16/06/2021 16/06/2021 Το Τμήμα Ανασκαφών του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε το εύρημα που εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης, στην περιοχή Τόρμπαλι της Σμύρνης είναι ένα άγαλμα 1.800 ετών. Το Τμήμα Ανασκαφών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το άγαλμα, που δείχνει μια γυναίκα, εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης, στην περιοχή...
16 Ιουνίου, 2021 - 12:17
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2021 - 12:12

Βρέθηκε άγαλμα γυναίκας 1.800 ετών στη Σμύρνη

Διαδώστε:
Βρέθηκε άγαλμα γυναίκας 1.800 ετών στη Σμύρνη

Το Τμήμα Ανασκαφών του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε το εύρημα που εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης, στην περιοχή Τόρμπαλι της Σμύρνης είναι ένα άγαλμα 1.800 ετών.

Το Τμήμα Ανασκαφών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το άγαλμα, που δείχνει μια γυναίκα, εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης, στην περιοχή Τόρμπαλι της Σμύρνης.

Η αρχαία πόλη βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη και 45 χιλιόμετρα από την Έφεσο.

Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί ευρήματα από κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο, ενώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανασκαφών που πραγματοποιεί το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Celal Bayar.

Μεταξύ άλλων όμως έχουν έρθει στο φως ένα μεγάλο θέατρο του 150-200 μ.Χ. το οποίο αποκαταστάθηκε το 2001, το βουλευτήριο της Ελληνιστικής εποχής (περί το 150 π.Χ.) από το οποίο προήλθαν εξαιρετικά δείγματα γλυπτικής, μία στοά επίσης της Ελληνιστικής εποχής που πρόσφερε εντυπωσιακή θέα στην κοιλάδα που απλώνεται κάτω από την πόλη, το μωσαϊκό δάπεδο μιας ρωμαϊκής βίλας (μάλλον η αίθουσα συμποσίου), ένα ρωμαϊκό λουτρό αλλά και το βυζαντινό φρούριο του 12ου -13ου αιώνα. Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί ακόμη, ένας νεολιθικός οικισμός και ευρήματα της Ύστερης και της Εποχής του Χαλκού, όπως επίσης και χετιτικά.

Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές οι πρώτοι που αποίκησαν την περιοχή ήταν οι γιοι του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, Κόδρου, το βέβαιο όμως είναι ότι ίωνες άποικοι είχαν εγκατασταθεί εκεί, γύρω στο 750 π.Χ. Στη συνέχεια πάντως η πόλη πέρασε στα χέρια των Κιμμερίων, μετά στους Λυδούς, μετά στους Πέρσες, αλλά από τον 3ο π.Χ. αιώνα ήταν πια μέρος του βασιλείου των Σελευκιδών, οπότε άρχισε και η μεγάλη άνθησή της.

Την πόλη αναφέρει ο Στράβων λέγοντας μάλιστα, ότι παρήγε καλό κρασί, αλλά και ο Πτολεμαίος και αργότερα βέβαια οι βυζαντινοί συγγραφείς, όπως ο Στέφανος ο Βυζάντιος και ο Ιεροκλής, που λέει, ότι τον 6ο αιώνα η Μητρόπολις ήταν έδρα επίσκοπου. Βυζαντινές πηγές μάλιστα μνημονεύουν την παρουσία μεγάλων αυτοκρατορικών μοναστηριών με βιβλιοθήκη, στο Γαλήσιο όρος. Από το 1304 ωστόσο πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.

Πηγή: Εστία Νέας Σμύρνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων