14/03/2021 14/03/2021 Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, τρώμε τον τελευταίο τραχανά του χειμώνα, καθώς αύριο Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Οι παλαιότεροι ” τιμούσαν τον τραχανά”, και τον μαγείρευαν σε χάλκινο επικασσιτερωμένο σκεύος πάνω σε πυροστιά στο τζάκι, ή σε μαντεμένια σόμπα ( μασίνα ) καθώς και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην διαδρομή τους για...
14 Μαρτίου, 2021 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2021 - 13:57

“Ο τελευταίος τραχανάς του χειμώνα”

Διαδώστε:
“Ο τελευταίος τραχανάς του χειμώνα”

Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, τρώμε τον τελευταίο τραχανά του χειμώνα, καθώς αύριο Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Οι παλαιότεροι ” τιμούσαν τον τραχανά”, και τον μαγείρευαν σε χάλκινο επικασσιτερωμένο σκεύος πάνω σε πυροστιά στο τζάκι, ή σε μαντεμένια σόμπα ( μασίνα ) καθώς και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην διαδρομή τους για τα χειμαδιά προσθέτοντας, τυρί φέτα και κόκκινο πιπέρι.

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αυστηρή και παλαιότερα, που οι άνθρωποι στην πατρίδα μας, ήταν περισσότερο ευλαβείς την τηρούσαν με ακρίβεια ” καλογερική”.

Κάποιοι μάλιστα, συνήθως ευλαβείς γυναίκες μεγάλης ηλικίας στην αρχή αυτής την νηστείας, με την ευλογία του πνευματικού τους, ” έκαναν τριήμερο”, απείχαν δηλαδή από φαγητό και νερό, την Καθαρά Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Πολλοί έλεγαν τότε στα χωριά των Αγράφων ( Ευρυτανικά & Θεσσαλικά ), ότι αν σου δώσει ευχή ” γιαγιά που νηστεύει τριήμερο”, είναι σαν να παίρνεις ευχή από Δεσπότη!

 

 

Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων