Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός – Σύζευξη Παράδοσης και Τεχνολογίας
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 στον φιλόξενο αίθριο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν σε ένα επιλεγμένο κοινό εκπροσώπων της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας τις πολλαπλές πτυχές και τη σπουδαία σημασία του έργου της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και προβολής του κειμηλιακού πλούτου Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Εκπροσωπώντας την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γέρων Τιμόθεος Ιερομόναχος Βατοπαιδινός, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους και Άρχων Έξαρχος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος καθώς και η Ειδική Γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ, κ. Νίκη Δανδόλου. Με την παρουσία τους επίσης τίμησαν την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, όπως επίσης και το μέλος της Ιεροκοινοτικής επιτροπής Γέρων Ιερομόναχος Επιφάνιος Παντοκρατορινός.
Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού – Συντονιστής Έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του έργου και την προστιθέμενη αξία που αυτά προσφέρουν στην έρευνα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Κατά την ομιλία του, ο κ. Πατσέας τόνισε τη σπουδαιότητα της συστηματικής τεκμηρίωσης των ψηφιοποιημένων κειμηλίων, με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και πρωτόκολλα επικοινωνίας, εξασφαλίζοντας τόσο την διαλειτουργικότητα όσο και την πολυκαναλικότητα των παραγόμενων εφαρμογών.
Απότοκο αυτής της διαδικασίας, την οποία όπως σημειώθηκε είχε αναλάβει μία διεθνής ομάδα 70 επιστημόνων, ήταν η δημιουργία ενός εκτεταμένου αποθετηρίου χιλιάδων ψηφιοποιημένων αντικειμένων και παράλληλα ενός ολοκληρωμένου συστήματος πεδίων τεκμηρίωσης για κάθε αντικείμενο. Πέραν από την προφανή ιδιαίτερη αξία ενός τέτοιου έργου για την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, αυτό όπως ανέφερε ο κ. Πατσέας προορίζεται να εξυπηρετήσει και την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της σύνδεσης του αποθετηρίου με ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα από την οποία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αντλήσουν δομημένο ψηφιακό περιεχόμενο.
Τέλος, ο κ. Πατσέας αναφέρθηκε στο χρέος αλλά και στην δυνατότητα του υπερχιλιετούς Άθωνος να αυτοδιαχειρίζεται την υλική και άυλη πολιτιστική του κληρονομιά, όπως και στην δυνατότητα να παρακολουθεί και να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις σε χώρους όπως η τεχνολογία και η Κοινωνία της Γνώσης.
Μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Πατσέα, τις διάφορες επί μέρους ειδικές πτυχές του έργου παρουσίασαν αντίστοιχα στο κοινό ο κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο κ. Πρόδρομος Τσιαβός, Ερευνητικός Εταίρος UCL/ TMI και Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση και ο κ. Κρίτων Χρυσοχοϊδης, Βυζαντινολόγος και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.
Ο κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέφερε ότι το μοναδικό και τεράστιο αυτό έργο εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα της παγκόσμιας βιβλιοθήκης, της ανοικτής πρόσβασης στην καταγεγραμμένη γνώση του ανθρώπου. Παράλληλα, όπως ανέφερε, το έργο αυτό διατίθεται προς μελέτη από τους ερευνητές όλου του κόσμου χωρίς χωροχρονικούς και άλλους περιορισμούς αλλά, ταυτόχρονα «με τον προσήκοντα, τον απαιτούμενο σεβασμό και δέος σε ό,τι το περιεχόμενο της Αθωνικής ψηφιακής Κιβωτού εστί».
Στην εισήγησή του, ο κ. Τσιαβός ανέπτυξε από νομικής πλευράς τα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας που προέκυψαν από την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή στο διαδίκτυο των πολιτιστικών θησαυρών του Αγίου Όρους, σημειώνοντας ότι ο ψηφιακός πόρος απέκτησε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στις Ιερές Μονές που διαθέτουν και προβάλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά στο διαδίκτυο.
Τέλος, ο κ. Κρίτωνας Χρυσοχοϊδης από τη δική του πλευρά ανέλυσε τις επιμέρους πτυχές του έργου ως προς την ουσιώδους σημασίας διαδικασία της τεκμηρίωσης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι είχαν επίσης τη δυνατότητα, μέσω ειδικών ηλεκτρονικών διαδραστικών «τραπεζιών» (i-tables), να ανακαλύψουν και να διαβάσουν ψηφιακά έναν εικονογραφημένο χειρόγραφο κώδικα του 10ου μ.Χ. αιώνα.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας δήλωσε: «Σήμερα, δώσαμε την ευκαιρία στην επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα να γνωρίσει τον τεράστιο πλούτο γνώσης που περιέχεται στην Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτό. Οι εφαρμογές που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία είναι πολυάριθμες, και ως εκ τούτου καλούμε τους επιστήμονες και τους ερευνητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό να τις εκμεταλλευτούν, ερχόμενοι σε επαφή με την υπερχιλιετή Αγιορείτικη παράδοση. Σε επόμενο χρόνο επίσης, κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο, στοχεύουμε να παρουσιάσουμε το έργο της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού και στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό, μέσα από μία μεγάλη διαδραστική ψηφιακή έκθεση».
Ανακαλύψετε κι εσείς τη μοναδική συλλογή ψηφιοποιημένων θησαυρών του Αγίου Όρους και τον τεράστιο πλούτο ψηφιακού περιεχομένου που περιέχει η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός, με μία επίσκεψη:
στην ιστοσελίδα: https://mountathos.org/
στο Facebook: https://www.facebook.com/
στο Instagram: https://www.instagram.com/
Σχετικά με την Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτό
Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός αποτελεί μία καινοτόμα πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, και ως έργο αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η κιβωτός αυτή να καταστεί ψηφιακά διαθέσιμη στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον κειμηλιακό πλούτο Μονών της Αθωνικής χερσονήσου, με τρόπο που θα σέβεται απόλυτα τον πνευματικό και ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.