50 χρόνια από την κοίμηση του Βούλγαρου Πατριάρχη Κυρίλλου
Η 7η Μαρτίου σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την εκδημία του μακαριστού Βούλγαρου Πατριάρχη κυρού Κυρίλλου – του πρώτου Βούλγαρου Πατριάρχη της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας της Βουλγαρίας.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
Έτσι, στις 6 Μαρτίου, ημερομηνία που συνέπεσε με το Ψυχοσάββατο του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Μπάτσκοβο, όπου είναι θαμμένο το σκήνωμα του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας, τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανό, συμπροσευχομένου και του Επίσκοπου Βελίκης κ. Σιώνιου, ηγούμενου της Μονής.
«Ο Πατριάρχης Κύριλλος γνώριζε τον τρόπο, την αλήθεια και τη ζωή. Ακολούθησε αυτό το μονοπάτι σταθερά και ακούραστα καθ ‘όλη τη μακρά και ηρωική του ζωή και βρίσκεται πια στις πύλες της αιώνιας ζωής. Σήμερα, αγαπητοί εν Κυρίω αδελφοί και αδελφές, η φωνή του αντηχεί στα αυτιά όλων μας, ψάλλοντας στον Θεό και καλώντας μας στην αιωνιότητα. Αιωνία και ευλογημένη η μνήμη του!», είπε ο Μητροπολίτης Κυπριανός στην ομιλία του.
Ο μακαριστός γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1901 στη Σόφια. Το μικρό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος. Σπούδασε στο Θεολογικό Σεμινάριο της Σόφιας από το 1914 έως το 1918. Έπειτα, από το 1920 έως το 1925, σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Βελιγραδίου, του Ζάγκρεμπ και του Τσερνίβτσι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έγινε μοναχός, και το 1927 υπερασπίστηκε το διδακτορικό του και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας.
Ο τότε μελλοντικός Βούλγαρος Πατριάρχης εξειδικεύθηκε στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου από το 1928 έως το 1930. Το 1936 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Στομπίου. Από το 1935 άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πλόβντιβ (Φιλιππουπόλεως).
Το 1943, μαζί με τον Μητροπολίτη Βιδινίου Νεόφυτο και τον Βούλγαρο Έξαρχο Στέφανο, ηγήθηκαν των διαμαρτυριών της βουλγαρικής εκκλησιαστικής κοινότητας προς υπεράσπιση των Βούλγαρων Εβραίων, ώστε να αποτρέψουν την απέλασή τους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Τρεμπλίνκα από τους Ναζί.
Από το 1950, ο Μητροπολίτης Κύριλλος ήταν μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υπήρξε, επίσης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία της Ειρήνης στη Βουλγαρία από την ίδρυσή της.
Μετά την αποκατάσταση του Βουλγαρικού Πατριαρχείου, κατά την 3η συνέλευση εκκλησιαστικών και λαϊκών, στις 10 Μαΐου 1953, ο Μητροπολίτης Κύριλλος εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και πρώτος Βούλγαρος Πατριάρχης μετά τον Πατριάρχη Ευθύμιο του Τάρνοβο.
Το 1970, ο μακαριστός Πατριάρχης Κύριλλος έγινε ακαδημαϊκός – μέλος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, λαμβάνοντας τον τίτλο “Επίτιμος Διδάκτωρ” των Θεολογικών Ακαδημιών της Σόφιας, της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Ο μακαριστός Πατριάρχης Κύριλλος εξεδήμησε εις Κύριον στις 7 Μαρτίου 1971 και ετάφη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπάτσκοβο.
Το 2002, οι απόγονοι των Εβραίων με τη συμμετοχή της ισραηλινής κυβέρνησης ανακήρυξαν τον Πατριάρχη Κύριλλο «Δίκαιο των Εθνών» στην Ιερουσαλήμ για την ενεργό συμμετοχή του στη διάσωση των Βουλγάρων Εβραίων από τις πολιτικές της Γερμανίας του Χίτλερ.
*«Οι Δίκαιοι των Εθνών» είναι ο τιμητικός τίτλος που απονέμεται από το Γιαντ Βασσέμ, που εδρεύει στα Ιεροσόλυμα, το ‘Ίδρυμα για τη μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος,εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ, σε μη Εβραίους, που στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν τις ζωές χιλιάδων Εβραίων.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.