06/02/2021 06/02/2021 28. Τις εντολές του Δεσπότου των όλων κάθε άνθρωπος, άρχοντας ή αρχόμενος, νέος ή γέρος, πλούσιος ή φτωχός πρέπει να τις τηρεί με όλες του τις δυνάμεις. Διότι είναι κοινή η φύση των ανθρώπων, επομένως και οι προσταγές είναι κοινές, αλλά κοινή είναι και η προσοχή και η επιμέλεια που απαιτούν από όλους. Τώρα όμως...
06 Φεβρουαρίου, 2021 - 15:02
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2021 - 15:07

Ο Μέγας Φώτιος για το πως οφείλει να είναι ο άρχοντας

Διαδώστε:
Ο Μέγας Φώτιος για το πως οφείλει να είναι ο άρχοντας

28. Τις εντολές του Δεσπότου των όλων κάθε άνθρωπος, άρχοντας ή αρχόμενος, νέος ή γέρος, πλούσιος ή φτωχός πρέπει να τις τηρεί με όλες του τις δυνάμεις.

Διότι είναι κοινή η φύση των ανθρώπων, επομένως και οι προσταγές είναι κοινές, αλλά κοινή είναι και η προσοχή και η επιμέλεια που απαιτούν από όλους.

Τώρα όμως θα σου εκθέσω αυτά που αποβλέπουν ειδικότερα στην κατάρτιση των αρχόντων και προφυλάσσουν καταλληλότερα την εξουσία σου και αυτά από τα οποία θα αποκτήσεις και σε άλλα θέματα πολύ μεγάλη εμπειρία.

Διότι ο άρχοντας οφείλει γενικά να είναι άψογος, αλλά προπάντων να έχει ευπρεπή συμπεριφορά.

Γι’ αυτό και λένε ότι “τον καλό ή κακό άρχοντα τον αναδεικνύει ο τρόπος άσκησης της εξουσίας” και ότι, όπως ελέγχουμε τη γνησιότητα του χρυσού σε πέτρινα ακόνια, με τον ίδιο τρόπο και ο ανθρώπινος νους κρίνεται από τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και από τη γνώμη των αρχομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων