31/03/2021 31/03/2021 Εκδήλωση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» για τις οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης του ’21 και την αξιοποίησή τους στη διδακτική της θρησκευτικής εκπαίδευσης» Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» προγραμματίζει διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης...
31 Μαρτίου, 2021 - 21:51

Εκδήλωση του Θεολογικού Συνδέσμου “Καιρός” για το 1821

Διαδώστε:
Εκδήλωση του Θεολογικού Συνδέσμου “Καιρός” για το 1821

Εκδήλωση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» για τις οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης του ’21 και την αξιοποίησή τους στη διδακτική της θρησκευτικής εκπαίδευσης»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» προγραμματίζει διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης του ’21 και η αξιοποίησή τους στη διδακτική της θρησκευτικής εκπαίδευσης».

Η Επανάσταση του 1821 συνάρμοσε πολλές και διαφορετικές κοινωνικές και ιδεολογικές δυνάμεις κάτω από το πρόταγμα της ελευθερίας. Όμως η ελευθερία είναι ένα έσχατο ταυτοτικό χαρακτηριστικό της ουσίας κάθε ανθρώπου (όχι μόνο του Έλληνα, όχι μόνο του Ορθόδοξου) που παρεμβάλλεται και προϋποτίθεται στο άνοιγμά του σε άλλους έσχατους σκοπούς που μάλιστα αφορούν τη νοηματοδότηση του συλλογικού του βίου, όπως αυτή που σηματοδότησε με τον τερματισμό της ζωής του μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία, την οποία βίωσε ως τυραννία.

Πολέμησε για την ελευθερία από την κοινωνική αδικία, το φόβο, τη βαρβαρότητα, πολεμώντας τελικά τον ίδιο το θάνατο. Αυτές οι οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης αφορούν κάθε άνθρωπο. Αφορούν, όμως, και τη θρησκευτική του εκπαίδευση, που επίσης διαλέγεται με τέτοιες έσχατες αλήθειες κατά τον “εγγραμματισμό” του στη γλώσσα της Αποκάλυψης που του ανοίγεται.

Για τις οικουμενικές αυτές διαστάσεις του 1821 και τη χρήση τους στη θρησκευτική εκπαίδευση του σύγχρονου ελληνικού σχολείου μιλούν οι Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Χρήστος Φραδέλλος, MTh, θεολόγος εκπαιδευτικός, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Απριλίου, 7.00 μ.μ., διαδικτυακά στο σύνδεσμο:

https://bit.ly/2QsgqoZ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων