Μητρ.Κερκύρας: “Tην Αγία και Μ.Τεσσαρακοστή η Εκκλησία μας εισάγει στο στάδιο των αρετών”
Στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος τελέσθηκε ο Εσπερινός της συγγνώμης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος με θέμα “Ανεξικακία και συγχωρητικότητα : προϋποθέσεις για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή”. Η Αγία μας Εκκλησία μάς εισάγει στο στάδιο των αρετών, κατά το οποίο αγωνιζόμαστε ενάντια στην αμαρτία και τον πειρασμό, ενάντια στνς εμπαθή μας κατάσταση. Ο καθένας δέχεται επιρροές από τον μισόκαλο εχθρό του ανθρωπίνου γένους, τον διάβολο. Στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε συχνά σε διαφωνίες, σε προστριβές, σε αντιπαραθέσεις, ακόμη και σε συγκρούσεις, από τις οποίες τραυματιζόμαστε ψυχικά. Σε τέτοιες καταστάσεις χάνεται η μεταξύ μας ειρήνη και ταράσσεται ο σύνδεσμος της αδελφοσύνης, της φιλίας και εν τέλει της αγάπης. Η ψυχρότητα εγκαθίσταται μέσα μας. Η αντιπάθεια και η κακία εμφιλοχωρούν μέσα στην ζωή μας. Από την άλλη, δεν έχουμε την διάθεση να μιλήσουμε σε αυτόν που μας στεναχώρησε. Δεν θέλουμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό που μας έκανε. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε σκληρόκαρδοι και μνησίκακοι.
Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέφερε ότι κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Τυρινής, διαβάζεται στους ναούς ένα τμήμα από την επί του όρους ομιλία του Κυρίου μας. Εκεί ο Χριστός τονίζει ακριβώς την σημασία της συγχωρήσεως. Αν αφήσουμε τα παραπτώματα των αδελφών μας, θα μας συγχωρήσει και εμάς ο Ουράνιος Πατέρας μας. Και αντιστρόφως, αν δεν συγχωρήσουμε τα παραπτώματα των αδελφών μας, ούτε και ο Θεός θα συγχωρήσει εμάς. Ο παραπάνω λόγος του Κυρίου δεν είναι δίκαιος, αλλά υπερβολικά φιλάνθρωπος.
Ακόμη ο κ. Νεκτάριος έφερε ως παράδειγμα ανεξικακίας και συγχωρητικότητος τον Ιωσήφ τον πάγκαλο, ο οποίος αδικήθηκε και πουλήθηκε από τους ίδιους του τους αδελφούς. Εντούτοις ο Ιωσήφ όχι μόνο δεν κράτησε κακία στα αδέλφια του, αλλά ως άνθρωπος του Θεού, τους συγχώρεσε. Ο Ιωσήφ ο πάγκαλος, είναι προτύπωση του Κυρίου μας. Ο Χριστός προδόθηκε, πουλήθηκε, κακοπάθησε, θανατώθηκε, αλλά και ανέστη εκ νεκρών, χαρίζοντας στο ανθρώπινο γένος την αιώνια ζωή. Πάνω στο ικρίωμα του Σταυρού, με τον πρώτο Του λόγο, παρακάλεσε τον Ουράνιο Πατέρα, να συγχωρέσει τους σταυρωτές Του. Στον Γολγοθά έλαμψε η Θεϊκή αγάπη, η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα. Το ενδιαφέρον του Χριστού δεν είναι στο Πάθος Του, αλλά στους άλλους. Ο πόνος Του είναι για την δική τους απώλεια. Η συγχωρητικότητα λοιπόν επεκτείνεται σε όλους τους αιώνες και καλύπτει όλους τους ανθρώπους. Όλοι οι αμαρτωλοί όταν προσπίπτουμε στο έλεος του Θεού, παίρνουμε συγχώρεση, όσες και αν είναι οι αμαρτίες μας, όποιες και αν είναι. Το “άφες αυτοίς” είναι η διαρκής Αρχιερατική μεσιτεία του Κυρίου προς τον Ουράνιο Πατέρα υπέρ πάντων ημών.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε κάλεσμα συγχωρήσεως σε όλους, ώστε στο πέλαγος της νηστείας που ανοίγεται να μην έχει κανείς κρατούμενα με τον αδελφό του.
Στο τέλος της ομιλίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας παρέσχε τον ασπασμό της συγγνώμης προς τους ιερείς και τους πιστούς, όπως η παράδοση της Εκκλησίας μας προβλέπει, για την έναρξη του πνευματικού αγώνα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.