Πατρών Χρυσόστομος: «Αυτών τα μαρτύρια και οι θυσίες μας ελευθέρωσαν»
Τιμήθηκαν επαξίως στην Ιερά και Αποστολική Μητρόπολη Πατρών, τρεις Αρχιερείς, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την Ορθόδοξη πίστη και την ελευθερία της πατρίδας μας.
Οι δύο εξ’ αυτών ετελειώθησαν μέσα από φρικτά μαρτύρια και ο τρίτος εξεπατρίσθη και άφησε την τελευταία του πνοή εξόριστος, στη Ρωσία.
Πρόκειται για τους Αρχιερείς Παλαιών Πατρών:
(Παλαιαί Πάτραι, είναι η Πάτρα, η οποία λεγόταν τότε έτσι κατ’ αντιδιαστολήν με τις Νέες Πάτρες, όπως ονομαζόταν τότε η Υπάτη)
- Νεόφυτο. Ἠγήθη ἐπαναστατικοῦ κινήματος ἐναντίον τῶν Τούρκων, λίγα χρόνια μετά τήν ἃλωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τό ἒτος δηλ. 1466. Μετά τήν ἡρωϊκή ἐξέγερση καί ἀντίσταση ἐναντίον τῶν κατακτητῶν, οἱ βάρβαροι συνέλαβαν τόν Μητροπολίτη ὁ ὁποῖος παρέδωσε τό πνεῦμα του διά τοῦ μαρτυρίου τοῦ ἀνασκολοπισμοῦ. (σουβλίσματος)
- Γερμανό τόν Α’. Ἐπαναστάτησε ἐναντίον τῶν Τούρκων τό ἒτος 1571, μετά τήν νικηφόρα Ναυμαχία τῆς Ναυπάκτου καί κατετρόπωσε μέ τούς Ἓλληνες πολεμιστές, βοηθούμένος ὑπό τῶν Ἑνετῶν, τούς Τούρκους τῶν Πατρῶν. Ὃμως τό ἐπόμενον ἒτος 1572, ἐπέστρεψαν οἱ Τοῦρκοι, κατέλαβαν τήν πόλη, συνέλαβαν τόν Μητροπολίτη Γερμανό καί τόν ἐκομμάτιασαν μαζί μέ τόν ἀνηψιό καί συνεργάτη του Σοφιανό. Τά κομμάτια τοῦ Δεσπότη τά πέταξαν στήν πυρά, ὣστε οὐδέ ἲχνος λειψάνων του νά εὑρεθῇ.
- Παρθένιο τόν Ε’, ὁ ὁποῖος ἠγήθη ἐπαναστατικοῦ κινήματος ἐναντίον τῶν Τούρκων τό ἒτος 1770, κατά τά λεγόμενα Ὀρλωφικά. Ὡς γνωστόν τό ἐπαναστατικόν ἐκεῖνο κίνημα τῶν Ἑλλήνων ἀπέτυχε. Οἱ Ἓλληνες ἒμειναν ἀβοήθητοι καί ἡ Ἐπανάσταση ἐπνίγη στό αἷμα. Ὁ Μητροπολίτης ἐξετοπίσθη καί ἀπέθανε ἐξόριστος στή Ρωσία τό 1786, ἀγωνιζόμενος ἀπό ἐκεῖ, μέ ὃλες του τίς δυνάμεις, γιά τήν ἐλευθερία τῆς Πατρίδος.
Αυτούς τους, εν πολλοίς, αγνώστους Αρχιερείς τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με τη Θεία Λειτουργία και το πάνδημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και εν συνεχεία με την τελετή των αποκαλυπτηρίων των προτομών τους, οι οποίες στήθηκαν στον αύλειο χώρο του Ναού του Πολιούχου των Πατρών.
Της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών τελετών, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, παρουσία και συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και με την συμμετοχή πλήθους πιστών.
Στην γεμάτη παλμό και συγκίνηση ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στη ζωή, στους αγώνες και στα μαρτύρια τω ως είρηται Αρχιερέων, στην ανάγκη της εν ευγνωμοσύνη και ευχαριστία αποδόσεως τιμής προς αυτούς από τον Πατραϊκό Λαό, ως και στην επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την αιματοβαμμένη και αιματογραμμένη παρακαταθήκη που μας άφησαν, ώστε να συνεχίσωμε έως της συντελείας του αιώνος, να ζούμε ελεύθεροι, στην ελεύθερη Ορθόδοξη Πατρίδα μας, την Ελλάδα.
Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγίστη και αδιαμφισβήτητη προσφορά και τις θυσίες της Εκκλησίας για την Πίστη και το Γένος και στην ενότητα που είχαν οι Έλληνες κάτω από το λάβαρο της Εκκλησίας και τη σημαία του Σταυρού για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη συμμετοχή των νέων της Πάτρας, οι οποίοι δίδουν δυναμικά το «παρών» στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και επαίνεσε τους νέους και τις νέες από τον Σύλλογο «Μωραίτες εν χορώ», που πλαισίωσαν τον εορτασμό για την τιμή των εθνομαρτύρων Αρχιερέων.
Μετά την Θεία Λειτουργία και το εντός του Ιερού Ναού μνημόσυνο, άπαντες μετέβησαν στον, προ των προτομών των τριών Αρχιερέων χώρο, όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των, έγιναν τα Αποκαλυπτήρια των προτομών τους, κατετέθησαν στέφανοι και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.