27/02/2022 27/02/2022 Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν για τους υπαίτιους του πολέμου στην Ουκρανία. Τη δημοσίευση αυτή έκανε στο Twitter εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναρωτηθούν ποιος ξεκίνησε όλα αυτά». Νωρίτερα, η κινεζική πρεσβεία στη Ρωσία στο Twitter χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματική απειλή για τον...
27 Φεβρουαρίου, 2022 - 11:23
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2022 - 19:46

Τι λένε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Τι λένε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν για τους υπαίτιους του πολέμου στην Ουκρανία. Τη δημοσίευση αυτή έκανε στο Twitter εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναρωτηθούν ποιος ξεκίνησε όλα αυτά». Νωρίτερα, η κινεζική πρεσβεία στη Ρωσία στο Twitter χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματική απειλή για τον κόσμο (https://twitter.com/ChineseEmbinRus/status/1497321464126746626 )

 

Το ρωσικό Нπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για χτυπήματα του τάγματος Azov σε σχολείο στη Μαριούπολη. Το ουκρανικό τάγμα «Azov» (απαγορευμένη οργάνωση στη Ρωσία) χτύπησε με πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων «Grad» σε σχολείο στη Μαριούπολη. Αυτό ανακοίνωσε στο Lenta.ru (https://lenta.ru/news/2022/02/27/mariupol/ ) ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Igor Konashenkov. Επιπλέον, οι εθνικιστές πυροβόλησαν κατοικημένες περιοχές του οικισμού Σαρτάνα (οικισμός όπου ζει μεγάλος αριθμός του ελληνικού πληθυσμού της Ουκρανίας) στα προάστια της Μαριούπολης. «Ως αποτέλεσμα, να καταστραφούν  κτίρια κατοικιών και υπάρχουν νεκροί στον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Konashenkov.

 

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό των πόλεων Χερσώνας και Μπερντιάνσκ στην Ουκρανία από τις Ενόπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή την ανακοίνωσε έκανε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στο Lenta.ru (https://lenta.ru/news/2022/02/27/herson/ ) ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Igor Konashenkov. Όπως αναφέρεται, η πόλη Genichevsk και το αεροδρόμιο Chernobaevka κοντά στο Kherson τέθηκαν επίσης υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Με τη σειρά τους, τα στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, με την υποστήριξη των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατέλαβαν τους οικισμούς Smolyaninovo, Novoakhtyrka και Stanichno-Luganskoe. Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ έθεσε υπό έλεγχο τις πόλεις Pavlopol και Pischevik.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γκόμελ (https://lenta.ru/news/2022/02/27/gomel_talks/ ). Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου επιβεβαίωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία είχε ήδη φτάσει στο Gomel. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λευκορωσική πλευρά βοηθά στην επίλυση όχι μόνο των θεμάτων πρωτοκόλλου, αλλά και των υλικοτεχνικών και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Γκόμελ και περιμένει την ουκρανική πλευρά. Είπε ότι η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει εκπροσώπους διαφόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και της προεδρικής διοίκησης.

 

Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν σε καταφύγια. Ο σύμβουλος του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, δημοσίευσε ένα βίντεο από τους δρόμους του Kharkiv, στο οποίο φέρεται ότι ρωσικά οχήματα κινούνται στο κέντρο του Kharkiv. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες. «Υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη ελαφρού εξοπλισμού του ρωσικού εχθρού στο Χάρκοβο. Συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος της πόλης. Προσοχή! Μείνετε στα καταφύγια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξουδετερώνουν τον εχθρό. Ζητάμε από τον άμαχο πληθυσμό να μην βγει στους δρόμους της πόλης», έγραψε ο κ. Sinegubov στο κανάλι του στο Telegram. Ο κ. Gerashchenko, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες «να σηκωθούν και να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε τίποτα για τις μάχες στο Χάρκοβο, αλλά δήλωσε ότι χθες, 26 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Χάρκοβο, το 302ο σύνταγμα αντιαεροπορικών πυραύλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εξοπλισμένο με αεράμυνα Buk M-1 συστήματα, κατέθεσε οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκε. «471 Ουκρανοί στρατιωτικοί συνελήφθησαν. Όλοι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αντιμετωπίζονται με σεβασμό και βοήθεια. Αφού ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία, θα σταλούν στις οικογένειές τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας (https://www.kommersant.ru/doc/5237264?stamp=637815553748977065 ).

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να αποσυνδέσουν αρκετές ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υποσχέθηκε να «παραλύσει» τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να απαγορεύσει στους «Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα οικονομικά τους» στις αγορές της ΕΕ. «Δεσμευόμαστε να αποσυνδέσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό ρωσικών τραπεζών από τη SWIFT. Αυτό θα σταματήσει τις δραστηριότητές τους σε όλο τον κόσμο και θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές», ανέφερε ο επικεφαλής της EC σε δήλωση στο Twitter. Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να επεξεργάζονται τη λίστα με τις τράπεζες που θα αποσυνδεθούν από το SWIFT.

Σε ποιες τράπεζες προηγουμένως είχαν επιβληθεί κυρώσεις:

ΕΕ – Alfa-bank, Promsvyazbank, Otkritie και Rossiya.

ΗΠΑ – VEB.RF, Promsvyazbank, VTB, Sberbank, Alfa-Bank, Otkritie, Gazprombank, Rosselkhozbank, Novikombank, Sovcombank, MKB;

Μεγάλη Βρετανία – VTB, Promsvyazbank, Rossiya, IS-bank, ChBRR και Genbank.

Καναδάς – Sberbank, VTB, Alfa-Bank, VEB.RF, Otkritie, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Promsvyazbank, Sovcombank.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της ΕΚ και της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «όλες οι ρωσικές τράπεζες που έχουν ήδη υποστεί τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας και, εάν χρειαστεί, άλλες ρωσικές τράπεζες» θα αποσυνδεθούν από το SWIFT (https://www.kommersant.ru/doc/5237227?stamp=637815554045801680).

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Πιστεύει ότι οι «αδελφικές σχέσεις μεταξύ του λευκορωσικού και του ουκρανικού λαού» θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη Λευκορωσία να αρνηθεί να «να είναι υποτελής και πραγματικός συνεργός» της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας με αίτημα να απαιτήσει την ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη γη του, γιατί αυτό οδηγεί σε έναν μονόπλευρο και άδικο πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παλάτι των Ηλυσίων.

Επίσης, ο κ. Μακρόν καταδίκασε «τη σοβαρότητα της απόφασης που επιτρέπει στη Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας». Όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου, ο κ. Λουκασένκο χαρακτήρισε πλαστά τα σχέδια για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Λευκορωσία «δεν στραγγαλιστεί, όχι μόνο για τα πυρηνικά όπλα – και δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμβατικά όπλα» (https://www.kommersant.ru/doc/5237226?stamp=637815554114836350 ).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων