Συνάντηση Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ με πρέσβεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Μία μόλις ημέρα προτού Ρωσία και Τουρκία ανοίξουν κοινό κέντρο επίβλεψης και εποπτείας της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πρέσβεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία στην έδρα του Τμήματος, στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Κύριο θέμα των χθεσινών συζητήσεων (έλαβαν χώρα στις 29 Ιανουαρίου 2021) και με τους δύο πρέσβεις ήταν η ανάπτυξη διαθρησκευτικού διαλόγου και οι ανθρωπιστικές πλευρές ως προς την επίλυση των ζητημάτων στο πολύπαθο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παράλληλα, επισημάνθηκε ο ρόλος των θρησκευτικών κοινοτήτων των Αρμενίων και των Αζέρων στη διατήρηση της ειρήνης, καθώς και η μεσάζουσα αποστολή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ρωσία και Τουρκία άνοιξαν κέντρο επίβλεψης και εποπτείας της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Στο μεταξύ, Ρωσία και Τουρκία άνοιξαν σήμερα ένα κοινό κέντρο επίβλεψης και εποπτείας της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία συνήφθη έπειτα από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην περιοχή τον περασμένο χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Το κέντρο, στο οποίο αμφότερες οι χώρες συμφώνησαν τον Νοέμβριο, άνοιξε επισήμως στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, Αγκντάμ. Θα επανδρωθεί με 60 στρατιώτες από την Τουρκία και την Ρωσία.
Έπειτα από έξι εβδομάδες συγκρούσεων το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας για τον διαφιλονικούμενο θύλακα, τον οποίο η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κυρίως κατοικείται από Αρμένιους.
Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στο κέντρο θα εργάζονται ένας τούρκος στρατηγός και 38 υπάλληλοι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανακοίνωσε ότι “η επιτήρηση θα πραγματοποιείται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καθώς και με αξιολόγηση των δεδομένων που θα λαμβάνονται από άλλες πηγές”.
Η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση και έχει ασκήσει κριτική εις βάρος των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ) επειδή δεν έχουν επιλύσει την μακροχρόνια σύγκρουση έπειτα από δεκαετίες διαμεσολάβησης.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.