18/02/2019 18/02/2019 Η Μονή Σταυροπόλεως είναι Ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι στο κέντρο του Βουκουρεστίου, της πρωτεύουσας της Ρουμανίας. Είναι κτισμένο σε ρυθμό Brâncovenesc, ρυθμός ο οποίος είχε αναπτυχθεί στην Βλαχία την περίοδο του πρίγκηπα Constantin Brâncoveanu (1689-1714). Είναι αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε το 1724, όταν ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας ήταν ο Νικόλαος...
18 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:47

Η Μονή Σταυροπόλεως έχει τη μεγαλύτερη συλλογή σε Βυζαντινά μουσικά βιβλία στην Ρουμανία

Διαδώστε:
Η Μονή Σταυροπόλεως έχει τη μεγαλύτερη συλλογή σε Βυζαντινά μουσικά βιβλία στην Ρουμανία

Η Μονή Σταυροπόλεως είναι Ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι στο κέντρο του Βουκουρεστίου, της πρωτεύουσας της Ρουμανίας. Είναι κτισμένο σε ρυθμό Brâncovenesc, ρυθμός ο οποίος είχε αναπτυχθεί στην Βλαχία την περίοδο του πρίγκηπα Constantin Brâncoveanu (1689-1714). Είναι αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Εικόνα

Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε το 1724, όταν ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας ήταν ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, από τον Ηπειρώτη ιερομόναχο και Αρχιμανδρίτη Πωγωνιανής, Ιωαννίκιο Στρατονικέα από την Οστανίτσα Πωγωνιανής (σημερινό Αηδονοχώρι Κόνιτσας). Ο Ιωαννίκιος ξεκίνησε μία μέρα από να πάει στο Βουκουρέστι για να μαζέψει χρήματα για το μοναστήρι του χωριού του. Τελικά έμεινε στο Βουκουρέστι όπου έκτισε την εκκλησία δίπλα σε ένα πανδοχείο που διατηρούσε ο ίδιος. Με τα έσοδα από το πανδοχείο συντηρούσε την εκκλησία…

Εικόνα

Ο Ιωαννίκιος το 1726 στέφθηκε Μητροπολίτης Σταυροπόλεως (η αρχαία Ελληνική Αφροδισία και σήμερα Karacasu στην Τουρκία) και Έξαρχος Καρίας. Έκτοτε ο ναός λεγόταν “Ναός του Μητροπολίτη Σταυροπόλεως” και σήμερα έχει μείνει ως “Ναός Σταυροπόλεως”. Ο Ιωαννίκιος πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του 1742 και ετάφη στον ναό.

Εικόνα

Είναι ένα πραγματικό στολίδι με υπέροχες αγιογραφίες τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο εξωτερικό του. Σώθηκε από την καταστροφή κατά την διάρκεια του Κομουνιστικού καθεστώτος. Υπέστη κατά καιρούς πολλές ζημίες από σεισμούς, σε έναν από τους οποίες γκρεμίστηκε ο τρούλος του. Εργασίες αποκατάστασης έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα κάτω από την επίβλεψη του γνωστού Ρουμάνου αρχιτέκτονα Ion Mincu. Το πανδοχείο δεν υπάρχει πια και στην θέση του σήμερα υπάρχει ένα καινούργιο κτίριο το οποίο λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και στο οποίο υπάρχουν τοιχογραφίες, αγιογραφίες και εκκλησιαστικά βιβλία τα οποία σώθηκαν από εκκλησίες οι οποίες κατεδαφίστηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς. Η συλλογή του σε Βυζαντινά μουσικά βιβλία είναι η μεγαλύτερη στην Ρουμανία… Τα βιβλία που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή.

Εικόνα
Μαρμάρινες ταφόπλακες με ελληνικές επιγραφές βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας. (η συγκεκριμένη, όπως αναγράφει, βρισκόταν στον τάφο του Θεμέλη Ζαφύρη από τα Ιωάννινα της Ηπείρου). Έχει εκπληκτική χορωδία… Πλέον, πάντως, δεν λειτουργεί ως μονή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων