10/01/2021 10/01/2021 Τα βασικά σημεία της αυτοσυνειδησίας της Επανάστασης του 1821 κωδικοποιεί σε άρθρο του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος. Αναλυτικά σε ανάρτησή του γράφει: Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 συνδέεται με έξι βασικά σημεία αυτοσυνειδησίας: • Ποιοι έκαναν την επανάσταση; Μπορεί να σοκάρει κάποιους εξ ημών αλλά οι επαναστάτες...
10 Ιανουαρίου, 2021 - 11:52
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2021 - 12:00

Συρίγος: “Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: ελευθερία”

Διαδώστε:
Συρίγος: “Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: ελευθερία”

Τα βασικά σημεία της αυτοσυνειδησίας της Επανάστασης του 1821 κωδικοποιεί σε άρθρο του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος.

Αναλυτικά σε ανάρτησή του γράφει:

Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 συνδέεται με έξι βασικά σημεία αυτοσυνειδησίας:

• Ποιοι έκαναν την επανάσταση;

Μπορεί να σοκάρει κάποιους εξ ημών αλλά οι επαναστάτες πρόγονοί μας δεν ήσαν ούτε πρίγκιπες ούτε δούκες, ούτε καν βαρωνέτοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήσαν κτηνοτρόφοι (κατά κυριολεξίαν τσομπάνηδες), ψαράδες, γεωργοί και αγωγιάτες.

• Η δική μας επανάσταση

Την επανάσταση την κάναμε εμείς μόνοι μας. Τα Ορλωφικά του 1770 σηματοδότησαν το τέλος των ψευδαισθήσεων περί του ξανθού γένους των Ρώσων, του Μόσκοβου, που θα ερχόταν να μας σώσει από τον οθωμανικό ζυγό. Δεν το συνειδητοποιούσαν όλοι.

• Γιατί πολεμήσαμε;

Ο Καραϊσκάκης δεν ήταν γνωστός ως λάτρης του γαλλικού διαφωτισμού… Είχε περάσει από το σφυρί και το αμόνι της εποχής εκείνης, από την αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

• Η μερική πραγμάτωση ενός ονείρου ελευθερίας: Το νέο κράτος είχε ένα όνειρο. Να περιλάβει στα όριά του, δηλαδή σε καθεστώς ελευθερίας, όλους τους Έλληνες.

• Τι επιτύχαμε;

Πήραμε μία από τις πλέον φτωχές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν υπήρχαν λιμάνια, δρόμοι, υποδομές. Όλες σχεδόν οι πεδιάδες του νέου κράτους καλύπτονταν από λιμνάζοντα ύδατα, βαλτοτόπια.

Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: ελευθερία. Είναι αυτό που κατάφερε αυτό το μικρό έθνος των τσοπάνηδων, των ψαράδων, των γεωργών και των αγωγιατών. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίζουμε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων