29/03/2021 29/03/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων. Ο πρωτοπρεσβύτερος, και ακαδημαϊκός, π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο οποίος είχε τη διακονία του λόγου, σκιαγράφησε με απαράμιλλη γλαφυρότητα και παραστατικότητα την ιερή και πολυσχιδή προσωπικότητα του...
29 Μαρτίου, 2021 - 20:50
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2021 - 20:08

Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης μίλησε για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά

Διαδώστε:
Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης μίλησε για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.

Ο πρωτοπρεσβύτερος, και ακαδημαϊκός, π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο οποίος είχε τη διακονία του λόγου, σκιαγράφησε με απαράμιλλη γλαφυρότητα και παραστατικότητα την ιερή και πολυσχιδή προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

«Ο Άγιος, ανέφερε ο ομιλητής, αναδείχτηκε Οικουμενικός διδάσκαλος και κήρυκας της Εκκλησίας. Ανήκει σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας: είναι συγχρόνως ησυχαστής και κοινοβιάρχης.

Παρατίθενται κάποιες από τις σκέψεις του π. Βασιλείου, οι οποίες κινήθηκαν σε τρεις άξονες :

Ποιος ήταν ο Θεός που πίστευε ο Άγιος;
Ποιος είναι ο άνθρωπος που παρουσιάζει ο μεγάλος νηπτικός πατέρας;
Πώς ο άνθρωπος διαμορφώνει και πώς διαμορφώνεται από την κοινωνία;
Ο Θεός είναι αγάπη και πυρ καταναλίσκον, σημειώνει ο άγιος στα συγγράμματά του. Επισκέπτεται τον άνθρωπο «πολυμερώς και πολυτρόπως».

Η πίστη μας αποδίδεται σε συγκεκριμένο Θεό. Η γνώση του Θεού πραγματοποιείται δια του Υιού. Η βάση της πίστεώς μας είναι ο Τριαδικός Θεός. Η άσκηση, η νηστεία, η προσευχή αποτελούν τη θετική απάντηση του ανθρώπου στην πρόσκληση του Θεού.

Ο άνθρωπος, κατά τον άγιο Γρηγόριο, έχει θεία καταγωγή. Μετέχει σώματος χοϊκού, ψυχής λογικής και πνεύματος ουρανίου. Ο νους είναι ο ηγεμόνας, ο οποίος με την αυτομεμψία, τη μετάνοια, την ταπείνωση και τη σιωπή φωτίζεται.

Στο λόγο του «περί ειρήνης», ο άγιος αναφέρει πως βλέπει την κοινωνία, καυτηριάζει τη βαριά φορολογία, την καταπίεση των αδυνάτων από την κεντρική εξουσία και προτείνει τρόπους για τη θεραπεία του νοσούντος κοινωνικού συστήματος» .

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο για την διεξοδική παρουσίαση της προσωπικότητας του αγίου, τόνισε την προσφορά του στη ζωή του ησυχασμού.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τον άρρηκτο σύνδεσμο ανάμεσα την αγάπη του Θεού και στην αγάπη προς τον άνθρωπο, όπως αυτός μαρτυρείται στη διδασκαλία του αγίου.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων