Αναδεικνύεται το θρησκευτικό και πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλίας
Τoν ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Τοπική Κοινότητα Κρήνης του Δήμου Φαρκαδόνας συντηρεί και αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με προϋπολογισμό 85.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και Φορέας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών.
«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συντηρούμε και προστατεύουμε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Κρήνη, αναδεικνύουμε τον πλούσιο τοιχογραφικό του διάκοσμο και καθιστούμε το μνημείο προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναδεικνύουμε το ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλίας, που είναι μοναδικό και αναντικατάστατο. Με 40 έργα σε εξέλιξη στην Π.Ε. Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί, προστατεύει και αναδεικνύει τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής που αποτελούν ζωντανά κύτταρα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ορθόδοξης πίστης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δημιουργώντας ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού και θέσεις εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Οι εργασίες
Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Κρήνης βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του οικισμού, στην πλαγιά ενός λόφου στην Κρήνη της Π.Ε. Τρικάλων. Ο ναός είναι μονόχωρος δρομικός με τετράγωνο νάρθηκα, ενώ παλιότερα υπήρχε στοά στη νότια εξωτερική πλευρά του. Χρονολογείται πιθανότατα στον 13ο αιώνα. Είναι κατάγραφος με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ υπάρχει και τέμπλο. Σε αρκετά τμήματα των τοιχογραφιών παρουσιάζεται αποκόλληση από την λιθοδομή του μνημείου. Παρατηρούνται απώλειες υποστρώματος – ζωγραφικής επιφάνειας, ενώ η ζωγραφική επιφάνεια έχει υποστεί αλλοιώσεις. Παρατηρείται επίσης απώλεια χρωματικού στρώματος κατά τόπους και επιζωγραφίσεις. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο αποτελείται από το άνω τμήμα παλαιότερου τέμπλου και το κάτω τμήμα σύγχρονου τέμπλου. Οι επεμβάσεις αφορούν σε:
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
1. Κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικής ράμπας για ΑμεΑ.
2. Εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και του τέμπλου:
α) Εργασίες για την συντήρηση των τοιχογραφιών: Διερεύνηση ύπαρξης προγε-νέστερων στρωμάτων, στερέωση υποστρώματος, ζωγραφικού στρώματος και α-ποκολλημένου υποστρώματος, κατασκευή λωρίδων αντιστήριξης και συμπληρώσεις με νέα κονιάματα, καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας και αφαίρεση αλάτων, αφαίρεση λιπαρών επικαθήσεων, αισθητική αποκατάσταση.
β) Εργασίες για την συντήρηση του τέμπλου: Καθαρισμός της εμπρόσθιας και πίσω όψης, στερέωση του ξύλινου φορέα και της ζωγραφικής επιφάνειας, απεντόμωση, αισθητική αποκατάσταση, προστασία με επίχρισμα βερνικιού.
ΕΡΕΥΝΑ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
1. Εκπόνηση μελέτης Η/Μ εγκαταστάσεων, ψύξης/θέρμανσης και πυρασφάλειας του μνημείου.
2. Φωτογραφική τεκμηρίωση και καταγραφή εργασιών
3. Σήμανση – πληροφόρηση (και ΑμεΑ / γραφή Braille)
ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1. Απομάκρυνση παλαιών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
2. Υλοποίηση της μελέτης Η/Μ εγκαταστάσεων, ψύξης/θέρμανσης και πυρασφάλειας του μνημείου.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.