“Η Παναγία γνωρίζει τις ανάγκες κάθε οικογένειας”
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε το Σάββατο για τον σεβασμό που δόθηκε στη Μητέρα του Θεού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και για τις έννοιες της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, τη μεγαλύτερη και παλαιότερη εορτή της Μητέρας του Θεού. Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι στη Ρουμανία είναι αργία η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου κατόπιν αιτήματος του Πατριαρχείου.
Ο Μακαριώτατος έκανε μια αναφορά στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και σημείωσε ότι είναι πανηγυρίζουμε μετά από δύο εβδομάδες νηστείας που είναι σχεδόν τόσο έντονη όσο το Πάσχα ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πνευματικές έννοιες της Κοίμησης.
“Η Κοίμηση της Παναγίας εορτάζεται τον τελευταίο μήνα της εκκλησιαστικής χρονιάς, καθώς αυτή η γιορτή είναι η κορυφή του Μυστηρίου της Εκκλησίας, το πέρασμα από τη γήινη ζωή ανάμεσα στους ανθρώπους, στην ουράνια και αιώνια ζωή” σημείωσε ο Πατριάρχης.
«Η γιορτή αναφέρεται σε εκείνες τις στιγμές στο τέλος της ιστορίας, όταν ο Χριστός, που έδειξε τη δόξα Του στο Όρος Θαβώρ, θα έρθει με δόξα για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. και στα δεξιά του θα σταθεί η Μητέρα του Θεού, ως προσευχή, και στα αριστερά του ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ως δάσκαλος της μετάνοιας».
Οι τρεις μεγάλες γιορτές του Αυγούστου – η Μεταμόρφωση, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή – “αποτελούν ένα λειτουργικό τρίπτυχο των γιορτών του τελευταίου μήνα της εκκλησιαστικής χρονιάς”.
Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια μίλησε για την Εικόνα της Κοιμήσεως και σημείωσε: «Επειδή κατά τη γήινη ζωή της, στο αριστερό της χέρι, συχνά κουβαλούσε τον Ιησού ως μωρό, τώρα αφού κοιμήθηκε, ο Ιησούς μεταφέρει στο αριστερό του χέρι την ψυχή της Μητέρας του Θεού και τη δείχνει στους αγγέλους, όπως η Μητέρα του Θεού μετέφερε τον Ιησού με το αριστερό της χέρι κοντά στην καρδιά της και με το δεξί τον έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Εικόνα αυτή, δείχνει ότι ακόμη και τη στιγμή του θανάτου δεν ήταν μόνη, αλλά ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός πήρε την ψυχή της κοντά του και σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο σώμα της. Έτσι, το σώμα από το οποίο γεννήθηκε ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δεν γνώρισε φθορά, αλλά μεταστάθηκε στον ουρανό.”
«Η Μητέρα του Θεού, όπως και κάθε άνθρωπος, περνά μέσα από το θάνατο, αλλά δεν παραμένει στο θάνατο. Το σώμα της δεν γνωρίζει τη φθορά, η ψυχή χωρίζεται από το σώμα για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια το συναντά ξανά και γίνεται η μετάστασή της στον ουρανό».
Στο τέλος, ο Πατέρας Πατριάρχης είπε ότι η Παναγία είναι η κατ ‘εξοχήν προσευχή, η ζωντανή εικόνα της Εκκλησίας στην προσευχή, η οποία μεσολάβησε για εμάς.
«Η Μητέρα του Θεού προσεύχεται για όλους, αλλά ειδικά για γονείς και παιδιά. Είναι μια στοργική μητέρα που γέννησε τον Ιησού Χριστό τον Σωτήρα του κόσμου, είναι μια μητέρα που γνωρίζει τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Προσεύχεται επίσης για όλους τους ιερείς της Εκκλησίας, επειδή ο Υιός της, ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός, είναι ο αιώνιος Αρχιερέας. Επομένως, είναι η προστάτιδα των ιεραρχών, ιερέων, διακόνων, μοναχών και μοναζουσών σε μοναστήρια. Είναι η προστάτιδα των φτωχών, των χήρων και εκείνων που κανείς δεν αγαπά πια, είναι η χαρά όλων των ταλαιπωρημένων και λυπημένων».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.