30/01/2021 30/01/2021 του Θωμά Αναστασιάδη Στo ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου, της επονομαζομένης Ρμάνια {}, τελέστηκε γάμος, σύμφωνα με το παλαιοχριστιανικό Ορθόδοξο τυπικό,  ενσωματωμένος στην Θεία Λειτουργία! Πέραν του Μυστηρίου, -της ιερολογίας του αρραβώνος και του στεφανώματος-, αναγνώστηκαν δύο Απόστολοι και δύο Ευαγγέλια, αυτά του γάμου και της ημέρας. Οι ταυτόχρονες ιεροτελεστίες...
30 Ιανουαρίου, 2021 - 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2021 - 19:28

Πατροπαράδοτος γάμος στη Μητρόπολη Πετρουπόλεως Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Διαδώστε:
Πατροπαράδοτος γάμος στη Μητρόπολη Πετρουπόλεως Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
  • του Θωμά Αναστασιάδη

Στo ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου, της επονομαζομένης Ρμάνια {}, τελέστηκε γάμος, σύμφωνα με το παλαιοχριστιανικό Ορθόδοξο τυπικό,  ενσωματωμένος στην Θεία Λειτουργία!

Πέραν του Μυστηρίου, -της ιερολογίας του αρραβώνος και του στεφανώματος-, αναγνώστηκαν δύο Απόστολοι και δύο Ευαγγέλια, αυτά του γάμου και της ημέρας. Οι ταυτόχρονες ιεροτελεστίες έγιναν στις 14 Ιανουαρίου (1η του μηνός με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί το Πατριαρχείο των Σέρβων).

Το μοναστήρι υπάγεται στη Σερβική Μητρόπολη Μπίχατς – Πέτροβατς (Бихаћко-Петровачка), και βρίσκεται στον πανέμορφο εθνικό δρυμό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στα σύνορα με την Κροατία. Στον γάμο παρέστησαν λίγοι προσκεκλημένοι λόγω των απαγορευτικών μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό.

Χοροστάτησε ο επιχώριος Επίσκοπος Πετρουπόλεως, Πανιερώτατος κ.Σέργιος, βοηθούμενος, {του ηγουμένου π.Σεραφείμ απουσιάζοντος} από τον αρχιμανδρίτη π.Βαρνάβα, ηγούμενο ετέρας Μονής, του Τρέσκαβατς (манастир Трескавац). Ο κ.Σέργιος ευλόγησε την συζυγική ένωση με τον γάμο και ευχήθηκε στους νεονύμφους κ.Srdjan και κ.Milijanaτα τα δέοντα για την μελλοντική τους ζωή.

Η ομιλία του Επισκόπου βρίσκεται στο παρακάτω αρχείο:

Ο Πανιερώτατος είναι Ελληνομαθής και έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ { 2005-2010}. Ο κ.Σέργιος, το 2016, έλαβε μέρος στην Μεγάλη Ορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης, ως Επίσκοπος, τότε, Φρανκφούρτης & πάσης Γερμανίας, του Σερβικού Πατριαρχείου.

Στις 24 Μαΐου 2017 καταστάθηκε στην επισκοπή Bihac-Petrovac.

Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπίχατς, σε καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά, στον δυτικό εθνικό δρυμό στα σύνορα με την Κροατία.

Είναι κτίσμα του 15 αι. και διατηρητέο εθνικό μνημείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Κτητόρισσα είναι η Σερβορωμιά πριγκίπισσα Αικατερίνη Κατακουζηνού, κόρη του Σέρβου Δεσπότη Μπράνκοβιτς και της Βυζαντινής πριγκίπισσας Ειρήνης Κατακουζηνού.

Εδώ τώρα βρίσκεται η Επισκοπική κατοικία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων