Η πολιτιστική κληρονομιά των Αιγυπτιωτών είναι μοναδική
Η πολιτιστική κληρονομιά των Αιγυπτιωτών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πολιτικός μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος στο «Νέο Φως». Ο κ. Μπίσκος μιλά για την ανάγκη να προχωρήσει η απογραφή των κτηρίων και των μνημείων που ανήκουν στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και στη συνέχεια να υλοποιηθεί η αποκατάστασή τους. Επίσης, ο κ. Μπίσκος μιλά και για δύο ακόμη μεγάλα έργα που έχει υλοποιήσει, την αποκατάσταση του Ι.Ν της Ε.Κ.Κ των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και του Πατριαρχικού Ναού του Αγ. Νικολάου στο Χαμζάουι.
Σε ποιους ναούς έχετε συντελέσει την αποκατάσταση τους; Ποιές οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
«Εντός του Καΐρου μελέτησα και υλοποίησα αφενός την καθολική αποκατάσταση του Κοινοτικού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπουλάκο, κυρίως στα έργα επισκευής του εξωτερικού κελύφους του Ναού με το Καμπαναριό καθώς και σε όλες τις επισκευές εσωτερικά του Ναού και αφετέρου μελέτησα και υλοποίησα την αποκατάσταση του Πατριαρχικού Ναού Αγ. Νικολάου στο Χαμζάουϊ, κυρίως στα έργα υποδομής του και θεμελίωσης του καθώς και στις επισκευές στο εξωτερικό κέλυφός του. Παραμένει σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση Εσωτερικά του Ναού. Οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν οι επισκευές και η προστασία από την υγρασία των θεμελίων των Ναών, τα έργα υποστύλωσης στην ανοδομή εντός και εκτός των Ναών, καθώς και τα έργα ενίσχυσης και αποκατάστασης των στεγών τους. Προσθέτω εδώ για ενημέρωση, ότι στα έργα αποκατάστασης και πριν ξεκινήσουν τα έργα επισκευών τους, προηγείται οπωσδήποτε ειδική Μελέτη εκτίμησης των ζημιών που υπάρχουν και έπεται αναλυτική πρόταση των απαιτούμενων επεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν.».
Ποια είναι η Πολιτιστική κληρονομιά των Αιγυπτιωτών και πως μπορεί αυτή να διασωθεί;
«Η ακίνητη πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πρωτίστως πολύ μεγάλη αλλά συγχρόνως και μοναδική με πολλά τα σημεία αναφοράς της. Μοναστήρια, Ναοί, Σχολεία, Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Λέσχες, Σωματεία, Επαύλεις και άλλα πολλά συγκροτούν και κοσμούν ακόμη και σήμερα, τις διάφορες πόλεις της Αιγύπτου. Όμως η διάσωσης και συντήρησης αυτής της βαριάς κληρονομιάς, διαπιστώνεται ότι γίνεται επιλεκτικά και μόνον για ορισμένα ακίνητα και αυτό εφόσον προκύψουν ή ωριμάσουν κάποιες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει ένα ευρύτερο καθοδηγητικό πρόγραμμα διάσωσης. Εάν πράγματι επιθυμούμε να διασωθεί επί της ουσίας η κληρονομιά μας αυτή, θα πρέπει καταρχάς να ξεκινήσουμε από την απογραφή της, καταγράφοντας σε όλη την επικράτεια της Αιγύπτου όλα τα ακίνητα που ακόμη σώζονται και συγκροτούν αυτή την κληρονομιά. Εξυπακούεται ότι αυτή η απογραφή θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους φορείς που γνωρίζουν το αντικείμενο της διάσωσης. Μετά την απογραφή θα πρέπει να ακολουθήσει η ιεράρχηση των αποκαταστάσεων σύμφωνα πάντοτε με τις ανάγκες διάσωσης που θα προκύψουν. Με άλλα λόγια θα πρέπει να συνταχτεί ένα μίνι κτηματολόγιο της Αιγυπτιώτικης Κληρονομιάς μας, στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να έχομε ένα θετικό αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης προσπάθειας, στην περίπτωση που πρόκειται να υλοποιηθεί. Η προτεινόμενη παραπάνω απογραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ασφαλώς και δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία και η δυσκολία της οφείλεται στον συντονισμό και την συνεργασία που πρέπει να εξασφαλιστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στους οποίους ανήκουν τα ακίνητα αυτά. Σε κάθε περίπτωση αν πράγματι εμείς οι σημερινοί Αιγυπτιώτες πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να διασωθεί έστω με ότι απόμεινε από αυτή την κληρονομιά, τότε η απογραφή σίγουρα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, διαφορετικά τα περισσότερα ακίνητα που συγκροτούν αυτή την κληρονομιά μας, δυστυχώς είναι καταδικασμένα να χαθούν».
Ποια είναι η γνώμη σας για τις προηγούμενες αποκαταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και τι προτείνετε για αυτές;
«Παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμώ να κρίνω τις εργασίες συναδέλφων που ασχολήθηκαν στις προηγούμενες αποκαταστάσεις, όμως εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται ότι το γενικότερο επίπεδο τους δεν ήταν το αναμενόμενο, είχαν οι περισσότερες από αυτές έναν ευκαιριακό χαρακτήρα και εμπεριείχαν πολλές αστοχίες τόσο στον σχεδιασμό τους όσο και στην ποιότητά τους. Τέλος εκτός από την υψηλή ποιότητα αποκατάστασης που είναι σε αυτές τις περιπτώσεις και το κυρίως ζητούμενο, αφού δε ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, τότε απαιτείται από τον κάθε φορέα που ανήκει το ακίνητο, να δρομολογήσει και ένα ανάλογο ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης των εργασιών που έχουν αποκατασταθεί».
Ποιο είναι το επόμενο βήμα των Αιγυπτιωτών στην μετά κορωνοϊό εποχή;
«Όπως σε όλη την ανθρωπότητα, η μετά κορωνοϊό εποχή προβλέπεται και για εμάς τους εναπομείναντες Αιγυπτιώτες ότι σίγουρα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις κυρίως οικονομικές, για αυτό τον λόγο απαιτείται από όλους μας να υπάρξει σύνεση, ομόνοια και αλληλεγγύη μεταξύ μας, για να μπορέσουμε έτσι να αντεπεξέλθουμε τα δύσκολα που έρχονται μπροστά μας»
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.