22/10/2020 22/10/2020 Γράφει η Ναταλία Δανδόλου Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος «Συγκίνηση, ευγνωμοσύνη, ανακούφιση και ευθύνη». Αυτά είναι τα τέσσερα συναισθήματα που κυριαρχούν από χθες στην Μητρόπολη Κερκύρας, όπως περιγράφει ο απεσταλμένος του ope.gr Νικόλαος Ζαΐμης, που βρέθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να καλύψει την δίκη του Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου. Συγκίνηση για...
22 Οκτωβρίου, 2020 - 9:02
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2020 - 19:11

Το προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα και η επόμενη ημέρα

Διαδώστε:
Το προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα και η επόμενη ημέρα

Γράφει η Ναταλία Δανδόλου
Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

«Συγκίνηση, ευγνωμοσύνη, ανακούφιση και ευθύνη». Αυτά είναι τα τέσσερα συναισθήματα που κυριαρχούν από χθες στην Μητρόπολη Κερκύρας, όπως περιγράφει ο απεσταλμένος του ope.gr Νικόλαος Ζαΐμης, που βρέθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να καλύψει την δίκη του Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου. Συγκίνηση για τη μεγάλη συμπαράσταση κλήρου και πιστών, ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για την δοκιμασία αυτή, ανακούφιση για το αποτέλεσμα, αλλά και τεράστια ευθύνη όταν πρέπει κανείς να συγκεράσει το ποιμαντικό του καθήκον με το γράμμα του νόμου, η προσπάθεια να συνδυαστεί η διασφάλιση της βιολογικής με την πνευματική υγεία.

Και τα τέσσερα αυτά συναισθήματα αποτυπώθηκαν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκτάριο να μεταβαίνει στον ναό και να προσκυνά το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, ευχαριστώντας τον Άγιο με δάκρυα στα μάτια. Εκείνη την ώρα οι καμπάνες του ναού ήχησαν χαρμόσυνα…

Στο πλευρό του ήταν ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, που επισκέφθηκε το νησί κατά την τελευταία ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να στηρίξει τον Σεβασμιώτατο.

 

 

Η δίκη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου 2020. Και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας με πρόεδρο τον κ. Γεωργιάδη και εισαγγελέα την η κ. Υφαντή έκρινε αθώο τον Μητροπολίτη και στις δύο δίκες στις οποίες παραπέμφθηκε: για τις δηλώσεις του την 25 Μαρτίου 2020 περί της Θείας Κοινωνίας, όσο και για την διεξαγωγή εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος της λιτανείας της Κυριακής των Βαΐων. Όλα αυτά εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Αυτή ακριβώς την προσπάθεια συγκερασμού καθηκόντων ανέδειξε στο δικαστήριο η υπεράσπιστη “πατώντας” πάνω στο άρθρο 33 του αναθεωρημέου ποινικού κώδικα, διά του οποίου λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν το ζήτημα της σύγκρουσης καθηκόντων που φυσικά πρόσωπα βιώνουν κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, όταν αυτή η εκπλήρωση έρχεται σε σύγκρουση με τον νόμο.

Την νομική υπεράσπιση του Μητροπολίτη ανέλαβαν ο κ. Σπυρίδων Χριστόφιλος, Δικηγόρος, L.LM,y Δ.Ν. Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας και ο δικηγόρος Γιάννης Κοντός.
Όπως επεσήμανε και σε σχετική του αρθρογραφία ο κ. Χριστόφιλος και κατέθεσε στους αυτοτελείς ισχυρισμούς του, ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 33 ορίζει ότι “η πράξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τέλεσε αν κατά τη τέλεσή της αδυνατούσε να συμμορφωθεί προς το δίκαιο λόγω ανυπέρβλητου για τον ίδιο διλήμματος εξαιτίας σύγκρουσης καθηκόντων”.

Με την ενσωμάτωση της διάταξης αυτής στον νέο Ποινικό Κώδικα δικαιώθηκε και τελεσφόρησε η άποψη καθηγητών του Ποινικού Δικαίου που αναγνωρίστηκαν ως κορυφές της Ποινικής Θεωρίας [Μανωλεδάκης, Μαγκάκης, Ανδρουλάκης, Χωραφάς και άλλοι] και δη εξ’ αυτών πολλοί προοδευτικών απόψεων. Πάγια και σταθερά εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στον Ποινικό Κώδικα η λεγόμενη ηθική συγγνωστή πλάνη.

Η Ηθική συγγνωστή πλάνη υφίσταται όταν ο δράστης οδηγήθηκε στην πράξη από βιωμένη εσωτερική ηθική και όταν η ηθική αυτή είναι συμβατή με την κοινωνική ηθική. Για την χριστιανική ηθική όλοι αυτοί οι προοδευτικοί άνθρωποι του πνεύματος αποφάνθηκαν ότι το δίκαιο οφείλει σεβασμό καθώς αφορά αναπόσπαστο κομμάτι της κρατούσας δικαιοκοινωνικής ηθικής. Αυτές τις περιπτώσεις που ενέτασσε μέχρι πρότινος η θεωρία στην ηθική συγγνωστή πλάνη όπως του μη φευκτού της υπαιτιότητας στην περίπτωση του τραγικού διλήμματος στη σύγκρουση καθηκόντων αναγνωρίζει πλέον εναργώς ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 33 δίνοντας διέξοδο και διανοίγοντας ένα νέο δρόμο στη Νομολογία.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε αυτή την νομική θέση και αθώωσε τον Μητροπολίτη Κερκύρας και για τις δύο υποθέσεις.

Από την πρώτη ημέρα της δίκης το πρακτορείο Ορθοδοξία βρέθηκε στην Κέρκυρα και κάλυψε την σημαντική αυτή υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ιστορικής σημασίας η αθώωση με βάση το άρθρο 33

«Σήμερα, αλήθεια είναι, ότι η Δικαιοσύνη ιερούργησε»

Τι δήλωσε για την ποινή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κέρκυρας

«Η Θεία Κοινωνία είναι θαύμα της Εκκλησίας»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΑΘΩΟΣ ο Μητροπολίτης Κερκύρας και για τις δύο υποθέσεις – «Σήμερα δικαιώθηκε η Εκκλησία. Δικαιώθηκε η Κέρκυρα»

«Οι νόμοι του Θεού είναι ισχυρότεροι»

«Στο πρόσωπο μου κρίνεται η ζωή της Εκκλησίας»

Τι είπε η υπεράσπιση του Μητροπολίτου Κερκύρας

Η δίκη στην Κέρκυρα και το Άρθρο 33

Οι Ιεράρχες στο πλευρό του Μητρ. Κερκύρας (βίντεο)

Μητρ. Λαρίσης: «Εδώ, θα έπρεπε να είναι όλη η Ιεραρχία»

Φωτογραφία: Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων