02/04/2020 02/04/2020 Ένα απο τα αρχαιότερα και ιερώτερα σκεύη της Πίστεως μας είναι το Άγιο Ποτήριο το οποίο κατασκευάζεται απο ευγενή μέταλλα. Μέσα σε αυτό βάζει ο Ιερέας, (κατά την διάρκεια της προσκομιδής), οίνο και ύδωρ. Ο οίνος αυτός μεταβάλλεται σε αίμα Χριστού και δια μέσου αυτού οι πιστοί ενώνονται μαζί του. Η λέξη “ποτήριον”, αποτελείται από...
02 Απριλίου, 2020 - 22:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2020 - 21:56

Το Άγιο Ποτήριον και το Δισκάριον

Διαδώστε:
Το Άγιο Ποτήριον και το Δισκάριον

Ένα απο τα αρχαιότερα και ιερώτερα σκεύη της Πίστεως μας είναι το Άγιο Ποτήριο το οποίο κατασκευάζεται απο ευγενή μέταλλα. Μέσα σε αυτό βάζει ο Ιερέας, (κατά την διάρκεια της προσκομιδής), οίνο και ύδωρ. Ο οίνος αυτός μεταβάλλεται σε αίμα Χριστού και δια μέσου αυτού οι πιστοί ενώνονται μαζί του. Η λέξη “ποτήριον”, αποτελείται από το θέμα “πο” και το ρήμα “πίνειν” και σημαίνει σκεύος κυλινδρικού σχήματος, με βάση στο κάτω μέρος και ανοικτό επάνω το οποίο χρησιμοποιείτε για να πίνουμε.

 

 

ΕΠΙΣΗΣ

Το δισκάριο (φώτο άνω) είναι και αυτό ένα από τα αρχαιότερα και ιερώτερα σκεύη, μαζί με το Άγιο Ποτήριο, (το οποίο πάντοτε συνοδεύει). Ειναι και αυτό κατασκευασμένο απο ευγενή μέταλλα και έχει σχήμα κυκλικό και ποτέ τετράγωνο. Λόγω του κυκλικού του σχήματος του δόθηκαν διάφοροι συμβολισμοί από τους:

α) Σωφρόνιο Ιερωσολύμων : Το δισκάριο συμβολίζει σε μικρογραφία την νεφέλη.
β) Συμεών Θεσσαλονίκης : Το δισκάριο συμβολίζει τον ουρανό και γι’αυτό είναι και στρογγυλό για να κρατεί τον Δεσπότη του ουρανού.

 

ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ www.iaathdigitalmuseum.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων