Σερρών: “Οι Νεομάρτυρες είναι η δόξα της Εκκλησίας”
Ταξίδι νοσταλγικό και διδακτικό σε δρόμους φωτεινούς του αειζώου ορθοδόξου πνεύματος και της φιλογενούς ελληνικής παραδόσεώς, απήλαυσαν όσοι συμμετείχαν στην επετειακού χαρακτήρος εκδήλωση λόγου και μέλους, την οποία διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης και ο Δήμος Βισαλτίας, το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιουνίου 2021, στην πόλη της Νιγρίτης, με αφορμή τον εφετεινό εορτασμό της μνήμης του Αγ. ιερομάρτυρος και νεομάρτυρος Βενεδίκτου του Εζοβίτου (σημερινή Δάφνη Βισαλτίας) και της επετείου συμπληρώσεως διακοσίων χρόνων από του σεπτού μαρτυρίου του υπέρ της αμωμήτου πίστεώς μας (†12 Ιουνίου 1821-2021).
Νωρίτερα, στις 7:00 το απόγευμα, στο ιερό Παρεκκλήσιο των Αγ. Νικήτα του Γότθου και νεομάρτυρος Βενεδίκτου του Εζοβίτου στην πόλη της Νιγρίτης, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής και η ακολουθία των θυρανοιξίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με την συμμετοχή του λαού του Θεού, ακολουθούντος πιστώς τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, του Δημάρχου Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινού και εκπροσώπων των λοιπών Αρχών του τόπου.
Ο Σεβ. κ. Θεολόγος απευθυνόμενος στο ευλαβές εκκλησίασμα ανέπτυξε σκέψεις επίκαιρες και εποικοδομητικές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Ευρισκόμενοι στον εορταστικό απόηχο της μεγάλης Δεσποτικής πανηγύρεως της θείας Αναλήψεως, διδασκόμεθα ότι όλα τα εξελικτικά στάδια της θείας Οικονομίας, καλούμεθα να τα βιώσουμε εμπειρικώς και εκκλησιαστικώς, ως ένα συνεχές παρόν του ιδίου του Κυρίου μας στη ζωή μας, ως ένα κάλεσμα οικειοποιήσεως της εν Χριστώ και διά του Χριστού παρεχομένης σωτηρίας εντός του ιερού περιβόλου της Εκκλησίας μας. Τα ιερά και σωτήρια αυτά γεγονότα αλληλοδιαδόχως μας μυσταγωγούν στον χώρο του θαύματος και στο μυστήριο της πίστεως, όπως αυτό ιερουργήθηκε από τον Δεσπότη και Κύριόν μας Ιησούν Χριστόν για χάρη της σωτηρίας ημών των ανθρώπων.
Προέκταση και φανέρωση σε όλες τις εποχές, του έργου της θείας Οικονομίας είναι η παρουσία στην ζωή μας των παλαιών και νεοτέρων αγίων, που αποτελούν το εφηρμοσμένο Ευαγγέλιο και την φανέρωση της δόξης του ιδίου του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Με την δύναμη του Θείου Ονόματός Του και της ευλογίας Του, επορεύθησαν οι μάρτυρες στον κόσμο ως πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Και ιδού το μεγαλειώδες της πίστεώς μας, ότι τα πρόβατα ενίκησαν τους λύκους, οι αδύναμοι τους παντοδυνάμους, οι «μη μεμαθηκότες γράμματα» τους σοφούς.
Οι άγιοι της Εκκλησίας μας ως αληθώς φιλόθεοι είναι και φιλάνθρωποι, φιλοπόλιδες και φιλοπάτριδες και με την οικουμενική πρεσβευτική τους δύναμη, προστατεύουν τον κόσμο ολόκληρο αλλά και τις πατρίδες τους.
Ανάμεσα στην χορεία των νεομαρτύρων αγίων εντάσσεται και ο ημέτερος Άγιος Βενέδικτος ο εξ Εζεβών, ο εν τοις πράγμασιν «Ευλογημένος» από τον Θεό. Χρέος ιερόν λοιπόν επιτελούμε σήμερον, με την ευκαιρία συμπληρώσεως διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 αλλά και του σεπτού του μαρτυρίου του, την 12η Ιουνίου 1821. Ο τοπικός μας Άγιος Βενέδικτος έχει πλέον τον δικό του οίκο, σ’ αυτό το ταπεινό Παρεκκλήσιο, το οποίο ανήγειραν οι Νιγριτινοί πατέρες μας για να διαιωνίσουν το θαύμα, το οποίο συνετελέσθη την 15η Σεπτεμβρίου 1944, εδώ, όταν αυτοί και η πόλη της Νιγρίτης εσώθησαν, με τις σωστικές μεσιτείες του Αγίου μεγαλομάρτυρος Νικήτα του Γότθου, από βεβαία καταστροφή και αφανισμό από τους Γερμανούς κατακτητές.
Σ’ αυτούς τους πικρούς και αποκαλυπτικούς καιρούς έχουμε χρέος να συνεχίσουμε αυτή την ιερά παράδοση, να διαφυλάξουμε την σωστική παρακαταθήκη της πίστεώς μας στον Χριστό, ο οποίος έσωσε και σώζει διά πρεσβειών των αγίων μας αυτήν την πατρίδα, να αγαπήσουμε την Εκκλησία, να αποζητούμε την χάριν των αγίων μας, να σπουδάζουμε και να διδασκόμεθα από την ιστορία του τόπου μας, που είναι γραμμένη με αίμα αγίων και ηρώων».
Ακολούθως, στον αύλειο χώρο του ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, ο ελλογιμώτατος κ. Μ. Τρίτος, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με αρτιότητα, πληρότητα, θεολογικό, γλαφυρό αλλά και επιστημονικώς τεκμηριωμένο τρόπο, ομίλησε με θέμα «Η προσφορά των Νεομαρτύρων στην Επανάσταση του 1821». Την εκδήλωση προλόγισε καταλλήλως ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γ. Κελεμπέκης, Αρχιερ. Επίτροπος Νιγρίτης και διήνθισε καλλιτεχνικώς ο παραδοσιακός βάρδος κ. Π. Γαϊτάνος, με έντεχνα τραγούδια και μελωδικές αναφορές μνήμης από τις αλησμόνητες πατρίδες, όπου εμεγαλούργησε η πίστη, το πνεύμα, η σκέψη, η τέχνη και ο πολιτισμός, τ’ «όνειρο» και ο κρυφός της σύνθεσης ρυθμός, εκεί όπου η πονεμένη Ρωμιοσύνη ψάλλει ακόμη τον πόνο του ξεριζωμού, εκεί που ζωντανεύουν οι μνήμες και οι ελπίδες του μέλλοντος.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.