Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Φωτίου στη Βεργίνα – Χειροθεσίες Αναγνωστών
Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου Βεργίνης, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου το πρωί. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστες τον κ. Χριστοδουλόπουλο Θεόδωρο και τον κ. Μητρόπουλο Γεώργιο, οι οποίοι διακονούν στο Ιερό Βήμα και στο Αναλόγιο της ενορίας.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ουκ έστι καλόν λαβείν τον αρτον των τέκνων και βαλείν τοις κυναρίοις».
Στα μέρη Τύρου και Σιδώνος συναντήσαμε σήμερα τον Χριστό και παρακολουθήσαμε έναν σπανιο διάλογο. Ο συνομιλητής του δεν ήταν κάποιος νομοδιδάσκαλος ούτε κάποιος άρχων της Συναγωγης. Μία γυναίκα ήταν και μάλιστα Χαναναία, δηλαδή ειδωλολάτρις. Μία γυναίκα, που παρότι δεν πιστευε στον αληθινό Θεό, στον Θεό που πίστευαν οι Ισραηλίτες, έτρεχε πίσω από τον Χριστό, ζητώντας να λυπηθεί τη θυγατέρα της και να την θεραπεύσει.
Η αγάπη και ο πόνος της μητέρας για την «κακώς» δαιμονιζόμενη θυγατέρα της, την οδηγεί στην υπέρβαση των συμβάσεων της εποχης. Ως γυναίκα θα έπρεπε να βρισκεται στο σπίτι της και να μην τρέχει στον δρόμο και μάλιστα να ζητά χάρη από τον Χριστό, που ήταν ένας άγνωστος γι᾽ αυτήν αλλοεθνής και αλλόθρησκος, όπως πίστευε. Κι όμως η Χαναναία τολμά, γιατί πονά για το παιδί της και επιδιώκει τη θεραπεία του.
Θα είχε ακούσει ασφαλώς για τον Χριστό και για τα θαύματά του, θα είχε μάθει τις θεραπείες άλλων δαιμονισμένων, και γι᾽ αυτό τον εκλιπαρεί, τον παρακαλεί, πιστεύοντας ότι μπορεί να καμφθεί μπροστά στη μητρική της αγάπη και επιμονη. Η αντίδραση όμως του Χριστού είναι αποθαρρυντική και ασυνήθιστη: «Δεν είναι καλό να πάρεις το ψωμί των παιδιών σου και να το δωσεις στα σκυλάκια», της λέει.
Ἀλλά ἡ Χαναναία δέν σκέφτηκε οὔτε πῶς εἶναι δυνατόν νά τῆς μιλᾶ μέ αὐτόν τόν τρόπο ὁ Χριστός πού ἦταν γνωστός γιά τήν ἀγάπη καί τήν καλωσύνη του πρός τούς ἀνθρώπους, οὔτε πῶς εἶναι δυνατόν νά μήν καταλαβαίνει τόν πόνο της καί νά μήν τήν συντρέχει. Χωρίς ὅμως νά ἐκπλήττεται, χωρίς νά ἀπογοητεύεται, χωρίς κἄν νά διστάζει ἡ Χαναναία ἀπαντᾶ: «ναί, κύριε, καί γάρ τά κυνάρια ἐσθίει ἀπό τῶν ψιχίων τῶν πιπτόντων ἀπό τῆς τραπέζης τῶν κυρίων αὐτῶν».
Είναι τόσο μεγάλη η πίστη της και τόσο μεγάλη η αγάπη της, ώστε δεν την ενοχλεί η φαινομενικά προσβλητική απάντηση του Κυρίου. Ο Χριστός άλλωστε δεν επιδιώκει να την προσβάλλει, αλλά να αναδείξει την πίστη της, την οποία σε λίγο θα επαινέσει και θα εγκωμιάσει. Την δοκιμάζει για λίγο, για να λαμψει ακόμη περισσότερο, για να διδάξει με τη δική της πίστη τους Ισραηλίτες, για να διδάξει και εμάς ότι ο Χριστός δεν κάνει διακρίσεις, δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε δικούς του και ξένους, έστω και αν μας φαίνεται ότι συμβαίνει, γιατί αυτός που σήμερα εγκωμιάζει την πίστη της Χαναναίας, μιάς εθνικής γυναίκας, αυτός θα αφήσει ως τελευταία εντολή στους μαθητές του το «πορευθέντες μαθητεύσατε παντα τα έθνη», χωρίς να κάνει καμία διάκριση
Αυτή την εντολή του Κυρίου μας ακολούθησε και ο εορταζόμενος σήμερα μέγας ιεράρχης και άγιος της Εκκλησίας μας, ο άγιος Φωτιος, πατριάρχης Κωνσταντινουπολεως, στον οποίο είναι αφιερωμενος ο περικαλλής αυτός ναός της Βεργίνας.
Και την ακολούθησε αυτή την εντολή σε μία εποχή που δεν ήταν εύκολη για την Εκκλησία της Κωνσταντινουπολεως, εξαιτίας αφενός των αντιδρασεων της Εκκλησίας της Ρωμης και αφετέρου εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν η Βυζαντινή αυτοκρατορία από τα βόρεια και ανατολικά σύνορά της. Όμως ο πατριάρχης Φώτιος τόλμησε να «μαθητεύσει πάντα τα έθνη», να στείλει δηλαδή ιεραποστόλους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού στους σλαβικούς λαούς που κατοικούσαν στη βόρεια Βαλκανική και σε περιοχές της Κεντρικης Ευρώπης. Τόλμησε να ανοίξει και γι᾽ αυτούς τη θύρα του ελέους του Θεού και να τους βγάλει από την πλάνη των ειδώλων στα οποία πίστευαν, να τους φωτίσει με το φως της θείας χάριτος και να τους απαλλάξει από όλες τις προλήψεις και τις προκαταλήψεις που τους εμπόδιζαν να εξελιχθούν και να προοδεύσουν.
Και το τόλμησε, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τους δύο ικανούς και αφοσιωμένους μαθητές του, τους δύο Θεσσαλονικείς αδελφούς αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι άφησαν πίσω τους τα πάντα και πήγαν στις δύσκολες χώρες των Σλάβων για να κηρύξουν τον Ευαγγέλιο του Χριστού, για να εκπολιτίσουν τους ανθρώπους, για να τους δώσουν ένα αλφάβητο, ώστε να βγούν από την ανυπαρξία στην ύπαρξη και να προοδεύσουν.
Και το κατόρθωσαν οι δύο αυτάδελφοι ιεραπόστολοι, τιμώντας έτσι και τον Χριστό και την πατρίδα τους αλλά και τον Μέγα Φωτιο, που εμπνεύσθηκε αυτή τη μεγαλη αποστολή, για την οποία όχι μόνο οι Σλάβοι αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη και ο κόσμος οφείλουν στους αιώνες ευγνωμοσύνη στον σοφό πατριάρχη, τον Μέγα Φώτιο, και στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, γιατί στη δική του πίστη οφείλουν το θαύμα του εκχριστιανισμού και του εκπολιτισμού τους.
Εορτάζοντας σήμερα τη μνήμη του αγίου και Μεγάλου Φωτίου, ας διδαχθούμε από την πίστη του, αλλά ας διδαχθούμε και από την πίστη της Χαναναίας γυναίκας. Γιατί η πίστη είναι η προϋπόθεση όχι μόνο των θαυμάτων αλλά και της ζωής μας, που αποτελεί ένα θαύμα, και χωρίς πίστη δεν μπορούμε να ζήσουμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, ενώ με την πιστη, μπορούμε και εμείς να αξιωθούμε της χάριτος και του ελέους του Θεού, όπως και η Χαναναία του σημερινού ευαγγελίου.
Όχι μόνο για την Ορθοδοξία αλλά και για όλη την Ευρώπη, που δεν είναι όλη ορθόδοξη, ο Μέγας Φώτιος, αλλά και οι δύο άγιοι, Κύριλλος και Μεθόδιος, είναι οι φωτιστές, και γι᾽ αυτό και ο πάπας πριν από χρόνια όρισε τους δύο Θεσσαλονικείς Κύριλλο και Μεθόδιο ως προστάτες και φωτιστές όχι μόνο των Σλάβων αλλά και της Ευρώπης.
Για μας ιδιαίτερα τους Μακεδόνες είναι τιμή μεγάλη, γιατί τιμώντας τον Μέγας Φώτιοτιμούμε και τον άγιο Κύριλλο και τον άγιο Μεθόδιο, οι οποίοι υπήρξαν παιδιά της Μακεδονίας, υπήρξαν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι μετέφεραν το φως του Ευαγγελίου σε όλους αυτούς τους λαούς που βρισκόταν στο σκοτάδι της απιστίας και δεν γνώριζαν τον Χριστό και το Ευαγγέλιο.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα τιμούμε όλους αυτούς οι οποίοι είχαν δυνατή πίστη, είχαν αγάπη για τον Θεό και για τον άνθρωπο. Και όπως ο Κύριος θεράπευσε τη θυγατέρα της Χαναναίας, έτσι και ο Μέγας Φώτιος και ο άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος με την πίστη τους θεράπευσαν την απιστία και την άγνοια των λαών αυτών. Ας έχουμε την ευχή τους και ας μας ενισχύουν και μας, ούτως ώστε να τιμούμε και να δοξάζουμε πάντοτε τον Θεό, όπως και αυτοί τον εδόξασαν.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.