08/02/2022 08/02/2022 Με τη Διευθύντρια του Μουσείου Ισπανικής Τέχνης «Enrique Larretto» συναντήθηκαν 3 ορθόδοξοι Επίσκοποι στην Αργεντινή, διαμαρτυρόμενοι για βλασφημία σε ρωσική εικόνα του Χριστού, που εκτίθεται σε έκθεση. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος (ο εν Μπουένος Άιρες) του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Αρχιεπίσκοπος εν Αργεντινή και Νότια Αμερική του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Λεωνίδας και ο Πανιερώτατος...
08 Φεβρουαρίου, 2022 - 17:17
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2022 - 17:22

Διαμαρτυρία Επισκόπων για βλασφημία σε ρωσική εικόνα του 19ου αιώνα

Διαδώστε:
Διαμαρτυρία Επισκόπων για βλασφημία σε ρωσική εικόνα του 19ου αιώνα

Με τη Διευθύντρια του Μουσείου Ισπανικής Τέχνης «Enrique Larretto» συναντήθηκαν 3 ορθόδοξοι Επίσκοποι στην Αργεντινή, διαμαρτυρόμενοι για βλασφημία σε ρωσική εικόνα του Χριστού, που εκτίθεται σε έκθεση.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος (ο εν Μπουένος Άιρες) του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Αρχιεπίσκοπος εν Αργεντινή και Νότια Αμερική του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Λεωνίδας και ο Πανιερώτατος Επίσκοπος εν Μπούενος Άιρες, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Κύριλλος συνάντησαν τη διευθύντρια του Μουσείου, Delfin Elgera, χθες, 7 Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρυρία τους για την κατάληξη μιας ρωσικής εικόνας του 19ου αιώνα, στην οποία μια καλλιτέχνης παρενέβη με βλάσφημο τρόπο. Συγκεκριμένα, η εικόνα, που εκτίθεται στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Σπαθί και Σταυρός», «αποκαταστάθηκε» από την Αργεντίνα Amaya Buca. Έχοντας επιλέξει την ορθόδοξη εικόνα ως βάση της «δημιουργίας» της, η κυρία Μπούκα σκέπασε το άσπιλο πρόσωπο του Σωτήρος με μια δέσμη από μαλλί και αντί για τις μορφές των αγίων, που φαίνονται στα περιθώρια της εικόνας, τοποθέτησε ημιπολύτιμες πέτρες. Η κάλυψη των χαρακτηριστικών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που αποδίδει στον Σωτήρα χαρακτηριστικά ζώου, όσο και το όνομα του «έργου» κρίνονται εξαιρετικά βλάσφημα.

Οι Επίσκοποι έγραψαν κοινή δήλωση προς τη διεύθυνση του μουσείου, στην οποία αντιτάσσονται στην έκθεση τέτοιων εκθεμάτων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανοιχτή παραβίαση των θρησκευτικών συναισθημάτων των πιστών και παραβίαση ηθικών αρχών αποδεκτών παντού στον κόσμο. Τις επόμενες ημέρες, οι επίσκοποι θα στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αργεντινής, στην οποία θα δηλώνουν τη θέση τους για το απαράδεκτο τέτοιων ενεργειών έναντι ιερών αντικειμένων τέχνης και λατρείας, ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία ανήκουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων