19/09/2020 19/09/2020 Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και ανοικοδόμησης της Εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας, στη νησίδα του Αγίου Παύλου στον αλβανικό τομέα της Πρέσπας.  Η ιστορική αυτή εκκλησία  αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Εκτός από τις σπάνιες τοιχογραφίες που είναι στον ναό, στα σπήλαια στη γύρω περιοχή υπάρχουν αγιογραφίες...
19 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2020 - 10:51

Πρέσπες: Εργασίες σε εκκλησία του 13ου αιώνα

Διαδώστε:
Πρέσπες: Εργασίες σε εκκλησία του 13ου αιώνα

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και ανοικοδόμησης της Εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας, στη νησίδα του Αγίου Παύλου στον αλβανικό τομέα της Πρέσπας.  Η ιστορική αυτή εκκλησία  αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Εκτός από τις σπάνιες τοιχογραφίες που είναι στον ναό, στα σπήλαια στη γύρω περιοχή υπάρχουν αγιογραφίες που χρονολογούνται  από τον 5ο αιώνα.

Οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται από 22 εθελοντές από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είναι ειδικοί στην πέτρα και το ξύλο. Η ανοικοδόμηση προβλέπει επίσης τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής για επισκέπτες που θα επισκεφθούν όχι μόνο την εκκλησία, αλλά και να περπατήσουν στο νησί.

Οι παρεμβάσεις στην εκκλησία εντάσσονται στο πλαίσιο των εβδομάδων ευρωπαϊκής κληρονομιάς, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι μήνας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εργασίες θα γίνουν και στην στέγη της εκκλησίας της. Όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο των εργασιών αποκαλύφθηκε και μία ιστορική εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας του 14ου αιώνα.

Η περιοχή των Πρεσπών είναι γνωστή για την οικοδόμηση ναών σε σπηλιές από ασκητές μεταξύ του 13ου και 14ου αιώνα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων