Με το βλέμμα στον Θεό για το αβέβαιο μέλλον – Οι εξηγήσεις Χαρδαλιά και η παραίτηση πάνω-πάνω στο συρτάρι
Αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και μάλιστα πάνω-πάνω.
«Σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα και ότι παραμένει άνθρωπος του καθήκοντος. «Δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση»σημείωσε και προσέθεσε: «Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος».
Ο κ. Χαρδαλιας ανέφερε ότι είχαν στη διάθεσή τους 74 μέσα, 73 μετά την πτώση του PZL στη Ζάκυνθο. Από αυτά τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αφορούν σε εναέρια κέντρα συντονιστικά σε μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν κι αυτά στη διαδικασία την επιχειρησιακή της πυροσβεστικής αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Ακόμη, από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, από αυτά τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις- η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις-. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά 20 από αυτά ουσιαστικά είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα PZL στη Ζάκυνθο, στη Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα που είναι στα ακριτικά μας σημεία είναι 20 περιφερειακά , σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα νέο μέτωπο, νέα πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 που απομένουν δεν πετάνε και τα 40 μαζί πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα όλα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις. Ουσιαστικά, 20 απ’ αυτά είναι στον αέρα».
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μια εικόνα της Εύβοιας από το συντονιστικό εναέριο μέσο και ανέφερε ότι «υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών», ενώ προσέθεσε ότι «όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα». Ακόμη επισήμανε ότι προχθές από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι.
«Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι μας. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή της φωτιάς, η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα, για να πετάξουν τα εναέρια χρειάζονται να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, πως θα προσεγγίσουν, πως θα ρίξουν, πως θα φύγουν. Αν δεν πληρείται έστω μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι εφικτό να πετάξουν», υπογράμμισε.
Παράλληλα επισήμανε ότι από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου είχαν να αντιμετωπίσουν 586 πυρκαγιές. «Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών και ενάρξεις καινούριες που έφτασαν τις 99 μέσα σε μία ημέρα», ανέφερε.
Τέλος συγκινημένος είπε: «Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μία μαχαιριά».
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στην κηδεία του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα.
Τα 9 μέτρα για την στήριξη των πυρόπληκτων
Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές έχει επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:
Αναστολή Καταβολής Ασφαλιστικών Εισφορών, Δόσεις και Παρατάσεις Καταβολών
Για επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών:
Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις
Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις
Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2022 με εξόφληση ως και Φεβρουάριο 2024.
Ειδικά μέτρα στήριξης για Ανέργους και Επιχειρήσεις:
Για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:
Καταβάλλεται πανελλαδικά έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Χορηγείται πανελλαδικά το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.
Επιπροσθέτως για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα ειδικά μέτρα:
Παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού Εργαζομένων, σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες σε πυρόπληκτες περιοχές, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, με αναστολή στις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού.
Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.
Ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.
Διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και του προϋπολογισμού συνολικά υιοθετήθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο εννέα διαφορετικά μέτρα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές. Δεν υπερηφανευόμαστε φυσικά για τα μέτρα αυτά. Είναι καθήκον της Πολιτείας να συνδράμει τους πληγέντες. Ακόμα περισσότερο αυτονόητη είναι η υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να σταθεί δίπλα στους εργαζομένους και τους ανέργους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και ιδιαίτερα αυτούς της Βόρειας Εύβοιας».
Κυρ. Μητσοτάκης: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα
Με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Επεσήμανε πως «το λιγότερο το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε, μετά από αυτό, ήταν η απονομή σύνταξης στη γυναίκα και τα παιδιά του, την οποία αποφάσισε πριν από λίγο η κυβέρνηση». Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο αγωνίστηκε μέχρι τέλους ο Βασίλης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το αποκλειστικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι η «ενίσχυση κατοίκων και επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές, αλλά και για να δρομολογήσουμε την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν. Πρώτα και πάνω απ’ όλα της βόρειας Εύβοιας, αλλά και της βόρειας Αττικής, της Ηλείας, αλλά και της Μάνης.
Θυμίζω ότι, στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης, η οποία τουλάχιστον στην Εύβοια ακόμα συνεχίζεται. Όμως το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις. Λύσεις που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται με τις πρώτες αυτοψίες.
Όπως είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω χθες, οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, άμεσα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και αν χρειαστεί θα διεκδικήσουμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους», είπε.
Υπενθύμισε πως «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει διαθέσει για πληγέντες από άλλες φυσικές καταστροφές -με πιο μεγάλη αυτή του Ιανού- περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ. Η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί με 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 585 εκατομμύρια. Και βέβαια σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε τους πόρους περίπου 16 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται για πράσινες πολιτικές προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα επτά χρόνια».
Ο πρωθυπουργός τόνισε στο σημείο αυτό πως “τα μέτρα τα οποία θα εγκρίνουμε αφορούν ουσιαστικά τρία επίπεδα”.
Α. Το πρώτο είναι το επίπεδο των άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται. Για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για καταστροφές ή βλάβες σε υποδομές και σε περιουσίες.
Ταυτόχρονα, θα εγκρίνουμε και μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά. Θα ανασταλούν οφειλές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά μάλιστα για τους δυο Δήμους της βόρειας Εύβοιας η αναστολή αυτή θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους- ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν πληγεί- καθώς κρίνουμε ότι συνολικά η περιοχή αυτή έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.
Β. Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο των έργων αποκατάστασης. Καθαρισμοί, συγκομιδή κορμών, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και φυσικά οι αναδασώσεις και η ενίσχυση της πρόληψης.
Γ. Και το τρίτο επίπεδο είναι το επίπεδο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της περιοχής της βόρειας Εύβοιας, στην οποία θα αναφερθώ στο τέλος της εισήγησής μου.
Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια αναλυτικές παρουσιάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, όπως και επιμέρους ενημερώσεις από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια πως «οι κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας, θα παρακολουθούνται από το γραφείο μου και θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Αυτές, λοιπόν, είναι:
Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεση, το τονίζω, άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.
Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία, το τονίζω, μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά ενοποιούμε πια τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα. Αρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση.
Οι επιχειρήσεις, τώρα, που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.
Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.
Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
Ειδικά, το τονίζω, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές. Και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες. Ξεχωριστή μέριμνα θα υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές των δύο αυτών Δήμων.
Τώρα, στον τομέα της αποκατάστασης: θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών και προφανώς με τη συνεργασία, με τη στήριξη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται αύριο υιοθετούμε μια σειρά από σημαντικές καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιλέγονται γρήγορα οι περιοχές όπου πρέπει να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί και να γίνουν τα σχετικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
Για το σκοπό αυτό, οι δασικές υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα υπάγονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες».
Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που αποδίδει όπως είπε «στην πολιτική μας να κάνουμε την κοινωνία των πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, υιοθετώντας τον θεσμό του αναδόχου. Έτσι, ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι, θα μπορούν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τα έργα αποκατάστασης περιοχών και δασών. Θα μπορούν, δηλαδή, με μία πολύ γρήγορη διαδικασία να καταθέτουν τη σχετική μελέτη, με την οποία -από τη στιγμή που εγκρίνεται- θα μπορούν οι ίδιοι στη συνέχεια να προβαίνουν στην υλοποίηση όλων αυτών των έργων.
Θέλω να τονίσω ότι στην επιχείρηση αυτή το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκατομμύρια για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων και εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι απαραίτητο ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί πάντα να αυξηθεί.
Τέλος, θέλω να θυμίσω ότι ήδη σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουμε εγκρίνει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτός είναι ένας προϋπολογισμός μιας πολυεπίπεδης προσπάθειας, που περιλαμβάνει τα πάντα, από την αγορά νέων αεροσκαφών, οχημάτων και άλλων μέσων πυρόσβεσης, ως την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, την εκπαίδευση των στελεχών ως την ίδρυση 13 περιφερειακών κέντρων. Και βέβαια περιλαμβάνει και σημαντικότατες παρεμβάσεις πρόληψης για τα δάση μας, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε, όπου αυτό είναι εφικτό, τις πυρκαγιές πριν αυτές πάρουν μεγάλη έκταση».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς του λέγοντας:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά. Όπως είπα, σε πρώτο χρόνο εργαζόμαστε για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών και την αντιπλημμυρική τους προστασία.
Παράλληλα όμως οφείλουμε, ειδικά για την Εύβοια, να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Και γι’ αυτό ακριβώς επέλεξα να συστήσω μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα. Και πρότεινα -και με χαρά απεδέχθη- επικεφαλής αυτής της επιτροπής να είναι ο Σταύρος Μπένος. Ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986.
Ως υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε όμως και στο ότι είναι ευπρόσδεκτη η συμβολή της αντιπολίτευσης. Είπε χαρακτηριστικά: «Και κάτι τελευταίο: άκουσα πριν από λίγο τον κ. Τσίπρα να διατυπώνει κάποιες γενικές προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μερικές μάλιστα, όπως διαπιστώνετε, γίνονται ήδη πράξη. Εννοείται, λοιπόν, ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. ‘Αλλωστε και χθες ο ίδιος είπα ότι αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους. Κατά συνέπεια κάθε θετική συμβολή, από όπου και αν προέρχεται είναι καλοδεχούμενη».
Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για βοήθεια προς τις πυρόπληκτες περιοχές
Το πνεύμα της αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της Αττικής, εντός και εκτός λεκανοπεδίου. Τεράστια και συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών, στην προσπάθεια που κάνουν οι δήμοι, ώστε να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και να σταλούν ως ενίσχυση στους πυρόπληκτους κατοίκους της Εύβοιας, της Ηλείας και των βορείων τμημάτων της Περιφέρειας, που έχουν πληγεί ή πλήττονται από πυρκαγιές, αλλά και προς τις δυνάμεις κατάσβεσης που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, σε κάθε δήμο, προσέρχονται στα σημεία συγκέντρωσης και συνδράμουν με ό,τι μπορεί ο καθένας, με αποτέλεσμα στους δήμους να έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος τροφίμων, νερών και ειδών πρώτης ανάγκης και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αποστολές με μέσα των ίδιων των δήμων.
Σημειώνουμε πως ανάμεσα στα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι τροφές μακράς διαρκείας (μακαρόνια, ρύζι κ.ά.), κονσέρβες και ξηρά τρόφιμα (μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών κ.ά.), εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, γάλα συμπυκνωμένο, ζωοτροφές, είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, χαρτί κουζίνας και τουαλέτας), μωρομάντηλα, πάνες -παιδικές και ενηλίκων, αντισηπτικά, μάσκες, πετσέτες, φακοί, γάζες, επίδεσμοι, κρέμες φαρμακευτικές, αλοιφές εγκαυμάτων και παυσίπονα.
Η συγκέντρωση των ειδών αυτών στους περισσότερους δήμους συνεχίζεται καθημερινά.
Μέτρα του υπουργείου Παιδείας για τους πληγέντες της εκπαιδευτικής κοινότητας από τις πυρκαγιές
Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Για όλες τις βαθμίδες προβλέπεται, η παροχή «voucher» 200 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε πληγέντες μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές και εκπαιδευτικούς για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού.
Ειδικότερα, για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στις πληγείσες περιοχές. Ήδη ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, αναφέρει το υπουργείο, βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές μέσω του υπουργείου Υγείας, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου θα είναι στη διάθεση των πυρόπληκτων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω των κατά τόπους Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.). Παράλληλα, προβλέπεται άμεση διασύνδεση των σχολείων των πληγεισών περιοχών με τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των κατά τόπους ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..
Επίσης, προβλέπεται η αξιοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ, που έχει ήδη δρομολογηθεί από το Δεκέμβριο του 2020, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, για επιμόρφωση και πρόληψη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σχετικά με φυσικές καταστροφές, καθώς και η παράταση ορκωμοσίας των πυρόπληκτων νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, έως τις 31/08/2021.
Τέλος, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται η λήψη υπόψιν της ιδιότητας του πληγέντος φοιτητή στις αιτήσεις για στέγαση σε φοιτητικές εστίες και λέσχες. Ακόμα, η δυνατότητα υποβολής αίτησης μετεγγραφής πληγέντων φοιτητών στο πλαίσιο των υφιστάμενων ακαδημαϊκών κριτηρίων.
Σε πλήρη εξέλιξη και προς κάθε κατεύθυνση η εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές της Αττικής
Έρευνα προς κάθε κατεύθυνση διενεργείται από τη δικαιοσύνη για τις φωτιές της Αττικής, σε Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Η προκαταρκτική εξέταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αφορά όλα τα στάδια, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα τόσο στην παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, όσο και στην αντίστοιχη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα, η οποία σημειωτέον αφορά το σύνολο των πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια.
Υπό αυτό το πρίσμα οι εισαγγελικές αρχές που έχουν την εποπτεία της μεγάλης έρευνας έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν στοιχεία, σχετικά τόσο με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και με τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, οι εισαγγελικοί λειτουργοί εξετάζουν όχι μόνο πράξεις που τελέστηκαν εκ δόλου, όπως π.χ. εμπρησμός δάσους και η καταστραφή του περιβάλλοντος, αλλά και τυχόν πράξεις ή παραλείψεις προσώπων που όφειλαν είτε να αποτρέψουν, είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.
Εξωτερική φώτο: Φωτιά στην Εύβοια, η κραυγή της ηλικιωμένης / Sooc
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ ΜΠΕ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.