Εγκαίνια ναού στην περιοχή Ορέλ – Είχε κλείσει το 1930
Τελέστηκε ο μεγάλος αγιασμός του ναού Αγίας Τριάδος, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, έκλεισε τη δεκαετία του 1930 και ξανάνοιξε στις 12 Φεβρουαρίου του 2022. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ορέλ και Μπόλχοβ κ. Τύχων. Τα τελευταία 10 χρόνια, πάνω από 10 εκκλησίες έχουν καθαγιαστεί στην περιοχή Ορέλ. Από αυτά, τα πέντε ήταν ανοιχτά τα τελευταία δύο χρόνια.
Στα εγκαίνια του ναού της Αγίας Τριάδος βραβεύτηκαν οκτώ κάτοικοι της περιοχής για τη βοήθειά τους στην αναστήλωσή του, μεταξύ των οποίων και ένας επιχειρηματίας στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι ναοί στην περιοχή Ορέλ χτίστηκαν ή αναστηλώθηκαν με δωρεές από ντόπιους κατοίκους, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών ή με δαπάνες υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Σχετικά με την ιστορία του ναού, ο Καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου στο Ορέλ, Πρόεδρος της Πανρωσικής Εταιρείας για την Προστασία των Ιστορικών και Πολιτιστικών Μνημείων, Viktor Anatolyevich Livtsov, σημείωσε την “εξαιρετική αρχιτεκτονική του ναού, καθώς και το σημαντικό γεγονός ότι ακόμη και τώρα το χωριό Krivchikovo είναι γεμάτο από κόσμο. Η πρώτη ξύλινη εκκλησία στο όνομα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου χτίστηκε εδώ το 1899 με έξοδα ενός ντόπιου γαιοκτήμονα, ο οποίος ήταν επίσης ο στρατάρχης των ευγενών της περιοχής Kromsky, Shamshin, και ο φύλακας της εκκλησίας Trubitsyn. η δουλειά.
Ο ναός ήταν μεγάλος, αλλά μετά το 1905 δεν χωρούσε όλους τους ενορίτες. Ο πέτρινος ναός χτίστηκε τις παραμονές της επανάστασης, και δεν επιβίωσε στις δύσκολες στιγμές της αθεϊστικής περιόδου. Η ποιότητα κατασκευής μαρτυρείται από το γεγονός ότι μετά την καταστροφή του ναού, το κάτω μέρος του χρησιμοποιήθηκε για δημοτικό σχολείο”.
“Και σήμερα τον βλέπουμε σε όλο του το μεγαλείο. Ο εξωτερικός διάκοσμος έχει αποκατασταθεί και εν μέρει ο εσωτερικός. Ο ναός χτίστηκε σε νεοκλασικό ρυθμό. Η αψίδα του βωμού είναι πολύπλευρη με νεομπαρόκ στοιχεία”, είπε ο ιστορικός.
“Αν κοιτάξετε το βόρειο κλίτος, μπορείτε να θαυμάσετε τον αρμονικό συνδυασμό ημικυκλικών επιστυλίων με ημικυκλικό πλαίσιο παραθύρων”, ανέφερε.
“Με την εμφάνιση αυτού του ναού, που διατηρήθηκε ως εκ θαύματος, μπορούμε να φανταστούμε αν δεν ήταν όλοι οι άνεμοι της ιστορίας, αν η ζωή μας εξελισσόταν ήρεμα, τα χωριά μας θα είχαν πιθανώς υπέροχα κτίρια ναών, θα υπήρχαν πολλά μνημειώδη όμορφα κτίρια ευχάριστα στο μάτι. Αλλά, Δυστυχώς, αυτή τη φορά δεν τη βρήκαμε. Αλλά η χαρά μας είναι ότι μπορούμε να δούμε τα εναπομείναντα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής”, τόνισε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τα έργα του, εκατοντάδες αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής Ορέλ έχουν αποκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 εκκλησιών.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.