καθώς και κάλαντα από τη Δημοτική μουσική μας παράδοση, ενώ ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και απένειμε ένα μικρό δώρο στα παιδιά της Χορωδίας, τα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή διακρίθηκαν σε άλλους τομείς (αθλητικούς αγώνες, μεταπτυχιακές σπουδές κ.τ.λ.), ή ακόμη συμπλήρωσαν πολλά χρόνια συμμετοχής στην Χορωδία – Ορχήστρα μας.

Εκ μέρους των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησαν η δ. Άννα Μιχαήλ, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων Θεσσαλονίκης και ο Γρηγόριος Μαγουλάς, φοιτητής Ιατρικής Ηρακλκείου Κρήτης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τον Σεβασμιώτατο και την Χορωδία-Ορχήστρα της Ι. Μητροπόλεως και τους υπευθύνους της, αφού και εκεί, όπως είπαν, έλαβε σπουδαία διδάγματα για την ζωή της.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεχάρη τα παιδιά, τα οποία μαζί με τα προ αυτών μέλη της Χορωδίας-Ορχήστρας, επί 40 ολόκληρα χρόνια πραγματοποιούν αυτή την Εκδήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ομιλητή π. Αιμιλιανό, ενώ ευχαρίστησε τον μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη, καθώς και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος κ. Άννα Ροδά, αλλά πρωτίστως και ιδιαιτέρως την Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας – Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο, μαζί με την βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη, γιατί παραλαμβάνουν από τους καλούς τους γονείς, τα μικρά παιδιά στη Χορωδία και με φροντίδα, στοργή και αγάπη τα μεγαλώνουν.

ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ»

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τις κακουχίες που αντιμετώπισε για έναν χρόνο σε διάφορα μέρη της μητέρας Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος των Αρτακηνών προσφύγων από την Κύζικο της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκε, τον Σεπτέμβριο του 1923, σε παραλιακή περιοχή, κοντά στη Χαλκίδα, ιδρύοντας την Νέα Αρτάκη.

Στην πόλη αυτή, την Κυριακή του Πάσχα του έτους 1951, οκτώ μικρά κορίτσια έγιναν μάρτυρες του μεγάλου θαύματος της φανερώσεως της Παναγίας. Μέσα σε λίγα χρόνια στον τόπο της Παναγιοφάνειας οικοδομήθηκε περικαλλής Ι. Ναός, Πνευματικό Κέντρο και άλλα προσκτίσματα, που αποτελούν σήμερα το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης.

Το βιβλίο «Παναγία Φανερωμένη Νέας Αρτάκης» κινείται σε δύο παράλληλα και συμπληρωματικά επίπεδα: Το πρώτο, λειτουργώντας ως ιστορικό πλαίσιο, σκιαγραφεί τη ζωή των Αρτακηνών μέχρι και τις πρώτες, δύσκολες, δεκαετίες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, δίνοντας έμφαση στην προσφυγιά και στην ίδρυση της Νέας Αρτάκης. Το δεύτερο, με χρονική αφετηρία την ημέρα της Παναγιοφάνειας, ταξιδεύει τον αναγνώστη μέχρι το σήμερα, με πληθώρα πληροφοριών για την ανέγερση, τα ιερά κειμήλια, τις θρησκευτικές πανηγύρεις, τους ευεργέτες και τους κοπιώντες υπέρ του Ιερού Προσκυνήματος. Με τον συνδυασμό των δύο αυτών επιπέδων αναφοράς, ο συγγραφέας φιλοδοξεί να προσφέρει ένα βιβλίο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας. (Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: Παναγία Φανερωμένη Νέας Αρτάκης – Η ιστορία ενός μεγάλου Ιερού Προσκυνήματος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων