22/03/2021 22/03/2021 Γιόρτασε το Α’ Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας Καλαβρύτων, τιμώντας την μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με ελάχιστους παρευρισκομένους στο καθολικό της Μονής. Τη Δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι Λιακόπουλος και Ζησιμόπουλος. Η ιστορική γυναικεία Μονή των...
22 Μαρτίου, 2021 - 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2021 - 10:37

Καλάβρυτα: Μοναχικά γιόρτασε η Μονή Αγίων Θεοδώρων

Διαδώστε:
Καλάβρυτα: Μοναχικά γιόρτασε η Μονή Αγίων Θεοδώρων

Γιόρτασε το Α’ Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας Καλαβρύτων, τιμώντας την μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με ελάχιστους παρευρισκομένους στο καθολικό της Μονής. Τη Δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι Λιακόπουλος και Ζησιμόπουλος.

Η ιστορική γυναικεία Μονή των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας είναι φωλιασμένη στην πλαγιά του βουνού Ζέμπι, σε υψόμετρο 1000 μ. περίπου και απέχει από τα Καλάβρυτα 28 χλμ.

Καθολικό και παρεκκλήσια της Μονής

Μέσα στον περίβολο της Μονής υπάρχουν δύο ναοί. Ο μεγαλύτερος που είναι και το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους Τήρωνα και Στρατηλάτη. Πρόκειται για ναό βυζαντινού ρυθμού με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο αριστερό μέρος του οποίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων έργο του 1769. Η αγιογράφησή του είναι έργο του ιερέα Κωνσταντίνου από τα Ιωάννινα, και έγινε μεταξύ των ετών 1743 – 1746 σύμφωνα με σχετική επιγραφή.
Ο δεύτερος ναός ο οποίος λειτούργησε και ως «κρυφό σχολειό» την περίοδο της Τουρκοκρατίας είναι αφιερωμένος των Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και διαθέτει τοιχογραφίες του 1732 που έγιναν από τον αγιογράφο Ευστάθιο από τα Νεζερά Αχαΐας. Από αυτές ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η τοιχογραφία της Σταύρωσης, η οποία απεικονίζει τον έναν από τους δύο ληστές με φωτοστέφανο. Ένας ακόμα μικρός ναός υπάρχει στο χώρο που βρίσκεται το κοιμητήριο της Μονής και είναι αφιερωμένος στους Άγιους Πάντες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων