03/09/2021 03/09/2021 Πνευματική εξόρμηση και προσκύνημα πραγματοποίησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο Πορτ Αουγκούστα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός. Ο Θεοφιλέστατος φρόντισε με ιδιαίτερο ζήλο την φροντίδα στην αποκατάσταση του συγκεκριμένου τόπου Λατρείας, καθώς είναι ο μοναδικός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στην Περιφέρεια Αδελαΐδος. Η μικρή πόλη Port...
03 Σεπτεμβρίου, 2021 - 16:46
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2021 - 19:46

Ο Επίσκοπος Σινώπης στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο της Port Augusta

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Σινώπης στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο της Port Augusta

Πνευματική εξόρμηση και προσκύνημα πραγματοποίησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο Πορτ Αουγκούστα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός. Ο Θεοφιλέστατος φρόντισε με ιδιαίτερο ζήλο την φροντίδα στην αποκατάσταση του συγκεκριμένου τόπου Λατρείας, καθώς είναι ο μοναδικός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στην Περιφέρεια Αδελαΐδος.

Η μικρή πόλη Port Augusta είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά κέντρα της Νοτίου Αυστραλίας. Κτισμένη στον μυχό του θαλάσσιου κόλπου Spencer Gulf, αποτελεί το σταυροδρόμι της Αυστραλίας, καθώς βρίσκεται στη διασταύρωση των κύριων διαπολιτειακών οδών (οδικών και σιδηροδρομικών), που οδηγούν δυτικά στην Πέρθη και βόρεια στο Darwin. Είναι, επίσης, γνωστή ως η πύλη προς την αχανή και τραχιά ενδοχώρα της Αυστραλίας, καθώς είναι το τελευταίο μεγάλο κέντρο πριν κατευθυνθούμε βορείως προς την οροσειρά Flinders Ranges και το ξηρό και άγονο εσωτερικό της Νοτίου Αυστραλίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής. Η πόλη φιλοξενούσε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν τους μεγαλύτερους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακος της Νοτίου Αυστραλίας, που παρήγαγαν το 33% του ηλεκτρισμού της πολιτείας, οι οποίοι, όμως, έχουν εν τω μεταξύ κλείσει.

Ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε και πλέον ανέρχεται σε 13.000 περίπου κατοίκους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, εκτός των άλλων, και το πρόβλημα της ελλείψεως στέγης για πολλούς συμπολίτες, καθώς και προβλήματα με την, ελαφρά έστω, εγκληματικότητα.

Η Port Augusta φιλοξενούσε κάποτε πολλές ελληνικές οικογένειες, τα μέλη των οποίων στη δεκαετία του 1980 έκτισαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ωστόσο, η μοίρα της ελληνικής παροικίας ακολούθησε εκείνη της ευρύτερης κοινότητος, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει πλέον μόνον κανα-δυό οικογένειες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των ελαχίστων εναπομεινάντων, η συντήρηση του ναού αποδείχτηκε αδύνατη εξ αιτίας των ζημιών που υπέστη στη διάρκεια των χρόνων, τόσο από τα στοιχεία της φύσης, όσο και, δυστυχώς, από βανδαλισμούς, περιλαμβανομένης και πυρκαγιάς πριν από 11 χρόνια, η οποία προξένησε μεγάλες ζημίες.

Η γειτονική Ενορία-Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Port Pirie (90 περίπου χιλιόμετρα νοτίως της Port Augusta) έκανε στο παρελθόν φιλότιμες προσπάθειες για την επιδιόρθωση μερικών εκ των ζημιών. Ωστόσο, επειδή ο φράχτης δεν ήταν πλήρως ασφαλής, οι προσπάθειες απέβησαν μάταιες και οι καινούριες θύρες σύντομα υπέστησαν ζημιές.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη ψυχική και καρδιακή θέρμη στην ανάγκη φροντίδας του Ιερού Ναού, του μόνου στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Άλλωστε, το έργο αυτό ανταποκρίνεται στην ιεραποστολική αίσθηση καθήκοντος του Θεοφιλεστάτου και αποτελεί γι’ αυτόν μια μοναδική ευκαιρία για ιεραποστολική δραστηριότητα στην πόλη της Port Augusta και την γύρω περιοχή.

Έτσι, οργανώθηκε μια ομάδα τριάντα περίπου αφοσιωμένων εθελοντών (συμπεριλαμβανομένων ειδικευμένων τεχνιτών) με βαθειά αγάπη για την Εκκλησία, οι οποίοι ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το τεράστιο έργο των επιδιορθώσεων των ζημιών του ναού, μάλιστα δε να είναι έτοιμος για την εορτή του στις 29 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποίαν ποιούμεθα μνήμην της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

Μετά από εβδομάδες προγραμματισμού, η ομάδα των εθελοντών έφθασε στην Port Augusta, μετά από ταξίδι τρεισήμισι ωρών, την Τετάρτη το εσπέρας 25 Αυγούστου, προετοιμασμένη και αποφασισμένη για ένα τριήμερο σκληρής δουλειάς πριν από την ημέρα της πανηγύρεως. Μέσα σ’ αυτό το ελάχιστο διάστημα κατόρθωσαν (διότι περί κατορθώματος πρόκειται) να φέρουν εις πέρας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Μερικές από τις πραγματοποιηθείσες επισκευαστικές και λοιπές εργασίες είναι οι ακόλουθες:

– Καινούρια καλύμματα της Αγίας Τραπέζης και λειτουργικά είδη δωρηθέντα από ενορίες της Αδελαΐδος.

– Εγκατάσταση νέων κουρτινών στις διακονικές θύρες του τέμπλου.

– Αποκατάσταση και επανεγκατάσταση της εικόνας της Πλατυτέρας, η οποία είχε υποστεί μεγάλη βλάβη από την καπνιά στη διάρκεια της πυρκαγιάς (η εργασία αυτή υπήρξε ένα μικρό θαύμα, καθώς αρχικώς θεωρήθηκε ότι η εικόνα δε θα ήταν δυνατό να σωθεί).

– Ανάρτηση νέων εικόνων στους τοίχους του ναού για τον καλλωπισμό του.

– Αφαίρεση της φθαρμένης περιφράξεως, μήκους 96 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου, και αντικατάστασή της με νέα περίφραξη του ιδίου μήκους και ύψους 1,8 μέτρων, για να ασφαλισθεί η πλαϊνή πλευρά του οικοπέδου από επίδοξους καταπατητές.

– Κατασκευή τοίχου αντιστηρίξεως – από σκυρόδεμα 60 εκατοστών – μήκους 45 μέτρων, για την στήριξη της νέας, ως ανωτέρω, περιφράξεως.

– Ισοπέδωση του οπισθίου μέρους του οικοπέδου, πίσω από τον τοίχο αντιστήριξης (εκτάσεως περίπου 900 τ. μ.).

– Εγκατάσταση μπροστινής περίφραξης– μήκους 20 μέτρων και ύψους 2,1 μέτρων – με κάγκελα από χάλυβα, και κλειδαριές στις πύλες πεζών και οχημάτων.

– Νέες τουαλέτες.

– Αντικατάσταση των τριών θυρών της αποθήκης και των τουαλετών, οι οποίες είχαν βανδαλιστεί.

– Αντικατάσταση διαβρωμένων υδρορροών.

– Εγκατάσταση νέου φωτισμού LED και ηλεκτρικών διακοπτών ασφαλείας.

– Ξεβοτάνισμα, επίστρωση του δαπέδου της μπροστινής αυλής με καινούρια πλακάκια, επιδιόρθωση του τσιμεντένιου δαπέδου γύρω από το ναό.

– Απόρριψη σκουπιδιών και παλαιών αχρήστων αντικειμένων από τον περίβολο (συνολικού όγκου 6 κυβικών μέτρων).

– Στεγανοποίηση παραθύρων που είχαν υποστεί ζημίες από βανδαλισμούς.

Στη διάρκεια του τριημέρου, ο Θεοφιλέστατος βρήκε, επίσης, την ευκαιρία και τον χρόνο να επισκεφθεί την γειτονική ενορία-κοινότητα στην Whyalla (80 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Port Augusta), όπου λειτούργησε το Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Με τον ναό να έχει τώρα αποκατασταθεί σε βαθμό ώστε να τιμάται όπως πρέπει ο Τίμιος Πρόδρομος, όλα ήταν πλέον έτοιμα για την πανήγυρη την Κυριακή, 29 Αυγούστου, ημέρα μνήμης της αποτομής της κεφαλής του Αγίου.

Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στα ελληνικά και αγγλικά, βοηθούμενος από τον π. Αχίλλιο, ο οποίος μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε, παρά το γήρας του, τις ενορίες Port Pirie και Whyalla, και τον π. Ιερεμία, εφημέριο της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου στην Αδελαΐδα και διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας «Η Αγία Φιλοθέη».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε την τράπεζα αγάπης στο προαύλιο του ναού, στην οποία παρεκάθησε όλο το εκκλησίασμα, και την οποία παρέθεσαν οι ακούραστες κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Ως μέρος του ιεραποστολικού στόχου του ταξιδιού, ο Θεοφιλέστατος φρόντισε να διανεμηθούν 1.000 φυλλάδια στις γύρω κατοικίες, καθώς και να δημοσιοποιηθεί το γεγονός της πανηγύρεως στην τοπική διαδικτυακή εφημερίδα “The Transcontinental”.

Ένας-δυό ντόπιοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και προσήλθαν να γνωρίσουν, ίσως για πρώτη φορά, την θεία λατρεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Προσήλθαν, επίσης, να συμπανηγυρίσουν μια οικογένεια ενοριτών από την Whyalla, καθώς και πιστοί από διάφορες ενορίες της Αδελαΐδος. Φυσικά, στην πανήγυρη συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι και οι ελάχιστοι απομείναντες στην Port Augusta ορθόδοξοι, των οποίων η συγκίνηση ήταν εμφανής, τόσο από το γεγονός της πρώτης μετά από αρκετά χρόνια πανηγύρεως, όσο και από την σκληρή δουλειά και αφοσίωση των πολλών ανθρώπων που βοήθησαν στην αποκατάσταση της αξιοπρεπείας του ναού, όπως αρμόζει στον Τίμιο Πρόδρομο, επ’ ονόματι του οποίου τιμάται ο ναός.

Παρά το γεγονός ότι πολλά επιτεύχθηκαν σ’ αυτό το ταξίδι, που υπήρξε πνευματική εξόρμηση, πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν. Όμως, οι υπόλοιπες επιδιορθώσεις μπορούν να γίνουν με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι πλέον ο ναός είναι πολύ καλύτερα προστατευμένος.

Όσον αφορά στο σπουδαιότερο των πάντων έργο – την πνευματική και ιεραποστολική εργασία – αυτό μόλις αρχίζει. Ο Θεοφιλέστατος υποσχέθηκε να επιστρέψει στην Port Augusta για να συνεχίσει το έργο που με τη βοήθεια του Θεού έγινε στο ευλογημένο αυτό τετραήμερο σκληρής δουλειάς και πνευματικής ευφορίας.

πηγή: greek.vema.com.au

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων