Μήνυμα ελπίδας από τον κατεχόμενο Απόστολο Βαρνάβα
Με την ελπίδα ότι οι καμπάνες στις κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου οι οποίες στενάζουν από τον φόρτο της σκλαβιάς, θα ηχήσουν ξανά, τελέστηκε χθες η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.
Το μοναστήρι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου αλλά εδώ και σαράντα επτά χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και λειτουργεί ως μουσείο εικόνων. Το ευχάριστο είναι ότι το μοναστήρι αυτό διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση σε σύγκριση με τις δεκάδες κατεστραμμένες εκκλησίες και μοναστήρια.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος μέλος της απορφανισθείσης αδελφότητας της Μονής, κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης του Καθηγουμένου αυτής Αρχιμανδρίτη Ιωάννου.
Πριν την απόλυση τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδήμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου του Α’, των Γερόντων της Μονής, ως και άλλων προσφιλών προσώπων.
Με πόνο η μνημόνευση των γερόντων
Στην σύντομη ομιλία του ο Πανιερώτατος, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στους γέροντες και πνευματικούς καθοδηγητές του, οι οποίοι είχαν αρχίσει τη μοναστική τους ζωή περί το 1930, όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος τούς παρεχώρησε τη Μονή ώστε αυτή να αναζωγονηθεί. Γύρω στο 1960, κι ο ίδιος ο Πανιερώτατος, όπως ανέφερε, εντάχθηκε στη Μονή από όπου και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό.
“Δυστυχώς, βίαια διακόπηκε η ζωή στο Μοναστήρι, λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974. Και με πόνο, μνημονεύσαμε τους γέροντες, με τις αναμνήσεις που έχω κι εγώ από τότε που ήμουν αδελφός τής Μονής. Κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή ο μεγαλόπρεπος αυτός ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος από τους πιστούς που έρχονταν από τη γύρω περιοχή, την Αμμόχωστο, τον άγιο Σέργιο, την Έγκωμη κι ακόμη μακρύτερα. Διότι πάντοτε, η μοναστηριακή πενυματικότητα και η τέλεση των Λειτουργιών μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα εξυψώνει τον άνθρωπο, κι έτσι η προτίμηση των ανθρώπων να έρχονται εδώ ήταν δεδομένη. Βεβαίως, πολλοί άνθρωποι έρχονταν να εξομολογηθούν στη Μονή στους πνευματικούς πατέρες, που είναι και δικοί μου πατέρες, γι’ αυτό και τους μνημονεύω πάντοτε πρώτους στην Ιερά Πρόθεση”, ανέφερε.
Ο πνευματικός πνεύμονας που αναζητεί και πάλι ζωή
Με αφορμή την ευαγγελική περικοπή ο Πανιερώτατος ευχήθηκε η διακοπή τής συνέχισης της ζωής στη Μονή, να είναι προσωρινή και να συνεχίσει και πάλι εδώ η μοναστική ζωή καθώς το μοναστήρι αυτό αποτελεί τον πνεύμονα της Εκκλησίας της Κύπρου
“Διότι, από εδώ πήραμε τα φώτα τού Ευαγγελίου τού Χριστού από τους Αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και Μάρκο και από αυτούς ενταχθήκαμε στη γενεαολογία τού Χριστού ως χριστιανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο, κι η γενεαλογία που είχαμε με τους πατέρες εδώ, εύχομαι σύντομα ο Θεός να δώσει ώστε να ξαναρχίσει, διότι εδώ είναι ο χριστιανικός πνεύμονας τής Εκκλησίας τής Κύπρου, όπως δίπλα μας στη Σαλαμίνα είναι ο ελληνικός πνεύμονας τού κυπριακού λαού. Ευχόμαστε, λοιπόν, με τη βοήθεια τού Θεού να έχουμε χριστιανικά Χριστούγεννα, απαλλαγμένοι από τις διάφορες δοκιμασίες· παρόλο που έχουμε την πανδημία, αλλ’ εντούτοις μπορούμε να προσερχόμαστε στις εκκλησίες και να μεταλαμβάνουμε των Αχράντων Μυστηρίων και η σχέση μας με τον Χριστό διαιωνίζεται και μεταφέρεται από γενεά σε γενεά. Όλη η ευλογία τού Αποστόλου Βαρνάβα να είναι μαζί με όλο τον κυπριακό λαό, αφού ο Απόστολος Βαρνάβας είναι ο δικός μας προστάτης, ο προστάτης τής πατρίδας και όλου τού κόσμου», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται κοντά στην Αμμόχωστο, ανάμεσα στα χωριά Έγκωμη, Άγιος Σέργιος, Λιμνιά και Στύλλοι, περίπου ένα χιλιόμετρο από την ιστορική Σαλαμίνα. Το μοναστήρι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου αλλά εδώ και σαράντα επτά χρόνια το ιστορικό αυτό μοναστήρι βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και λειτουργεί ως μουσείο εικόνων. Το ευχάριστο είναι ότι το μοναστήρι αυτό διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση σε σύγκριση με τις δεκάδες κατεστραμμένες εκκλησίες και μοναστήρια μας. Το 2005 μετά από 31 χρόνια οι κατοχικές δυνάμεις επέτρεψαν και λειτουργήθηκε ξανά το κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.
Μέχρι την τουρκική εισβολή στο μοναστήρι έμεναν τρεις τελευταίοι γέροντες μοναχοί οι αδελφοί Βαρνάβας, Χαρίτωνας και Χρύσανθος, σπουδαίοι αγιογράφοι και μουσικοί από την Τρεμετουσιά οι οποίοι παρέμειναν δύο χρόνια ακόμη μέχρι το 1976 και μετά υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Μονή και αποσύρθηκαν στη Μονή Σαυροβουνίου. Το μοναστήρι απογυμνώθηκε από τις παλαιές εικόνες και θυσαυρούς του. Είναι άγνωστο που βρίσκονται τα ιερά σκεύη και οι εικόνες της Μονής που αριθμούσαν περίπου 150. Οι αρχικές εικόνες του εικονοστασίου έχουν εξαφανιστεί και οι εικόνες, στο μικρό μουσείο εικόνων καμία σχέση έχουν με τις εικόνες που υπήρχαν στο χώρο, οι οποίες ή καταστράφηκαν ή πουλήθηκαν σε αρχαιοκάπηλους στο εξωτερικό.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Φλοκκάς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Με 30 εκατ. ευρώ «στηρίζει» τα Κατεχόμενα – Οι όροι για την πολιτιστική ορθόδοξη κληρονομιά
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.