Φωτίστηκε η Εκκλησία-μνημείο της Βουλγαρίας πριν την εθνική εορτή
Πριν την μεγάλη εθνική εορτή της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στις 3 Μαρτίου η Εκκλησία μνημείο της Γεννήσεως φωτίστηκε. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα και Ζαγκόρα κ. Κυπριανός ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές για τη συνεργασία.
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: “Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη σε ολόκληρη την ομάδα σας για την βοήθεια στην αντικατάσταση του φωτισμού που παρέμεινε ανενεργός για πάνω από 15 χρόνια. Χάρη σε εσάς, τις τοπικές αρχές, το μνημείο φωτίστηκε για άλλη μια φορά τονίζοντας το αρχιτεκτονικό σχέδιο και τη λαμπρότητα της Εκκλησίας. Τώρα η ιστορικό Εκκλησία θα είναι πια ορατή στους πολίτες της πόλης”.
Από την πλευρά του η δήμαρχος της πόλης κα. Γκαλίνα Στογιάνοβα σημείωσε “Αυτό που κάναμε με την ομάδα μας οφείλεται στην απεριόριστη φροντίδα της Επισκοπής σας. Έχουμε έναν υπέροχο υποστηρικτή στο πρόσωπό σας και σας ευχαριστούμε που μας συμβουλεύετε πάντα τι πρέπει να κάνουμε”.
Στο μνημείο αντικαταστάθηκαν 40 περίπου φωτιστικά με φωτισμό που έχει τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας. Φωτίστηκαν το Καμπαναριό, οι σκάλες και πολλοί εξωτερικοί χώροι όπως και η κρήνη στην αυλή της Εκκλησίας.
Η Εθνική εορτή της Βουλγαρίας της 3ης Μαρτίου
Κατά την 3η Μαρτίου η Βουλγαρία εορτάζει την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878 που υπογράφηκε 3 Μαρτίου στο προάστιο Άγιος Στέφανος της Κωνσταντινούπολης από τους πληρεξούσιους των Αυτοκρατόρων, του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ και του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, πρέσβη Νικολάι Ιγνάτιεφ και Αλεξάντερ Νελίντοφ εκ μέρους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και Υπουργό Εξωτερικών Σαφβέτ Πασά και Πρέσβη στη Γερμανία Σαντουλάχ Μπέη εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Με τη συνθήκη αυτή μεταξύ άλλων ορίζεται η Βουλγαρία ως αυτόνομη Ηγεμονία. Συγκεκριμένα, ανακηρύχθηκε η Βουλγαρία σε μεγάλη αυτόνομη Ηγεμονία συνολικής έκτασης 163.000 τετρ χλμ. περιλαμβάνοντας την περιοχή από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο, κατά Β.-Ν, και από Μαύρη θάλασσα μέχρι τον Δρίνο ποταμό, κατά Α.-Δ., δηλαδή, εκτός από τη σημερινή Βουλγαρία, τμήμα της Ανατολικής Θράκης, την περιοχή της Ξάνθης, τη μετέπειτα Ελληνική Μακεδονία), πλην Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Γρεβενών και Κοζάνης, ολόκληρη τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, τις λίμνες Πρέσπες και Αχρίδα, μέχρι και εδάφη της σημερινής Αλβανίας (όπως η Κορυτσά).
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.