ΕΡΕΥΝΑ: Το πως “αιχμαλωτίζεται” το πρόσωπό μας μέσω app
Παρουσιαζουμε, σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, στο Διεθνες Πρακτορείο “Ορθοδοξία”, έρευνα σχετικά με εφαρμογή face control για έξυπνα κινητά. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο τρόπο ταυτοποίησης προσώπου στην ιστορία της ανθρωπότητας και σύνδεσης με φωτογραφίες και πληροφορίες του συγκεκριμένου προσώπου που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο γενικότερα. Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τα παγκόσμια μέσα, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η εφαρμογή σημαίνει το επίσημο τέλος του «ανώνυμου» περιπάτου. Η ιδιωτική εταιρία που έχει σχεδιάσει την εν λόγω app υπόσχεται την τροφοδοσία πληροφοριών από μια βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια εικόνες.
Το παρόν δεν αρέσκεται στην ανωνυμία. Το μέλλον δε θα ρωτάει καν.
Μία app μέσω κινητού, θα σε γεωμετρεί στο πρόσωπο και οι πάντες θα σε ξέρουν αρκετά καλά. Όχι μόνον σε επίπεδο κρατικών ή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, αλλά και μεταξύ απλών, καθημερινών ανθρώπων, φίλων ή εχθρών, γνωστών ή λιγότερο γνωστών ή και παντελώς αγνώστων.
Θα περπατάς στον δρόμο, κάποιος άγνωστος θα σε φωτογραφίζει, και, εντός ολίγου, θα έρχεται σε επαφή με ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου. Και, εξάλλου, το ίδιο θα μπορείς να κάνεις κι εσύ, αν δεν καταφέρεις να νικήσεις την περιέργεια σου, δεδομένου ότι η εφαρμογή θα ευρίσκεται διαθέσιμη για όλους.
Αλγόριθμοι «σαρώνουν» τη γεωμετρία του προσώπου σου
Είναι ήδη γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι, η ClearviewAl, μία start-up ιδιωτική εταιρεία παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες προς τις κρατικές ή ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να «ματσάρουν» εν ριπή οφθαλμού, δηλ. να ταιριάζουν γεωμετρικά οι φωτογραφίες προσώπου άγνωστων ανθρώπων με τις υπόλοιπες φωτογραφίες των ιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του διαδικτύου, των social media και ούτω καθεξής.
Αλγόριθμοι «σαρώνουν», «ματσάρουν», «γεωμετρούν», «συγκεντρώνουν» από παντού τη φάτσα σου, σίγουροι 100% (ή, για την ακρίβεια, κατά 99.6%) ότι είσαι ακριβώς ΕΣΥ σε όλο το βάθος της δεξαμενής φωτογραφιών, λόγω των μικρών, ξεχωριστών γεωμετρικών λεπτομερειών της ιδιοπροσωπείας σου.
Το πιο GIGA ευκολόχρηστο face control στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητος
Πρόκειται για το πιο τεκμηριωμένο, σπινθηροβόλο και ευκολόχρηστο face control μέσα στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητος, σημαίνοντας το επίσημο τέλος του «ανωνυμού» περιπάτου, αν υποθέσουμε ότι ανεπισήμως υπήρχαν και υπάρχουν τέτοιες εφαρμογές, χρησιμοποιούμενες unofficially από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Η διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά διαπιστώνεται η ύπαρξη μίας τέτοιας εφαρμογής τόσο επισήμως και τόσο δημοσίως, η οποία προτείνονταν και προτείνεται προς πώληση από τον ιδιωτικό τομέα προς τον κρατικό, στηρίζεται εμπορικά από μία ιδιωτική εταιρεία, αν και κανείς, προς το παρόν, δε θα τολμούσε το άνοιγμα της προσφοράς προς τα δισεκατομμύρια των απλών, καθημερινών καταναλωτών ανά την υφήλιο.
Γεωμέτρηση – Διάνυσμα – «Ματσάρισμα» του προσώπου σε ιντερνετικό βάθος
Ο αυστραλιανός techie και ιδιοκτήτης της ClearviewAl, εφηύρε το εν λόγω «εργαλείο τεχνολογίας», το οποίο ίσως μπορέσει να εκμηδενίσει την ευκαιρία των απλών πολιτών να περπατούν «ανώνυμα» στον δρόμο της γειτονιάς τους, δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει ήδη πουληθεί σε αρκετές υπερτοπικές και τοπικές ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωνένων Πολιτειών, έως το περιβόητο FBI και αρμόδια Υπουργεία, αλλά ακόμη και προς εταιρείες ευρύτερων αντικειμένων, όπως τράπεζες.
Η ιδιωτική εταιρεία λανσάρει την πρωτοποριακή app αναγνώρισης προσώπου ως ένα crime solving εργαλείο, ώστε δύναται κανείς να τραβήξει μια φωτογραφία ενός ατόμου, να τη φορτώσει στην εφαρμογή του κινητού του και κατόπιν να βρίσκεται στην απόλυτη θέση να δει συγκεντρωμένες τις δημόσιες φωτογραφίες του υπό διερεύνηση ατόμου, μαζί με τους διαδικτυακούς συνδέσμους, όπου εμφανίστηκαν αυτές οι φωτογραφίες.
Όταν ένας χρήστης μεταφορτώσει μια φωτογραφία ενός προσώπου στο σύστημα του Clearview, το πρόσωπο μετατρέπεται σε διάνυσμα, το οποίο «ματσάρει» σε τομείς, υποτομείς και ακόμη περισσότερες «μικρές γειτονιές – τομείς», ώστε να φθάσει τελικώς με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια στο «ματσάρισμα» του ενός μοναδικού προσώπου, του οποίου παρουσιάζει φωτογραφίες και συνδέσμους σε πλήρες ιντερνετικό βάθος.
ΕΝΑ «ΜΙΚΡΟ ΤΕΡΑΣ» ΤΡΙΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΘΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ
Το σύστημα της ClearviewAl – του οποίου η ραχοκοκαλιά είναι μια βάση δεδομένων με περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια εικόνες, τις οποίες η ιδιωτική εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει αλιεύσει από το Facebook, το YouTube, το Venmo, το Twitter, υπόλοιπα socialmedia και ιστοτόπους – ξεπερνά, σύμφωνα με την αρχική, αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα των New York Times, ακόμη και τα όσα κατασκευάστηκαν ποτέ από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ή τους γίγαντες της Silicon Valley.
Δημοσιογράφοι του CNN δοκιμάζουν την εφαρμογή – “Oh, my God..!!”
Κατόπιν του αποκλειστικού, αποκαλυπτικού ρεπορτάζ των New York Times, πολλά από τα υπόλοιπα διεθνή μέσα ενημέρωσης θέλησαν να μάθουν περισσότερα, τόσο για το πώς λειτουργεί η εφαρμογή της ClearviewAl όσο και το ποίος είναι ο ιδιοκτήτης πίσω από αυτήν την μέχρι πρότινος, σχεδόν «μυστική» start-up ιδιωτική επιχείρηση.
Οι δημοσιογράφοι του CNN κάλεσαν στο στούντιο τον ιδιοκτήτη και εφευρέτη της ClearviewAl, επιθυμώντας να δοκιμάσουν την εφαρμογή στον τηλεοπτικό «αέρα» και βάζοντας προς έρευνα τα ίδια τα πρόσωπα τους, μένοντας, εν τέλει, έκπληκτοι από το βάθος των αποτελεσμάτων, τα οποία κατάφερε να επιτύχει η εφαρμογή.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Δημοσιογράφος του CBS δοκιμάζει και αυτός την εφαρμογή – “It is powerful technology”
Το CBS, κάλεσε και αυτό με τη σειρά του, ώστε να διαπιστώσει από κοντά τις δυνατότητες του νέου εργαλείου τεχνολογίας, οπότε ο αρμόδιος ρεπόρτερ κατέληξε και αυτός στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται όντως για μία ιδιαιτέρως διεισδυτική εφαρμογή, η οποία «σκάβει» τον ιστό και «βρίσκει» φώτο, τις οποίες, ακόμη και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, είχαν ξεχάσει ή δε γνώριζαν την ύπαρξη τους.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Συνδυάζεται με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας – augmented reality
Ο κώδικας της εφαρμογής Clearview, ο οποίος αναλύθηκε από τους New York Times, περιλαμβάνει γλώσσα προγραμματισμού για συνδυασμό με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), ούτως ώστε οι χρήστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εντοπίσουν, να φωτογραφίσουν και να πληροφορηθούν τα σχετικά αποτελέσματα υπό μία επαυξημένη οπτική του γύρω περιβάλλοντος, για κάθε άτομο που περνάει από το μάτι τους και το οποίο εκείνοι θα επέλεγαν. Αλλά, πάντως, η Clearview σχολιάζει ότι δεν έχει σκοπό να απελευθερώσει αυτό το επαυξημένο, augmented reality design.
Το πρόβλημα με τα «όρια» – Ή, μάλλον, τα «άγνωστα όρια»
Η εφαρμογή ClearviewAl, μέσα στα χέρια μίας κρατικής ή ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας, θα μπορούσε να φωτογραφίσει, να εντοπίσει και να πληροφορηθεί για ακτιβιστές σε μία διαμαρτυρία, ή, μέσα στα χέρια κάποιου «κακοδιάθετου» ιδιώτη του μέλλοντος, θα μπορούσε να κατεβάσει πληροφορίες για μία γοητευτική γυναίκα στο μετρό, αποκαλύπτοντας, όχι μόνο τo όνομα της, αλλά το που ζει, πως ζει, τι σπούδασε, τι έκανε επί πάρα πολλά έτη και άλλες τέτοιες γενικές ή και εξόχως προσωπικές λεπτομέρειες.
Τα όρια είναι άγνωστα. Στην πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί, κανείς δεν μπορεί να υποθέσει τους εκατοντάδες «κακούς» τρόπους, με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή είτε ως μέσο καταστολής είτε ως μέσο προσωπικού εκβιασμού, ή, ως ένα επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ των απλών πολιτών, εφόσον το μέλλον επιτρέψει την εμπορική εκμετάλλευση μία τέτοιας εφαρμογής.
GOOGLE: Η μόνη τεχνολογία την οποία είχε αναστείλει η εταιρία
Μέχρι τώρα, η τεχνολογία που εντοπίζει εύκολα τους πάντες με βάση τη φωτογραφική, γεωμετρική ανάλυση του προσώπου ήταν «ταμπού» λόγω της ριζικής κοινωνικής αντίθεσης περί της παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, άλλωστε, οι εταιρείες τεχνολογίας που ήταν σε θέση να «απελευθερώσουν» ένα τέτοιο εργαλείο απέφυγαν να το πράξουν.
Το 2011, ο πρόεδρος της Google δήλωσε ότι ήταν η μόνη τεχνολογία την οποία είχε αναστείλει η εταιρεία, επειδή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «με πολύ κακό τρόπο». Στο μεταξύ, μερικές μεγάλες πόλεις, όπως το Σαν Φρανσίσκο, έχουν εμποδίσει την αστυνομία να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Παρόλα αυτά, κατά το προηγούμενο έτος, περισσότερες από 600 υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή της Clearview, σύμφωνα πάντοτε με τον ισχυρισμό της εταιρείας.
Το επιχείρημα της ClearviewAl – Πιάνουμε το κακό, εγκληματίες, παιδεραστές
Το επίσημο επιχείρημα της ιδιωτικής εταιρείας ClearviewAl επαναλαμβάνεται σταθερά: “It’s only for security purposes”. Ομοσπονδιακές και πολιτειακές αμερικανικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να υποβοηθούν σε υποθέσεις αστικών κλοπών, την ταυτοποίηση των υπόπτων, αλλά και απάτης με πιστωτικές κάρτες ή δολοφονιών, καθώς και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.
Η app εφαρμογή έχει μνήμη μεγαλύτερη από τις μετέπειτα επιλογές σου
Βαδίζοντας προς το τέλος, κάτι που θα διδάξει προς όλους εμάς, την αποφυγή της επιπολαιότητας και την επιλογή της υπευθυνότητας κατά το ποστάρισμα προσωπικών φωτογραφιών και πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή ClearviewAl κρατάει στη μνήμη της οποιαδήποτε ποσταρισμένη φώτο δύναται να καταγραφεί σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, ανεξαρτήτως αν κάποια φωτογραφία επιλέγει να διαγραφεί από τον χρήστη στο μέλλον ή ένα προφίλ αποφασίσει ότι θα είναι private. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, από εδώ και στο εξής, ώστε να διαγράφεται από την τράπεζα της Clearview, εφόσον ζητηθεί, καθετί που δεν επιθυμεί o ιδιώτης.
Το δίδαγμα παραμένει απαράλλαχτα το ίδιο από καταβολής του νέου μας διαδικτυακού κόσμου: Ποτέ μην θέλεις να ποστάρεις σήμερα, κάτι που αύριο θα επιθυμήσεις να το σβήσεις.
Επιμέλεια: Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» – Φεβρουάριος 2020
ΠΗΓΕΣ:
THE NEW YORK TIMES – By Kashmir Hill Jan. 18, 2020 – Jennifer Valentino-DeVries, Gabriel J.X. Dance and Aaron Krolik contributed reporting. Kitty Bennett contributed research.
CNN BUSINESS
CBS THIS MORNING
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.