20/07/2020 20/07/2020 Στο εκκλησάκι του Προφήτου Ηλία στη Περιστέρα Θεσσαλονίκης τιμήθηκε η μνήμη του Διφρυλάτη Προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης. Σε μια γραφική και πανέμορφη τοποθεσία στο ύψωμα που δεσπόζει στο χωριό βρίσκεται το ιστορικό εκκλησάκι που τα ίχνη του χάνονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κλήρος και λαός της κωμοπόλεως έψαλε τον πανηγυρικό εσπερινό και την αρτοκλασία και...
20 Ιουλίου, 2020 - 8:32

Τίμησαν τον Προφήτη Ηλία στη Περιστέρα Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Τίμησαν τον Προφήτη Ηλία στη Περιστέρα Θεσσαλονίκης

Στο εκκλησάκι του Προφήτου Ηλία στη Περιστέρα Θεσσαλονίκης τιμήθηκε η μνήμη του Διφρυλάτη Προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης.

Σε μια γραφική και πανέμορφη τοποθεσία στο ύψωμα που δεσπόζει στο χωριό βρίσκεται το ιστορικό εκκλησάκι που τα ίχνη του χάνονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κλήρος και λαός της κωμοπόλεως έψαλε τον πανηγυρικό εσπερινό και την αρτοκλασία και ευχήθηκαν υγεία και την εξ ύψους φωτηση με τις πρεσβείες του Αγίου.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα και οι προσκυνητες απήλαυσαν την υπέροχη θέα που προσφέρει το ύψωμα και από το οποίο διακρίνονται ο κάμπος των Βασιλικών και ο Θερμαϊκός κόλπος. Η Περιστερά είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής και κατοικούνταν από αρχαιοτάτους χρόνους.

Εδώ κατέφυγαν αργότερα μετά από διωγμούς, και οι πρώτοι χριστιανοί, όπου ίδρυσαν οικισμούς και πολλά μοναστήρια, με αποτέλεσμα η περιοχή να ονομαστεί Προάθως.

Εδώ ιδρυθηκε η Μονή των Περιστερών από τον Όσιο Ευθύμιο το Νέο, το 871 μ.χ.

Σήμερα στον πεντάτρουλλο Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα, το βυζαντινό μνημείο, που είναι και ο ενοριακός ναός της Περιστεράς, αποθησαυρίζονται τα ιερά λείψανά του οσίου Ευθυμιου του Νέου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων