15/04/2020 15/04/2020 Σήμερα 15 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Λεωνίδη Επισκόπου Αθηνών Στους πρόποδες ενός λόφου, πίσω από το παραδοσιακό λιμάνι της Πλάκας, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδη. Σύμφωνα με τα «Χρονικά των Τσακώνων», που βρίσκουν σύμφωνο και τον τσακωνολόγο Μιχαήλ Δέφνερ (τόμος 3ος) αναφέρεται ότι ο ναός χτίστηκε στα 1293 μ.Χ....
15 Απριλίου, 2020 - 10:56
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2020 - 10:57

Στον Άγιο Λεωνίδα στο λιμάνι της Πλάκας

Διαδώστε:
Στον Άγιο Λεωνίδα στο λιμάνι της Πλάκας

Σήμερα 15 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Λεωνίδη Επισκόπου Αθηνών
Στους πρόποδες ενός λόφου, πίσω από το παραδοσιακό λιμάνι της Πλάκας, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδη. Σύμφωνα με τα «Χρονικά των Τσακώνων», που βρίσκουν σύμφωνο και τον τσακωνολόγο Μιχαήλ Δέφνερ (τόμος 3ος) αναφέρεται ότι ο ναός χτίστηκε στα 1293 μ.Χ. με χρυσόβουλο τον Ανδρόνικου Β’, θέλοντας με αυτό τον τρόπο οι Λεωνιδείς να τιμήσουν τον Άγιο Λεωνίδη που τον έπνιξαν οι Ρωμαίοι και το πτώμα του ξεβράστηκε στην παραλία των Πρασιών ή Βρασιών. Υπάρχει η εκδοχή ότι το Λεωνίδιο πήρε το όνομα του από τον αναφερόμενο Άγιο.
Το ξωκλήσι είναι χτισμένο σε ρυθμό απλής βασιλικής με δίρριχτη σκεπή και διαθέτει περίβολο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το καμπαναριό. Επειδή είναι ασβεστωμένο, αδυνατούμε να προσδιορίσουμε την τοιχοδομία του.


Στο εσωτερικό παρατηρούμε την ψευδοροφή και μας εντυπωσιάζει το ξύλινο τέμπλο, βαμμένο με χαρούμενα έντονα χρώματα. Τη γεωμετρική διακόσμηση συνθέτουν τιρκουάζ, βυσσινί, γαλάζια και πράσινα χρώματα. Οι εικόνες, φιλοτεχνημένες από λαϊκό τεχνίτη, διατηρούν την προοπτική και τη φωτοσκίαση της δυτικής τεχνοτροπίας. Πάνω από την Ωραία Πύλη μας εντυπωσιάζουν εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρωματική κλίμακα βάσει της οποίας είναι ζωγραφισμένο και βαμμένο το τέμπλο μας παραπέμπει στις ψαρόβαρκες που φαίνονται από τον περίβολο του ναού και υποδεικνύει την αρμονική σχέση του χώρου με το λιμάνι της Πλάκας. Επειδή το ναό φροντίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός αυτό. Αντίθετα, τονίζει ακόμη περισσότερο την εσωτερική σύνδεση του ναού με το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Δεν υπάρχει αγιογράφηση, παρά μόνο λίγες φορητές εικόνες δυτικότροπες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων