Άγιος Νικόλαος: Ένας Ναός πληγωμένος από την τρομοκρατία
Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Τιμής στα Θύματα της Τρομοκρατίας με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2017, καθιερώθηκε να τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Αυγούστου. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τη καταστροφή του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, με την κατάρρευση των Διδύμων Πύργων στο «Σημείο Μηδέν» κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:
Μετά από μια δύσκολη περίοδο αρκετών ετών για τον Ιερό Ναό με πολυδάπανες εργασίες, φαίνεται να έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα για τους πιστούς τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς θα είναι η επέτειος των 20 χρόνων από την καταστροφή του.
Το έργο της αγιογράφησης του Ιερού Ναού έχουν αναλάβει Αγιορείτες μοναχοί από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με τον ρόλο του ειδικού σε θέματα εικονογραφίας να έχει ο π. Λουκάς, από την προαναφερθείσα μονή.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί σημείο ιδιαίτερης σημασίας για τους Έλληνες της διασποράς καθώς η ιστορία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό της Νέας Υόρκης.
Ο ελληνορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Καταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 όταν ο νότιος πύργος κατέρρευσε. Ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Το κτήριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1832. Το 1916 Ελληνοαμερικανοί μετανάστες συνέστησαν το ποίμνιο του αγίου Νικολάου και το 1922 ξεκίνησαν να τελούνται ακολουθίες στην τοποθεσία της οδού Liberty. Το κτήριο του ναού είχε μήκος 17,07 μέτρα, πλάτος 6,71 μέτρα και ύψος 10,67 μέτρα (56 × 22 × 35 πόδια) ενώ φαινόταν μικροσκοπικό μπροστά στους 110 ορόφους των Δίδυμων Πύργων, που ολοκληρώθηκαν το 1972 και το 1973. Παρά το μικρό του μέγεθος και την ασυνήθιστη τοποθεσία του, η εκκλησία είχε προ των επιθέσεων ένα αφοσιωμένο ποίμνιο περίπου 70 οικογενειών, καθοδηγούμενο από τον πατέρα Ιωάννη Ρώμα. Τις Τετάρτες ο ναός ήταν ανοικτός στο κοινό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων από τα γραφεία των πύργων και μη ελληνορθοδόξων, έρχονταν στον ήσυχο χώρο λατρείας για συγκέντρωση και προσευχή.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.