Ένας Ιερέας αποκατέστησε ένα ξύλινο τέμπλο του 18ου αιώνα στη Συρία
Το σκαλιστό ξύλινο τέμπλο του 18ου αιώνα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην πόλη Χομς στη Συρία αποκαταστάθηκε από έναν ειδικό στην αποκατάσταση εικόνων και εκκλησιαστικών σκευών ο οποίος είναι και Ορθόδοξος ιερέας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο πατέρας Σπυρίδωνας.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο κέντρο της Χομς, όπου βρίσκεται το τέμπλο, καταστράφηκε από τους μαχητές στην αρχή του πολέμου στη Συρία. Τώρα συναντά ξανά τους ενορίτες της.
“Η εκκλησία μας καταστράφηκε το 2012 και ο μεγαλύτερος θησαυρός της, το τέμπλο, διαλύθηκε. Ολόκληρη η περιοχή ήταν απρόσιτη μέχρι το 2014 και μόνο το 2015 μπορούσαμε να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τον ιερό Ναό. Φυσικά, το τέμπλο ήταν σε κακή κατάσταση” αναφέρει ο π. Σπυρίδωνας στη RIA Novosti.
Το τέμπλο είναι ένα από τα κύρια Ιερά των Χριστιανών στο Χομς. Σκαλισμένο από ξύλο από ντόπιους τεχνίτες το 1750, είναι σχεδόν 150 χρόνια παλαιότερο από την ίδια την εκκλησία. Κατασκευάστηκε για μια άλλη εκκλησία της πόλης – τον Ναό των Σαράντα Μαρτύρων και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ένα άλλο τέμπλο δόθηκε στο Ναό των Σαράντα Μαρτύρων – ένα μαρμάρινο δώρο της ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας.
“Πέρασα πέντε χρόνια για να το αποκαταστήσω. Έπρεπε να συναρμολογηθεί κομμάτι-κομμάτι, σαν παζλ. Είχαμε περισσότερα από 250 κομμάτια αυτού του τέμπλου. Έπρεπε να τα αριθμήσουμε όλα, να τα καθαρίσουμε και να τα στερεώσουμε με μια ειδική ένωση” αναφέρει ο ιερέας.
Μερικά από τα στοιχεία δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ και έχουν αντικατασταθεί από νέα. Ο πατέρας Σπυρίδων είναι αγιογράφος και εργάζεται αφιλοκερδώς, ενώ σπούδασε με τους καλύτερους δασκάλους στην Ελλάδα και αφιέρωσε τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής του στην αποκατάσταση των εικόνων.
Μόνο στον Ναό των Σαράντα Μαρτύρων στο Χομς, πριν από τον πόλεμο, υπήρχαν περίπου 250 εικόνες, πολλές από τις οποίες ήταν 300-400 ετών, και τώρα έχουν απομείνει περίπου 30. Ορισμένες εικόνες έπεσαν στα χέρια μαχητών και υπέστησαν καταστροφές, άλλες ελπίζοντας να τις σώσουν θάφτηκαν από τους ιερείς και τους ενορίτες.
«Όταν άρχισα να καθαρίζω τι Εικόνες στη Χομς, αποδείχθηκε ότι κάτω από το χρώμα στο οποίο ήταν βαμμένα, ότι υπάρχει ένα άλλο στρώμα χρώματος εκεί – ήταν ζωγραφισμένες ακριβώς πάνω από άλλες εικόνες, πολύ πιο όμορφες που είναι άνω των 400 ετών “.
Όπως αποδείχθηκε, τον 18ο αιώνα, υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Χομς και ληστές έσπασαν τη χριστιανική εκκλησία και την έκαψαν.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.