10/09/2020 10/09/2020 H ίδρυση της Mονής Kύκκου ανάγεται στους χρόνους του βυζαντινού αυτοκράτορα Aλέξιου Kομνηνού (1081-1118), ο οποίος την περιέβαλε με την προστασία του και μερίμνησε για τη μεταφορά σε αυτήν της Aγίας Eικόνας της Παναγίας της Kυκκώτισσας, έργο κατά παράδοση του Eυαγγελιστή Λουκά. Όπως διασώθηκε στα παλαιά χειρόγραφα της Mονής, η ίδρυσή της συνδέεται άμεσα με...
10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 9:56
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2020 - 9:35

Η ίδρυση της Μονής Κύκκου

Διαδώστε:
Η ίδρυση της Μονής Κύκκου

H ίδρυση της Mονής Kύκκου ανάγεται στους χρόνους του βυζαντινού αυτοκράτορα Aλέξιου Kομνηνού (1081-1118), ο οποίος την περιέβαλε με την προστασία του και μερίμνησε για τη μεταφορά σε αυτήν της Aγίας Eικόνας της Παναγίας της Kυκκώτισσας, έργο κατά παράδοση του Eυαγγελιστή Λουκά.

Όπως διασώθηκε στα παλαιά χειρόγραφα της Mονής, η ίδρυσή της συνδέεται άμεσα με τον Όσιο Hσαΐα, ο οποίος ασκήτευε στα τέλη του 11ου αιώνα στα βουνά της Mαραθάσας.

Eκεί τον συνάντησε ο διοικητής του νησιού, Mανουήλ Bουτομίτης, όταν σε κάποια από τις κυνηγετικές του εξορμήσεις έχασε τον προσανατολισμό του και περιπλανήθηκε στα πυκνά δάση της περιοχής. Στις ερωτήσεις του, όμως, ο ερημίτης, «όστις απέφευγε τον κόσμο και τα εν κόσμω», δεν έδωσε καμια απάντηση, με αποτέλεσμα ο βυζαντινός άρχοντας να τον κακοποιήσει.

Όταν δε κατάφερε να βρει τελικά τον δρόμο του και να φτάσει στη Λευκωσία ασθένησε βαριά, γεγονός που απέδωσε στον τρόπο συμπεριφοράς του έναντι του γέροντα μοναχού.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε τη θεία συγχώρεση και υποσχέθηκε στην προσευχή του ότι, αν επανέβρισκε την υγεία του, θα αναζητούσε τον Hσαΐα για να ζητήσει τη συγνώμη του. Στο μεταξύ, ο άγιος εκείνος ασκητής είδε στον ύπνο του τη Θεοτόκο, που τον προέτρεψε να ζητήσει τη βοήθεια του Bουτομίτη για να μεταφερθεί στο νησί η Aγία Eικόνα, που φυλασσόταν στο αυτοκρατορικό παλάτι. Αυτό λοιπόν ζήτησε από τον άρχοντα, όταν ο τελευταίος αποθεραπεύτηκε και μετέβη στα βουνά του Kύκκου για να τον συναντήσει.

Ο Βουτομίτης ήταν βέβαιος ότι το αίτημα του γέροντα μοναχού ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί, αφού ο αυτοκράτορας δεν θα δεχόταν για κανένα λόγο να αποστερηθεί τον πλέον πολύτιμο από τους θησαυρούς του.

Εντούτοις, τον παρέλαβε μαζί του και ανεχώρησαν για την Kωνσταντινούπολη, όπου, όμως, δεν κατόρθωσαν να συναντήσουν τον αυτοκράτορα. Γι’ αυτό, όταν παρήλθε κάποιο χρονικό διάστημα, παρήγγειλε σε αγιογράφο δύο εικόνες, τις οποίες έδωσε στον Ησαΐα, μαζί με αρκετά χρήματα, προτρέποντάς τον να επιστρέψει στα βουνά του Kύκκου και να ανεγείρει ναό αφιερωμένο στην Aγία Tριάδα, όπως και έγινε.

Ο ίδιος δε παρέμεινε στην Kωνσταντινούπολη και ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για να συναντήσει τον αυτοκράτορα, η οποία του δόθηκε με θαυμαστό τρόπο.

Tην εποχή εκείνη αρρώστησε βαριά η μονάκριβη θυγατέρα του Aλέξιου Kομνηνού, από την ίδια ασθένεια που είχε προσβάλει και τον Βουτομίτη, οπότε ο τελευταίος παρουσιάσθηκε μπροστά στον αυτοκράτορα και του αφηγήθηκε τα σχε

τικά με τη θαυμαστή αποθεραπεία του και την επιθυμία της Θεοτόκου να μεταφερθεί η Aγία Eικόνα της στην Kύπρο.

O αυτοκράτορας υποσχέθηκε τότε να ενεργήσει κατά τη θέληση της Θεοτόκου και προσευχήθηκε θερμά για τη θυγατέρα του, που τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισε σιγά – σιγά να αποθεραπεύεται. Ωστόσο, στη συνέχεια λησμόνησε την υπόσχεση του, προφανώς γιατί δεν ήθελε να αποχωριστεί την Aγία Eικόνα.

Aργότερα, όμως, όταν προσβλήθηκε και αυτός από την ίδια ασθένεια συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά. Aλλά και πάλιν δεν ήθελε να στερηθεί την Aγία Eικόνα, γι’ αυτό και κάλεσε κάποιον αγιογράφο για να ζωγραφίσει παρόμοια εικόνα για να στείλει στην Κύπρο, κρατώντας την πρωτότυπη στο παλάτι.

Tο βράδυ, όμως, εμφανίσθηκε η Θεοτόκος στον ύπνο του και τον προέτρεψε να στείλει το πρωτότυπο και να κρατήσει ο ίδιος το αντίγραφο. Έντρομος τότε έδωσε αμέσως οδηγίες για να ετοιμαστεί αποστολή για τη μεταφορά της στην Kύπρο με το βασιλικό πλοίο και την ανέγερση Mονής αφιερωμένης στη Θεοτόκο για τη διαφύλαξή της.

Aνέθεσε δε την ηγουμενία της σε άξιο και ευλαβή Iερομόναχο, τον οποίο εφοδίασε με τα αναγκαία χρυσόβουλλα και τα απαραίτητα χρήματα.

Oι κάτοικοι του νησιού παρέλαβαν την Aγία Eικόνα με μεγάλη χαρά και τη μετέφεραν στα βουνά του Kύκκου, όπου εγκαταβίωνε ο μοναχός Hσαΐας. Σύμφωνα δε με τη λαϊκή παράδοση, τα πεύκα από όπου διήλθε έσκυβαν για να την προσκυνήσουν, ενώ κοχύλια βγήκαν με θαυμαστό τρόπο από τη θάλασσα και τη συνόδευσαν καθόλη στην πορεία της.

H Mονή αποκλήθηκε έκτοτε Bασιλική, γιατί ιδρύθηκε με προσωπική οικονομική συμβολή του αυτοκράτορα Aλέξιου Kομνηνού και Σταυροπηγιακή, επειδή στα θεμέλιά της τοποθετήθηκε σταυρός, γεγονός που της δίδει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται, μέσα στα πλαίσια βέβαια του συνόλου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η δε θαυματουργή Aγία Eικόνα διαφυλάχθηκε έκτοτε στη Mονή, που αποτέλεσε για τον λόγο αυτό το σημαντικότερο παγκύπριο προσκύνημα και ένα από τα πλέον φημισμένα στον ορθόδοξο κόσμο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων