Επιμνημόσυνη δέηση για τα 334 θύματα του Μπεσλάν
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και πένθους για την αποφράδα εκείνη ημέρα της 1ης Σεπτεμβρίου του 2004, όταν εξτρεμιστές Τσετσένοι ισλαμιστές τρομοκράτες κατέλαβαν το σχολείο Νο 1 στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας ((Καύκασος-Νότια Ρωσία), κράτησαν σε τριήμερη ομηρία περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, και τελικά έσπειραν τον θάνατο σε 334 άτομα.
Ήταν η εποχή του εξοντωτικού πολέμου στην Τσετσενία μεταξύ των Ρώσων και των Τσετσενων συτονομιστων.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη, τα εθνικά αιτήματα για ανεξαρτησία ενός γηγενούς λαού του Καυκάσου, λόγω της βίαιης καταστολής, άρχισαν να καλύπτονται και να μεταλλάσσονται από τη θρησκευτική διαφορά. Έτσι εμφανίστηκε ένας εξτρεμιστικός τσετσενικός ισλαμισμός, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, έως και τη δημιουργία του ISIS.
Πριν από 16 χρόνια, τρομοκράτες κατέλαβαν το σχολείο υπ’ αριθμ. 1 στο Μπεσλάν, πιάνοντας ομήρους 1.128 άτομα, συμπεριλαμβανομένων θηλαζόντων νηπίων και ηλικιωμένων. Ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επιθέσεως, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 334 όμηροι εκ των οποίων 186 παιδιά.
Η Οσετία είναι η μοναδική χριστιανική περιοχή σε μια εκτεταμένη περιοχή που κυριαρχούν οι Μουσουλμάνοι (Τσετσένοι, Ιγκουσέτιοι, Καμπαρτινο-μπαλκάριοι, Τσερκέζοι, Αντιγκέι κ. ά.).
Φέτος, την 1η Σεπτεμβρίου 2020 στο Μπεσλάν άρχισαν τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης. Η πρώτη εκδήλωση πένθους άρχισε με τον πιο ανατριχιαστικό συμβολισμό: το σχολικό κουδούνι ήχησε στις 9:15 ακριβώς, ώρα, κατά την οποία οι τρομοκράτες διέκοψαν την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αρχίζοντας την κατάληψη του σχολείου.
Συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της εκκλησιαστικής επαρχίας Βλαντικαβκάζ, Ιερομόναχο Στέφανο Ντζουγκόγιεφ, και κληρικούς της επαρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος Βλαντικαβκάζ και Αλάνιας κ. Λεωνίδας, μετέβη στο μνημείο, το οποίο ανεγέρθη στο σημείο, όπου ευρισκόταν το σχολείο του Μπεσλάν, κατέθεσε λουλούδια στον Σταυρό Προσκυνήσεως, που είναι τοποθετημένος στο κέντρο του σχολικού γυμναστηρίου, όπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα patriarchia.ru, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Ακόμη, ο Ιεράρχης τέλεσε Ιερό Τρισάγιο στη σχολική αυλή, στο μνημείο του επικεφαλής του αποσπάσματος των Ειδικών Δυνάμεων «Vympel» Ήρωα της Ρωσίας, Δημητρίου Ραζουμόφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρήσεως για την απελευθέρωση των ομήρων.
Ο Γιάννης Κανίδης
Μεταξύ των θυμάτων κι ένας Έλληνας του Πόντου: ο Γιάννης Κανίδης, ένας από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του Μπεσλάν, ο οποίος, παρότι απελευθερώθηκε από τους τρομοκράτες, αρνήθηκε να εγκαταλείψει τους μαθητές του…
Έκτοτε η μνήμη του τιμάται από το λαό τους Έλληνες της τ. ΕΣΣΔ και τον λαό της Οσετίας.
Το νέο σχολείο στο Μπεσλάν φέρει το όνομά του, ενώ από το 2007 μια πλατεία στην Καλλιθέα της Αττικής έχει αφιερωθεί στη μνήμη του.
Σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, το τηλεοπτικό κανάλι Russia 1 προβάλλει σε επίσημη πρώτη το ερευνητικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Beslan”, που είναι αφιερωμένο στην τραγική ιστορία ομηρίας του Μπεσλάν. Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Ρογκάτκιν προσπαθεί να ρίξει φως στην τραγωδία, προβάλλοντας και τις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, που μοιράζονται τις μνήμες τους.
To βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στην τραγωδία και έχει υπότιτλους στα αγγλικά.
Πληροφορίες Pravoslavie.ru, sputniknews.ru
Επιμέλεια – Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.