01/03/2020 01/03/2020 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, σήμερα, Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, (Κυριακή της Τυρινής), ιερούργησε στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Γυθείου. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κατά το κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τώρα που εισερχόμεθα στην Μεγ. Τεσσαρακοστή όπως γνωρίζουμε είναι κατ’ εξοχήν μια περίοδος νηστείας. Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός. Μέσο...
01 Μαρτίου, 2020 - 20:50
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2020 - 19:59

Ο ίδιος ο Χριστός επεκύρωσε τη νηστεία με τη δική του νηστεία

Διαδώστε:
Ο ίδιος ο Χριστός επεκύρωσε τη νηστεία με τη δική του νηστεία

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, σήμερα, Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, (Κυριακή της Τυρινής), ιερούργησε στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Γυθείου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κατά το κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τώρα που εισερχόμεθα στην Μεγ. Τεσσαρακοστή όπως γνωρίζουμε είναι κατ’ εξοχήν μια περίοδος νηστείας. Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός. Μέσο είναι για την μετάνοια μας και επιστροφή μας στο Θεό. Υπενθυμίζει στον εαυτό μας την εκπεσούσα κατάσταση μας, την αμαρτωλότητά μας και συγχρόνως τον αγώνα και την άσκηση που πρέπει να κάνουμε για να κατανικήσουμε τα πάθη μας και την αμαρτία. Η νηστεία μας βοηθά να προσευχηθούμε καλύτερα, να ταπεινωθούμε, να κάνουμε υπακοή στο θέλημα του Θεού. Και βέβαια νηστεία είναι η αποχή από ορισμένες τροφές, το σταμάτημα της λαιμαργίας, της πολυφαγίας, αλλά είναι όπως λέγει και ο Μέγας Βασίλειος και «ἡ τοῦ κακοῦ ἀλλοτρίωσις». Δηλαδή είναι η απομάκρυνση από οτιδήποτε το κακό και εφάρματο. Εξηγεί ο ιερός Πατήρ οτι αλλοτρίωση από το κακό είναι: «εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους, επιορκίας». Η απουσία και η στέρηση απ’ αυτά είναι η αληθινή νηστεία.

Και, ο Σεβασμιώτατος, κατέληξε:

«Η νηστεία νομοθετήθηκε στον Παράδεισο. Είναι η πρώτη εντολή που έλαβε και ο Αδάμ από το Θεό. Και ο ίδιος ο Χριστός επεκύρωσε την νηστεία με την δική του νηστεία επί τεσσαράκοντα ημέρας και νύκτας. Τό ίδιο και οι άγιοι, την νηστεία, την είχαν σε προτεραιότητα. Ας φυλάξουμε, λοιπόν, την νηστεία όλη αυτή την περίοδο».

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων